perjantai 4. maaliskuuta 2011

15. Sessio - Velan hoito

Robotti vie heidät hissillä yläkertaan. Oven auetessa, robotti jää heidän jälkeensä.

Astun ulos hissistä ja katselen ympärilleni.

Huone, johon hissi toi heidät näyttää olevan entinen komentosilta. Nykyään kaikki avaruusaluksen hallinnoimiseen liittyvät laitteet näyttävät olevan tuhottuja, purettuja tai sovellettuja muihin tarkoituksiin. Seinillä on hyllytolkulla rojua. Ei roskia, vaan rikkinäisiä ja puoliksi kasattuja osia. Keskellä huonetta istuu suuressa tuolissa lihava mies, jolla on tummanruskea kokopuku päällä. Puku saa hänet näyttämään vieläkin lihavammalta, sillä se on turpea paineesta. Vain hänen punoittavat kasvonsa näkyvät puvun alta. Puvusta lähtee johtoja ympäri huonetta kattoon ja purettuihin ja uuteen käyttötarkoitukseen sovellettuihin ohjaamon osiin.

"Mieshän itsekin näyttää melkein robotilta," sanon hiljaa ja astelen lähemmäs häntä. En ole koskaan perinyt velkoja keneltäkään enkä tiedä miten se tapahtuu. Varsinkin kun tällä miehellä on asemallaan katosta ilmestyviä aseita.

Miehen puhuessa, hänen suunsa kyllä liikkuu, mutta ääni tulee hänen tuolinsa vieressä olevasta kaiuttimesta. Chiasm huomaa, että miehen puvun kaulasta lähtee johto kaiuttimelle. Hieman särisevä monotoninen ääni sanoo:
"Teistä on kuulemma ongelmia. Tulette tänne, syötte kalleimpia ruokia ja jätätte maksamatta." Gar katsoo ympärilleen ja nyökkää:
"Näin on näreet."

"Mitä frelliä," Kysyn itsekseni hiljaa. Mies on todella kuin kone. Mikä ikinä onkaan saanut hänet tuohon kuntoon, mietin.
"Oikotie päästä tapaamaan sinua."

"Tapaamaan minua? Minä en ota vastaan vierailijoita." Heidän takaan kuuluu surinaa, kun robotti kohottaa aseensa heitä kohti. Sarwen mutisee:
"Olisipa Arpi nyt täällä." Gar sanoo:
"Meillä on hieman keskusteltavaa." Hän kuiskaa Sarwenille ja Chiasmille:
"Uskon, että tuo mies kontrolloi tuota robottia. Mitenköhän herkkä liipaisinsormi hänellä mahtaa olla?"

"Ei ehkä tarpeeksi nopea meille. Suunnitteletko jotain?" Kysyn kuiskaten Garilta.

Gar kuiskaa takaisin:
"Pakko tässä jotain on suunnitella. Katsotaan miten tilanne kehittyy." Mies jatkaa kärsimättömänä:
"Mikä on asianne? Kutsunko Imperiaalin Vartion tänne? Olette varkaita."

"Saattaa olla että Imperiaalin Vartion vierailu täällä koituisi meidän onneksemme. Tulemme nimittäin heidän asialla," sanon miehelle.

Mies katsoo Chiasmia.
"Mitä oikein tarkoitat?" Sarwen kuiskaa:
"Nuo putket, mitä jos niihin pääsisi käsiksi? Gar saisi robotin jotenkin pois pelistä ja minä kiinni putkiin. Jos uhkaa repiä niitä irti, ehkä sinä saat neuvoteltua paremmin. Inhoan sitä, kun me olemme altavastaajia. Minä haluan tehdä säännöt."

Nyökkään pienesti Sarwenille ja kuiskaan:
"Gar, hoida sinä tuo peltikasa ja Sarwen menee putkille. Minä neuvottelen."

Sarwen alkaa lähestyä miehen kojeita hitaasti, mutta heidän takaa kuuluu surinaa. Mies sanoo:
"Sinä et liiku, tai ammun." Gar murahtaa ja syöksyy taaksepäin teilaten robotin hissin kuiluun selällään. Alaraajoilla ja keskiraajoilla hän painaa robottia seinää vasten niin kovaa kuin pystyy ja painaa hissin nappia. Hissi alkaa laskeutua ja kun sen ovet ovat kiinni, alkaa kuulua ammuskelua. Sarwen syöksyy putkille ja ottaa ne nyrkkiinsä nykäisten.
"Mitä te teette!" Mies karjuu.

Astun vielä lähemmäs miestä, mutta en mene kosketusetäisyydelle.
"Me teemme tämän neuvottelun hieman mukavammaksi meille." Aloitan.
"Yksikin väärä liike, ja voit sanoa hyvästit noille putkille. Tulimme tänne koska kuulimme että olet velkaa 100 000 blutokia. Koska ajattelit maksaa?"

Mies kurtistaa kulmiaan.
"100.000 blutokia? En ole velkaa mitään. Kuka teidät muka lähetti." Sarwen puhuu yksinään:
"Mitäköhän nämä putket ovat? Koska tämä alus on pelkkä raato, tuskin ne ovat mitenkään tärkeitä!" Mies tuskin pukunsa sisällä pystyy päätään kääntämään, mutta hän katsoo Sarwenia:
"Älä koske niihin!"

"Sanoitko juuri ettet ole velkaa mitään? Et edes Imperiaalin Vartion kommandantille, Hans Zimmermanille? Mieti vastauksesi tarkkaan."

"En ole velkaa. Minulle ei olla velkaa. Kukaan ei ole velkaa." Sarwen katsoo Chiasmia.
"Kiinnostaako meitä edes onko hän velkaa? Me haluamma 100.000 blutokia. Emme mitään elämäntarinaa tai selityksiä."

"Totta. Kuulit mitä sanottiin. Haluamme 100.000 blutokia ja saat pitää putkesi. Miltä kuulostaa?"

"Miksi minä antaisin teille 100.000 blutokia? Se on paljon rahaa. Olen ansainnut ne!" Mies kurtistaa kulmiaan: "Olette avaruuspiraatteja!"

Katson Sarwenia ja sanon:
"Hei, minusta tuo kuulostaa hyvältä. Avaruuspiraatti." Käännän katseeni takaisin mieheen ja sanon:
"Sinä sen itse sanoit ja siksi sinä annat meille sen summan. Eikö vain?"

Mies kurtistaa kulmiaan:
"Mitä, ellen anna?" Sarwen nauraa ääneen:
"Oletko todellakin noin tyhmä?" Hän repii yhden johdon irti. Mitään ei näytä tapahtuvan. Sarwen kurtistaa kulmiaan:
"Tiesitkö, että sinulla on turhia johtoja täällä roikkumassa. Kannattaisi siivota joskus."

"Jos et anna, voit heittää hyvästit tälle kaikelle minkä olet rakentanut. Revimme johdot yksi kerrallaan irti ja katsomme miten hitaasti livut tyhjyyteen."

Sarwen nyökkää.
"Nyt kerran kun olen aloittanut..." Mies keskeyttää hädissään:
"Ei, ei, yksikin väärä johto ja minä kuolen." Hissi aukeaa ja Gar astuu takaisin ohjaamoon. Hänellä on vuotava haava olkapäässä, mutta robotti hänen takanaan on romuna.

Katson hetken Garia ja haavaa hänen olkapäässään, kunnes kiinnitän huomioni takaisin mieheen.
"Neljä käsiparia lisää repimään johtoja irti. Homma käy yli puolet nopeammin, joten miten on? Rahat vai kuolema?"

Mies sanoo:
"Rahat, rahat, mutta sanokaa edes, mistä tämä johtuu? Ei tänne ennenkään ole avaruuspiraatit hyökänneet. Olen Imperiaalin Vartion suojeluksessa." Gar murisee:
"Minulle se ei tee yhtään mitään." Hän katsoo olkapäätään.
"Ei mitään."

"Kerta se on ensimmäinenkin. Me haluamme rahaa ja sinulla on sitä. Sinä annat sitä ja sinä saat elää, ja kuten kuulit, ei tee yhtään mitään vaikka sanojesi mukaan oletkin heidän suojeluksessa," sanon ja alan jälleen epäillä Hansia. Luulisin tämän miehen jo kertoneen olevansa velkaa hänelle kun hänen henkensäkin on vaarassa, mutta hän ei myönnä. Mitä jos Hans sittenkin lähetti meidät tänne siinä toivossa, että pääsisi meistä eroon helposti ja hiljaa?

Mies sanoo:
"Hyvä on, saatte rahanne. Hetki, ne tuodaan tänne."

"Ja kuka ne tuo? Yksi roboteistasi jolla on ase? Ehei, ei onnistu."

Miehen kasvot punehtuvat hieman. Sarwen katsoo häntä ja nauraa:
"Katsos vaan, jäi kiinni."

"Voisit tehdä hänen oloaan hieman vakuuttuneemmaksi siitä mitä haluamme, vääntämällä pari putkea solmuun." Sanon Sarwenille.
"Mehän voisimme oikeastaan kokeilemalla selvittää, millä putkilla sinä kontrolloit niitä robottejasi ja jos vahingossa repisimme sen irti joka ylläpitää henkeäsi, voit olla varma että emme jäisi murehtimaan sitä. Joten miten on? Miten me hoidamme tämän mahdollisimman kivuttomasti kaikkien osapuolien kannalta, etenkin sinun?"

"Hyvä on, hyvä on! Rahat on aulassa." Sarwen virnistää:
"Alamme edistyä. Hei paksu, tyttö hakee rahat, ja jos hänelle tapahtuu jotain, niin sinulla on nämä putket pienin huolenaiheesi."

Nyökkään, luon vilkaisun vielä mieheen ja poistun hissiin ja hissillä takaisin alas kohti aulaa. Tiedän että aulassa vastassa minua on se naisrobotti, enkä tiedä vielä miten se suhtautuu minuun, mutta se selvinnee pian.

Naisrobotti katsoo Chiasmia. Chiasm huomaa, että vaikka robotin kasvot ovatkin luonnolliset, sillä on edelleen sama ystävällinen hymy kasvoillaan. Robotti kumartuu ja ottaa tiskin alta laatikon ojentaen sen Chiasmille.

"Kas, tämäpä ystävällistä palvelua," sanon ja haluan varmistaa laatikon sisällön aukaisemalla sen.

Laatikossa on erilaisia muovisia paloja. Chiasm ei osaa nopeasti arvioida vieraan valuutan takia onko siinä tarvittava summa.

Kiitän robottia ja palaan laatikon kanssa hissillä takaisin ylös. Ylhäällä näytän laatikon sisältöä Garille ja sanon: "En voi olla varma onko tässä kaikki tai ovatko nämä edes aitoja. Sha-Tzuun pitäisi olla täällä nyt."

Gar katsoo miestä:
"Onko tuossa kaikki?" Mies nyökkää:
"On, 100.000 blutokia. Mutta te ette pääse tästä ilman rankaisua!" Sarwen sanoo päätään pudistellen:
"Emme varmasti. Oli mukava asioida kanssasi, ja ruoka muuten oli hyvää."

"Kiitos, ja turha yrittää lähettää esteeksemme ketään. Näit jo miten yhdelle robotillesi kävi. Tulee kalliiksi sinulle korjauttaa ne kaikki," sanon vielä miehelle ja kiireen vilkkaan palaan hissille muiden kanssa ja hissin kanssa alas.

Sarwen kysyy Garilta:
"Oletko kunnossa?" Gar nyökkää.
"Pintanaarmu." He poistuvat avaruusasemalta ja lentävät takaisin omaan alukseensa. Feala, Sha-Tzuu, Arpi ja Jamima ovat heitä vastassa. Jamima kirkaisee hieman nähdessään verta Garin olkapäässä. Feala pyytää ja miltei joutuu anelemaan, että Gar suostuu paikattavaksi. Gar sanoo:
"Arpi, aloita lento takaisin."

"Odota. Lento takaisin kuulostaa järkevältä ja sehän oli sopimus. Me hankimme velan ja saamme 10 prosenttia. Mutta velallinen ei missään vaiheessa edes tunnustanut olevansa velkaa, ei edes vaikka mainitsin Hansin nimen. Mies vain sanoi että on Imperiaalin Vartion suojeluksessa. Mitä jos hän puhuikin totta ja seuraavaksi koko frellin vartio on meidän perässä?"

Sarwen nauraa:
"Ei väliä, meillä on satatonnia." Hän pitää tauon ja vakavoituu.
"Mitä, jos tuo onkin totta, meidät lavastettiin. Jos pidämmekin kaikki rahat, ja lähdemme jonnekin muualle. Meillähän on tähtikartta." Jamima nyökkää:
"Kuulostaa hyvältä, pidän seikkailuista." Chiasm, Jamima, Sarwen ja Sha-Tzuu ovat keskenään hangaarissa, sillä Feala lähti hoitamaan Garin haavaa ja Arpi on ohjaamossa.

"Sinä pidät seikkailuista? Ihanko todella?" Kysyn naurahtaen.
"Pidämme rahat ja lähdemme pois. Ja kun olemme kaukana, otamme yhteyttä Hansiin ja kuulemme hänen tarinansa. Sha-Tzuu, katso mitä tässä on," sanon ja aukaisen laatikon hänen tutkittavakseen.

Sha-Tzuun ahneet pienet silmät alkavat kiiltää.
"Te ette siis tiedä kuinka paljon tässä on, minä voin kyllä laskea." Sarwen katsoo Sha-Tzuuta:
"Ethän vain pimitä yhtään blutokia?" Sha-Tzuu virnistää:
"Minäkö? En tietenkään."

"Tuo kiilto silmissä jo riittää kertomaan että nuo ovat aitoja. Ja jos pimität yhdenkin, Arpi tekee kuonostasi lyhyemmän," sanon ja lähden ohjaamoon.
"Arpi, älä ota suuntaa takaisin vaan tutki tähtikarttaa ja etsi joku toinen paikka. Emme taida sittenkään luottaa Hansiin."

Arpi pysähtyy hetkeksi. Chiasmia katsomatta hän sanoo:
"Mitä?"

"Hans sanoi että se mies oli velkaa hänelle. Mutta mies taas ei missään vaiheessa, edes vaikka hänen henkensä oli vaarassa, myöntänyt olevansa velkaa. Hän sanoi olevansa Imperiaalin Vartion suojeluksessa eikä hänen olemuksensa hätkähtänyt yhtään vaikka kerroin Hansista ja velasta. Hän luuli että olemme avaruuspiraatteja. Ja jos hänen puheensa pitävät paikkansa, voimmekin odottaa hankaluuksia ottaessamme yhteyttä heihin," kerron Arvelle.

"Mutta me voimme ottaa yhteyttä heihin. Meillä on Hans Zimmerin kommunikaattorin taajuus. Voin laittaa päälle tutkansekoittimen, niin meidän sijainti ei selviä."

"Jos uskot että se on turvallista, niin teemme sitten niin."

"Uskon, että se on turvallista. Ja sinun pitäisi puhua tuosta Garille. Hän on pilotti."

Kommunikaattorin kautta kerron Garille saman minkä juuri selitin Arvelle.
"Kokeilemmeko tutkansekoitinta ja ottaa yhteyttä Hansiin?" Kysyn vielä hänenkin mielipidettä.

Gar vastaa:
"Mieluummin noin. Olemme vieraalla maalla emmekä tiedä miten asiat täällä toimivat. En todellakaan halua ongelmia Imperiaalin kanssa. Siellä jäteplaneetalla se Juggernaut oli valtava. Ja se oli vain kaatopaikka."

"Hyvä on. Teemme sitten niin," sanon Garille ja odotan että Arpi laittaa tutkansekoittimen päälle, ottaen sitten itse yhteyttä Hansin kommunikaattoriin.

Arpi sanoo:
"Sekoitin on päällä. Meitä ei ole tutkassa olemassa. Toivottavasti vain Imperiaalilla Vartiolla ei ole kehittyneempää teknologiaa mitä meillä. Mutta parempi se on, kuin vain lähteä karkuun." Hans vastaa:
"Olenkin odottanut yhteydenottoa."

"Kävimme siellä missä piti, mutta en kuullut missään vaiheessa tunnustusta miehen suusta hänen olevansa velkaa sinulle tai kenellekään muulle. Ja hän mainitsi asian minkä sinä unohdit kertoa, että hän on Imperiaalin Vartion suojeluksessa. Miten on, oliko hän todella velkaa sinulle vai oliko tämä jokin oma ajatuksesi?"

"Hän on velkaa, jos minä niin sanon. Näitkö yhtään Imperiaalin Vartion logoa siellä?"

"Ei pistänyt silmään. Miksei hän sitten myöntänyt olevansa velkaa?"

"Miksi olisi myöntänyt? Saitteko rahat?"

"Onko hän sitten teidän suojeluksessa? Ja tietysti saimme rahat."

"Käytämme hänen palveluksiaan joskus, mutta suojeluksessa? Totta puhuakseni, minua ei kiinnosta vaikka hänen koko kelluva romuläjänsä ammuttaisiin fotonitorbedoilla. Hän..." Hans huokaisee:
"Luulee varmasti olevansa suojeluksessamme, jos joskus hänen palveluitaan käytämme. Jos hän olisi suojeluksessamme, siellä varmasti olisi vartija meidän puolestamme, vai?"

"Ehkä niin. Hän oli kuitenkin valmis menettämään henkensä ennenkuin olisi myöntänyt olevansa velkaa sinulle. Tai missään vaiheessa hän ei ollut valmis kuolemaan, mutta sen hetken ollessa lähellä hän ei siltikään myöntänyt mitään," sanon vielä epäillen ainakin osittain Hansin luotettavuutta.

"Tulen henkilökohtaisesti hakemaan rahat. Outoa, en näe teitä tutkassa." Arpi kohottaa peukalonsa pystyyn ja kuiskaa:
"Toimii."

Nyökkään hymyillen Arvelle.
"Luotammeko häneen?" Kysyn kuiskaten Arvelta.

Arpi sanoo:
"Onko vaihtoehtoja? En halua metsästetyksi täällä, sillä emme tiedä tarkkaan minne mennä. Toisaalta, en halua olla helppo maalitaulu. Garin on aika pistää tykkinsä kuntoon varmuuden vuoksi."

Nyökkään ja sanon Hansille:
"Me lähetämme sinulle pian koordinaatit mistä voit tulla noutamaan rahasi." Katkaisen yhteyden.
"Hyvä on. Gar laittaa tykkinsä kuntoon, Hans hakee rahat ja me pidämme 10 prosenttia, vaihdamme ne aseisiin tai jotain ja häivymme täältä."

Gar saapuukin ohjaamoon. Hänen olkapäänsä on sidottu. Arpi sanoo:
"Pitäisi saada se sinun museotykkisi kuntoon." Gar murisee:
"Se ei ole mikään museotykki, vaan toimiva. Sellaisia ei enää valmisteta. Sitäpaitsi, tarvitsen telakan, että sen voi asentaa."

"Ja mistä löydämme sellaisen?"

Arpi sanoo:
"Sen kun tietäisi." Sarwen tulee myös komentosillalle Jamima perässään.
"No?"

"Telakka jostain että Gar pääsee asentamaan tykkiään," sanon jo kyllästyneenä siihen, että kukaan ei tiedä missä on mitäkin ja mistä löytää mitään.

Sarwen huutaa kommunikaattoriinsa:
"Sha-Tzuu, tule, ja ole kerrankin hyödyllinen!"

"Sekään nilviäinen ei ole vielä osoittautunut yhtään sen paremmaksi tietopankiksi kuin yksikään meistä. Toivottavasti hänen päänsä sopukoista löytyy edes jotain hyödyllistä tietoa."

Sha-Tzuu saapuu paikalle. Gar tarttuu häntä kärsästä ja vetää lähelleen.
"Meillä on kartta, näytä planeetta. Sellainen, missä on sivistystä."

"Sivistyksellä tarkoitetaan jotain muuta kuin roskilla täytettyä planeettaa. Ja mielellään jokin missä ei ole palkkionmetsästäjiä."

Sha-Tzuu yrittää pyristellä vastaan, mutta Gar pitää otteensa.
"Onko selvä, ymmärrätkö?" Sha-Tzuu nyökkää vaivalloisesti ja Gar irrottaa otteen.
"Sarwen, näytä hologrammikartta." Sarwen laittaa kolmiulotteisen kartan päälle ja Sha-Tzuu kulkee tutkimaan sitä.

Menen Sha-Tzuun vierelle katsomaan karttaa myös.

Sha-Tzuu miettii.
"Minkälaista planeettaa oikein haluatte?"

"Planeettaa missä ei ole välitöntä uhkaa kenestäkään. Sellaista, missä Gar voi asentaa tykkinsä alukseen ja jos neiti seikkailu haluaa jaloitella sen aikaa, ettei hän olisi kuin houkutuslintu orjakauppiaille. Tiedäthän, normaali planeetta missä on järjestys ja telakka. Siinä tärkeimmät vaatimukset."

Sha-Tzuu nyökkää.
"Hyvä on, hyvä on. Lähin on 25 arnin päässä. Barokkia."

"25 arnin päässä? Jos ei todellakaan löydy lähempää, niin hyvä on."

"Ei. Lähempänä ei ole."

"Sitten ei auta muu kuin aloittaa matka sinne, eikö?" Varmistan Garilta.

Gar nyökkää.
"Ajattelitko, että tykki asennetaan ennen kuin Hans tulee? Se tuskin tekee eroa onko meillä aseita tai ei."

"No itseasiassa ajattelin, mutta jos olet sitä mieltä ettei sillä ole mitään eroa, niin hoidetaan sitten Hans ja rahanvaihto ennen. Olemme lähempänä Hansia kuin sivistynyttä planeetta."

Gar nyökkää.
"Ota yhteyttä Hansiin."

"Annanko tämänhetkisen sijaintimme koordinaatit?" Kysyn vielä ennenkuin otan yhteyttä Hansiin.

Arpi nyökkää.
"Anna. Pysymme kuitenkin piilossa skannereilta. Jos tilanne näyttää siltä, voimme päästä pakoon koska he eivät pysty lukkiutumaan meihin."

Nyökkään ja otan yhteyttä Hansiin.
"Tässä koordinaatit. Otamme sen 10 prosenttia kuten sovimme ja saat loput," sanon hänelle ja annan koordinaatit.

Hans sanoo, että aloittaa matkan. Sha-Tzuu ilmoittaa, että on ottanut jo 10% heille ja pidättänyt oikeutetusti 1% itselleen palkkiona rahan käsittelystä.

Minulla ei ole mitään sitä vastaan että Sha-Tzuu ottaa oman palkkionsa summasta. Se on kuitenkin niin pieni osa.

Sarwen katsoo Sha-Tzuuta:
"Etkä kysynyt lupaa?" Sha-Tzuu virnistää:
"Bisnes ei vaadi lupaa, vaan vaistoa."

"Anna hänen pitää roponsa. Eihän kukaan ole sanonut että hän pääsisi alukselta missään vaiheessa pois," sanon katsoen virnistäen Sha-Tzuuta.

Sha-Tzuu kohautta olkapäitään.
"Ei minun ole paha täällä olla, mutta ruoka voisi olla parempaa." Gar katsoo Chiasmia:
"Kuulitko, tee asialle jotain!"

"Hyvä on, te maksatte ja minä hankin parempaa ruokaa sivistyneeltä planeetalta, jos siellä on sellaista," sanon tuhahtaen.

Gar sanoo:
"Hyvä." Arpi kysyy Garilta:
"Lähestymmekö hitaasti Hans Zimmeriä, että saamme kontaktin nopeammin?" Gar pudistelee päätään: "Pidetään sijaintimme." Chiasm, joka on jotenkin luullut, että Sarwen on johtaja huomaa, että itseasiassa Gar taitaa olla se, kenellä on eniten auktoriteettiä aluksella.

"Miten kauan kohtaamiseen menee?"

"8 arnia, arvion mukaan. Mahdollisesti jopa vähemmän," Arpi ilmoittaa.

"Hyvä ettei sen enempää," tokaisen.

Arpi sanoo:
"Mahdollinen kohtaaminen nopeammin. Tuo oli vain arvio. Kaikki pysykää hälytystilassa."

Nyökkään ja poistun hyttiini odottamaan kohtaamista.

Ei kommentteja: