torstai 5. toukokuuta 2011

18. Sessio - Avain Hyppyporttiin

Palaan ohjaamoon odottamaan muita. En tiedä näyttäytyvätkö olennot enää, joten voi olla mahdollista että muut eivät näe niitä lainkaan. Odottaessani yritän miettiä sitä kaikkea mitä yksi niistä olennoista päähäni istutti. Koordinaatteja, kaavoja ja muuta.

Olennot poistuvat yksi toisensa jälkeen ja aurinko alkaa nousta taivaanrannasta. Chiasm näkee kauempana horisontissa vehreän pienen saaren, kuin veteen istutetun suuren kukkapurkin. Sarwen ryntää ohjaamoon:
"Miksi kukaan ei herättänyt minua! Missä Sha-Tzuu, se pikkunilkki on!" Chiasm itsekään ei ole nähnyt Sha-Tzuuta sen jälkeen, kun palasi sisälle aluksen katolta.

"En tiedä. Ehkä hän on hytissään, mutta katso mitä tuolla on. Saari," sanon ja osoitan sormellani sitä. Käännyn katsomaan Sarwenia ja sanon:
"Sha-Tzuu oli hieman huolissaan itsestään koska ei ilmoittanut heti teille kontaktista. Ehkä hän on hytissään toivoen ettei kukaan ole vihainen hänelle."

Arpi, Gar ja Jamima saapuvat myös ohjaamoon. Jamima näyttää jopa vihaisemmalta kuin Arpi ja Gar. "Näitte kuulemma jotain uskomatonta, ja se kaikki jäi minulta välistä!"

"Mm." Hymähdän ja nyökkään.
"Onko teistä kukaan nähnyt Sha-Tzuuta?"

Kukaan ei ole nähnyt Sha-Tzuuta sitten ennen kuin hän ja Feala jäivät ohjaamoon. Feala myöskään ei ole nähnyt Sha-Tzuuta sen jälkeen, kun he tulivat sisälle alukseen. Arpi sanoo, että tarkistaa aluksen ulkopuolen lähtien hangaariin.

"Minä käyn tarkistamassa hytin ja kiertelen täällä sisällä," sanon ja lähden kierrokselle, aloittaen Sha-Tzuun hytistä.

Sha-Tzuun hytin ovi on visusti lukossa. Hän on itse vaihtanut siihen turvakoodin.

Painan oven summeria ja ilmoitan tulijaksi itseni.

Ei vastausta.

Ehkä hän ei ole siis hytissään, totean ja lähden kiertelemään alusta etsien häntä. Käyn myös hangaarissa.

Vaikuttaa siltä, että Sha-Tzuu ei sisällä ole, ellei hän ole jostain syystä halunnut piiloutua. Mutta sille Chiasm ei löydä syytä. Hän ja Arpi kohtaavat käytävällä. Arpi sanoo:
"Ei ollut aluksen päällä. Näin, että jotain lentäviä suuria olentoja kerääntyy horisontissa näkyvälle saarelle."

"En löydä häntä sisältäkään. Suuntaammeko mekin sille saarelle? Jamimakin saa mielenrauhan nähdessään ne olennot."

"Sitä pitää kysyä Garilta."

Nyökkään ja lähden takaisin ohjaamoon, sanoen Garille:
"Sha-Tzuuta ei löydy sisältä eikä ulkoa, mutta Arpi näki olentojen kerääntyvän tuolle saarelle. Voimmeko me suunnata sinne myös?"

Gar katsoo saarelle, ja nyökkää Sarwenille. Sarwen ottaa saaren tähtäimeen ja zoomaa kuvaruudun sinne.
"Jotain outoja lonkeroilla varustettuja olentoja kerääntyy sinne... En tiedä mitä ne tekevät." Arpi kurtistaa kulmiaan:
"Lonkeroita, huono merkki." Feala pudistelee päätään:
"Ei ei, ette ymmärrä, ne ovat ystävällisiä."

"Feala on oikeassa, ne ovat ystävällisiä. Mutta outoja."

Sarwen katsoo Chiasmia:
"Fealan mielestä jokainen elävä olento on harmiton. Mutta sinä, takaatko Chiasm, että ne ovat ystävällisiä? Ja mitä tarkoittaa outo. En pidä oudosta." Gar murahtaa Sarwenille:
"Et pidä oudosta koska olet saanut yliannostuksen siitä suvultasi kun olit lapsi."

Garin sanat huvittavat minua mutta en hymyile niille.
"Se aika mitä vietimme niiden kanssa, en kertaakaan tuntenut oloani uhatuksi. Mutta ne ovat outoja. Saavat tuntemaan oudosti ja ikäänkuin kommunikoisivat näkymättömin kuvin ja äänin sekä värein," kerron muille.

Gar päättää:
"Hyvä, me lähdemme saarelle." Sarwen sanoo:
"Kerta se on ensimmäinenkin. Arpi, kohota laipat 35 asteen kulmaan, Gar, pintateholla, ei enempää. Minä huolehdin etupään jarrumoottoreista, ettemme vain livu liian lujaa saarta päin. Chiasm, ota Jamima avuksesi ja mene kehittämään jotain, millä voimme rantautua. Lautta tai jotain."

Nyökkään ja vinkkaan päälläni Jamimaa mukaani, lähtien ohjaamosta ulos.
"Rahtiruumassa varmasti on jotain puutavaraa mikä soveltuu lautaksi. Jos ei ole, otamme sänkysi," sanon ja virnistän lopuksi. Sen oli tarkoitus olla keventävää.

Jamima katsoo Chiasmia ilmeellä, mikä ei ole huvittunut.
"Osaatko sinä rakentaa lautan?" Hän on hieman epäilevän näköinen.
"Eikö täällä ole pelastuslauttaa? Tiedäthän, sellaista kuin kunnon aluksissa on?"

"Sano sinä onko täällä sellainen, minä en tiedä."

Jamima pudistelee päätään.
"Ei tietääkseni." Hän ottaa kommunikaattorinsa:
"Gar, eikö täällä ole mitään virallista lauttaa?" Gar vastaa:
"Ei, ei ole koskaan tullut mieleen, että tätä käytettäisiin myös huvipurtena." Jamima katsoo Chiasmia. "Huvipurtena?" Hän pudistelee päätään.

"En osaa rakentaa lauttaa, tai en ole koskaan sellaista rakentanut mutta parasta mennä katsomaan mitä voimme edes yrittää käyttää sellaisen tekemiseen," sanon jatkaen matkaa rahtiruumaan. Siellä tutkin kaikkea mitä voisi mahdollisesti käyttää. Puulevy voisi toimia itse lauttana ja jos sen alle saisi sitä kannattelemaan tyhjät kanisterit tai tynnyrit, se voisi jopa toimia.

Rahtiruuma on täynnä tyhjiä laatikoita ja metalliromua. Jamima katsoo niitä.
"Ei lauttaa. Mitä nyt? Pitääkö sellainen oikeasti rakentaa?"

Katson laatikoita tarkemmin, ovatko ne vesitiiviit.
"Kyllä, joudumme tekemään sellaisen," sanon Jamimalle tutkiessani laatikkoja.

Jamima katsoo Chiasmia kun Chiasm tutkii mahdollisuuksia. Chiasm löytää metallisen arkun, jossa on työkaluja sekaisessa järjestyksessä.

"Sidotaan ne laatikot yhteen jotka ovat tiiviitä. Ne kelluvat vedessä," sanon ja otan esiin työkaluja, alkaen kasata laatikoita sopiviin riveihin jotta mahtuisimme kaikki niiden päälle. Pyydän Jamimaa auttamaan minua yrittäessäni kiinnittää laatikoita tiiviisti yhteen.

Jamima auttaa parhaansa mukaan, vaikka hänen ilmeensä onkin melko nyrpeä siitä, että hän joutuu tekemään töitä. Chiasm huomaa, ettei Jamima ole tottunut tekemään käsillään töitä, ja hän joutuu jatkuvasti ohjaamaan Jamiman tekoja. He saavat kuitenkin yhdessä tehtyä lautan. Jamima katsoo yhteen liitettyjä laatikoita.
"Tuo kelluu?"

"Teoriassa ainakin. Pian selviää toimiiko se käytännössä myös ja kannatteleeko se meidän kaikkien painon," sanon tyytyväisenä luomustamme katsoen.
"Saimme jonkinlaisen lautan kasattua," ilmoitan vielä kommunkiaattorin kautta Garille.

Gar vastaa, että he ovat kahden microtin kuluttua niin lähellä, kuin he uskaltavat aluksella mennä ilman riskiä saarelle ja lisää, että olennot eivät tunnu välittävän heidän lähestymisestään. Sarwen ja Arpi tulevat lastiruumaan. Sarwen potkaisee heidän kyhäämää lauttaa ja nyökkää:
"Taitaa kestää."

"Toivottavasti," sanon vaikka olenkin itse luottavaisella mielellä. Etsin vielä esineen jota voi käyttää airona.

Gar sanoo kaiuttimista:
"Selvä, valmista." Sarwen vastaa:
"Toivottavasti vedenpinta on ruuman luukun alapuolella, ettei käy hullusti." Gar vastaa takaisin:
"Pitäisi olla." Sarwen nyökkää Arvelle joka aukaisee ruuman luukun. Sisälle paistaa auringonpaiste, ja saarien vehreä ranta on muutaman kymmenen metrin päässä. Sen kukat, kasvit ja hedelmät tuoksuvat makeille ja houkutteleville alukselle asti. Sarwen ja Arpi alkavat työntää lauttaa ulos.

"Näyttää täältä asti jo niin kauniilta. Miten kauniilta se näyttääkään sitten kun olemme perillä," sanon itsekseni ja kun lautta on ulkona, autan Jamiman sen kyytiin, astuen itsekin sille. Jään lautan takaosalle ja alan meloa meitä kohti saarta.

Lautta osuu rantaan ja Arpi hyppää saarelle sitoen lautan aluskasvillisuuden juurakkoon. Puita tai runkokasveja ei juurikaan ole, vaan lehtiä, hedelmiä ja kukkia. Keskellä saarta näkyy glapum'tilaisten päälaet.

Katson saarta ihaillen ja lähden kävelemään kohti saaren keskustaa.

Arpi, Sarwen ja Jamima seuraavat Chiasmia. Saaren keskustassa on suuri laakea kivi, jolle glapum'tilaiset ovat keränneet hedelmiä j kasveja tehden niistä kauniita asetelmia. Sha-Tzuu on heidän kanssaan ja auttaa sommittelussa, välillä puristaen pitkänmallisesta hedelmästä mehua suuhunsa. Hän näyttää tyytyväiseltä. Glapum'tilaiset eivät näytä kiinnittävän sen enempää huomiota vierailijoihinsa.

Jatkan kulkuani kohti Sha-Tzuuta ja vaikka olennot eivät näytä kiinnittävän suurempaa huomiota meihin, olen silti varovainen.
"Sha-Tzuu, mitä ihmettä sinä täällä teet?" Kysyn häneltä.

"Viimeinen joka lähti aluksen päältä, hän otti minut kyytiinsä ja toi tänne. Täällä järjestetään meidän kunniaksemme juhlat."

"Meidän kunniaksemme?" Kysyn ja katson kun he koristelevat paikkaa.
"Miksi?"

"Tänne harvoin tulee vierailijoita. Ja koska emme ole olleet väkivaltaisia, he pitävät meistä." Sha-Tzuu ottaa pyöreän kirkkaan keltaisen hedelmän ja heittää sen Chiasmille. Yksi glapmu'tilainen katsoo Sarwenia, Chiasmia, Arpea ja Jamimaa ja hymyilee silmät sirrillään viittoen lonkerollaan heitä peremmälle aukealle.

Katson hetken hedelmää kädessäni ja maistan sitä.
"Outoa olla näin suosittu," sanon ja seuraan olennon kehoitusta tulla peremmälle.

Kivisen suuren tarjoilupöydän antimet tuoksuvat hyvälle ja ravitsevalle. Sarwen ottaa yhteyttä Gariin: "Sinun kannattaa tulla käymään myös täällä." Chiasmin mielen alkaa täyttää miellyttävät ajatukset, hän tuntee olevansa tervetullut. glapum'tilaiset ottavat kauniit lehdellä olevat hedelmistä ja kasviksista koostuvat asetelmat, ja ojentavat jokaiselle omansa. Ne ovat samaan aikaan herkullinen ateria kuin kaunis taideteos.

Istuudun alas ja alan maistella tarjottuja hedelmiä ja kasviksia.
"Tämä on niin ihmeellistä. He ovat niin ystävällisiä," sanon ajatukseni ääneen ja vilkaisen muita, tuntevatko muutkin olonsa yhtä tervetulleiksi kuin minä.

Aurinko on noussut kokonaan taivaalle. Päivä on kirkas ja lämmin. Ilma raikas. Kuin paratiisi.

Kellään ei tunnu olevan kiire pois, joten ei minullakaan. Nautin auringosta suuresti, sillä sitä on hyvin harvoin tarjolla näin kirkkaasti. Olen syönyt itseni kylläiseksi ja tuntuu että voisin maata auringossa torkkuen, mutta en tohdi nukahtaa vielä. Nousen ylös ja katson muita.
"Miten pitkään viivymme täällä?" Kysyn.

Gar saapuu myös ja hänelle tarjotaan annos.
"Kasviksia," hän tuhahtaa, mutta maistettuaan pitää suunsa kiinni. Sarwen katsoo Sha-Tzuuta:
"Eikö täällä pitänyt saada tuo tykki asennettua? Ja täällä olemme veden keskellä paratiisisaarella syömässä hedelmiä rauhaa rakastavien mustekalojen kanssa." Hän pudistelee päätään:
"Tuota, mitä ihmettä?"

"Sivistystä. Sitä me etsimme ja näemmä Sha-Tzuun käsitys siitä ja tykin asentamisesta on erilainen kuin meillä. Täällä se ei kuitenkaan tapahdu, joten varmasti jatkamme matkaa kunhan kaikista tuntuu siltä että on soveliasta lähteä? Vaikka olemmekin kunniavieraita, en haluaisi olla epäkohtelias ja häipyä samantien kun olen saanut ruokaa vatsani täydeltä," sanon ja vilkaisen ympärilleni, mieleni tehden kovasti riisua edes kenkäni pois ja mennä vilvoittelemaan jalkojani veteen.

Chiasm saa kuvajaisen päähänsä, missä hän istuu vilvoittelemassa jalkojaan viileässä vedessä. Yksi glapum'tilainen hymyilee hänelle ja nauraa hassulla pulputtavalla äänellä.

Hymyilen itsekin, mutta vain koska olennon nauru kuulostaa niin hassulta. Käännyn vilkaisemaan sitä ja kysyn mietteliäästi:
"Lukevatko ne meidän ajatuksia?"

Olento nyökkää.

"Ihmeellistä!" Huudahdan ja katson olentoa ihmeissäni.
"Kuulitteko, ne osaavat lukea ajatuksemme," sanon muillekin vielä. Toisaalta se on ihmeellinen asia positiivisessa mielessä, mutta myös pelottava. Mitä jos Gar tai Arpi eivät ajattelekkaan iloisia ajatuksia.

Sarwen sanoo:
"En oikein pidä ajatustenlukijoista. Tiedäthän." Glapum'tilainen katsoo Sarwenia ja osoittaa häntä lonkeroilla nauraen. Kaikki muutkin alkavat nauraa, sillä he Sarwenia lukuunottamatta saavat kuvajaisen, missä Sarwenin pää on aivan tyhjä.

"En tiedä mitä ne oikein päästäsi löysivät, mutta ilmeisen huvittavaa se on," sanon ja hymyilen, vaikken tiedä mitä muut nauravat. Vakavoidun miettiessäni asiaa ja sanon:
"Ehkä siksi yksi niistä antoi päähäni numeroita ja kaavoja, koska se näki ajatuksistani halun löytää pois täältä."

Sarwen katsoo Chiasmia:
"Kaavoja ja numeroita? Mitä ne ovat?" Gar nauraa:
"Kaavat ovat numeroista koostuvia asioita, ja numerot ovat esimerkiksi yksi, kaksi ja kolme." Sarwen kurtistaa kulmiaan:
"Ha ha ha. Hauskaa."

Naurahdan ja sanon:
"En tiedä mitä kaavoja päässäni on, mutta jotain. Ehkä koordinaatit pois täältä."

Gar kysyy:
"Pystytkö kirjoittamaan ne ylös?" Chiasmin päässä kaavat ja numerot ovat kuin pyörremyrsky. Niillä ei ole järjestystä, eikä Chiasm ymmärrä niitä.

"En tiedä. Kaikki on niin sekavaa, mutta voin tietysti yrittää."

Sarwen nyökkää. Gar sanoo:
"En usko, että täällä voin asennuttaa tykkiä." Glapum'tilainen vastaa pudistellen päätään. Gar sanoo: "Olen kuitenkin kiitollinen vieraanvaraisuudestanne." Glapum'tilainen nyökkää.

"Minä myös ja uskon että kaikki muutkin," sanon olennolle.
"Palaammeko nyt takaisin ja yritämme löytää tien pois?"

Glapum'tilainen antaa Chiasmille kuvan. Avaruuden tähdet on korvanneet kaavat ja numerot ja heidän avaruusaluksensa lentää Hyppyportin läpi.

"Pääsemme pois," sanon muille.

Sarwen nauraa:
"Hieno, pääsemme kotiin." Gar hymyilee:
"Jo oli aikakin. Tämä ei ole hyvä paikka. En pidä olla eksyksissä jatkuvasti, enkä pidä siitä, etten tiedä mistään mitään täällä."

"Minun pitää, tai meidän pitää yrittää selvittää kaavat jotta löydämme portin, mutta tiedän että se on päässäni. Sha-Tzuu, tuletko mukaan vai jäätkö tänne paratiisiin?"

Sha-Tzuu sanoo:
"Tämä on minun maailmani. Te kuitenkin lähdette joskus pois enkä voisi seurata teitä. Mieluummin jään tänne, kuin että tiputatte minut sopivassa paikassa kyydistä." Sha-Tzuu katsoo hieman pahoittelevasti Chiasmia.
"Ettehän ajattele, että petän teidät?"

"Emme tietenkään. Olin jo ehtinyt tottua että olet mukana ja oletin että olet sitä vastakin, mutta ymmärrän mitä tarkoitat. Entä pieni riippuvuutesi, saatko täällä sitä mitä tarvitset?"

"Täällä nämä hedelmät," hän näyttää pitkulaisen mallista,
"niiden sisältö käy auringosta. Alkoholia!"

"Hyvä on. Sinulla on täällä hyvät oltavat. Silti, minun tulee melkein ikävä sinua, pikkuinen," sanon hymyillen.

Sha-Tzuun silmäkulmaan tulee pieni kyynelpisara ja hän rientää halaamaan Chiasmin jalkoja.
"Minunkin tulee ikävä sinua."

"Pidä huoli itsestäsi ja jos joskus eksyn tänne, tulen tapaamaan sinua," sanon ja silitän Sha-Tzuun päälakea.
"Lähdetään," sanon muille ja kumarrun vielä painamaan suukon Sha-Tzuun pitkän kuonon varteen, lähtien kävelemään lautalle.

Sha-Tzuu sanoo:
"Odota!" Hän alkaa kaivaa pientä vakoojaolkalaukkuaan ja ottaa sieltä liilan kauniin timantin.
"Tämä on elävä kivi. Se laitetaan iholle koristeeksi, ja se pysyy siinä." Sha-Tzuu epäröi ahneuksissaan hetken.
"Sinä saat sen. Että muistat minut."

"Sinä taidat todella pitää minusta koska et pyytänyt siitä maksua," sanon virnistäen ja katson timanttia. "Se on kaunis. Kiitos."

Sha-Tzuu sanoo:
"Koska sinulla ei ole rahaa."

"Aivan," sanon päätäni pudistellen ja hymyilen. Katson vielä hetken Sha-Tzuuta ja jatkan matkaa lautalle. En pidä jäähyväisistä ja aloin todella pitää jo tuosta hassun näköisestä olennosta. Mielelläni olisin pitänyt hänen mukana aluksella pitempäänkin, mutta ehkä näin on parasta.

Gar sanoo:
"Vierailu taisi olla tässä. Valmistautukaa lähtöön."

En ehtinyt vilvoitella jalkojani viileässä vedessä, pelkäämättä kenenkään tulevan kimppuuni tai yrittävän vahingoittaa minua, mutta olen silti valmis lähtöön. En voisi kuvitella itseäni asuvan saarella, vaikka siellä kaunista ja ihanaa olikin. Paikoilleen jääminen ei tunnu ainakaan vielä sopivalta vaihtoehdolta.

Jonkin ajan kuluttua kun miehistö on tehnyt lähtövalmistelut, Gar sanoo:
"Sanokaa hyvästit parhaalle ja rauhallisimmalle paikalle, missä olette koskaan olleet ja minkälaista ette enää tule kohtaamaan." Hän nostaa tehoja ja alus alkaa nousta. Muutama glapum'tilainen liittyy heidän aluksensa nousuun ja lentää sen ympärillä leikitellen ja hyvästellen.

"Niin kaunista," sanon hiljaa katsoen näytöltä lentäviä olentoja.
"Tiedänkin minne tulla jos tarvitsen lomaa," sanon vielä ja alan miettiä päässäni olevia kaavoja. Kaikki aluksella olijat tahtovat varmasti jo kotiin ja päässäni on avaimet siihen. Parasta yrittää saada lukko purettua mitä pikimmin.

Kun he läpäisevät ilmakehän ja lentävät avaruuteen, olennot seuraavat heitä hetken kunnes kääntyvät takaisin. Gar sanoo:
"Ihmeellistä, ne uivat, lentävät ja pystyvät matkaamaan avaruudessakin! Fealan olisi pitänyt nähdä tämä. Missä hän muuten on?"

"Et voi olla tosissasi. Eikö hän muka ollut kokoajan mukanamme?"

"Ei ainakaan saarella."

"Feala, missä oiken olet?" Yritän ottaa kommunikaattorilla häneen yhteyttä.

Feala vastaa:
"Huoneessani." Sarwen katsoo muita.
"Oletko kunnossa, Feala?" Feala vastaa päästämällä myöntyvän äänen.

"Minä käyn katsomassa häntä," sanon muille ja lähden Fealan huoneen oven taakse, pyytäen lupaa päästä sisään.

Feala sanoo oven läpi:
"Kukaan ei tarvitse lupaa tänne tulemiseen, muistatko?"

Hymähdän ja astun huoneeseen sisälle.
"Olit haltioissasi olennoista ja selvästi tunsit melkein olevasi yhtä niiden kanssa, mutta et ollut meidän mukana vaikka tiesit että olimme menossa saarelle. Mitä tämä nyt on? Minä luulin että olisit halunnut kohdata heidät, mutta kun tulemme takaisin, sinä olet täällä huoneessasi," sanon Fealalle, katsoen häntä kysyvästi.

Fealan poskilla valuvat kyyneleet kun hän katsoo Chiasmia.

"Feala, mistä oikein on kyse?" Kysyn ja menen hänen luokseen, laskien käteni hänen olkapäälleen.

"Jos olisin tullut mukaanne, pelkään, etten olisi enää palannut tälle alukselle."

"Mm. Ymmärrän. Se oli kaunis paikka ja täynnä rauhaa. Joidenkin onneksi, mutta minun epäonnekseni Sha-Tzuu teki juuri niin ja jäi planeetalle. Olisivatko muut vastustaneet sinun jäämistä sinne vai koetko että se on velvollisuutesi heitä kohtaan olla tällä aluksella niin pitkään kuin kaikki muutkin?"

"Nuo olennot eivät tarvitse minua. Heillä on rauha ja harmonia, he tietävät universumin salat."

"Mutta me emme tiedä ja siksi tarvitsemme sinua," sanon vaisusti hymyillen.

Feala nyökkää.
"Juuri niin, lapsi."

Katson hetken Fealaa hymyillen ja sanon:
"Yritän nyt mennä purkamaan päästäni avaimen takaisin kotiin. Minulla ei ole mitään mitä sinulla ei jo olisi ja tuskin tarvitset minua mihinkään, mutta jos haluat puhua tai jotain, pyydä."

Feala hymyilee.
"Arvostan tarjoutumistasi." Hän sanoo:
"Minä lepään nyt. Sano muille, että olen kunnossa. Hieman surumielinen, mutta kunnossa."

Nyökkään ja poistun hytistä takaisin ohjaamoon, kertoen muille että Feala on kunnossa. Kerrottuani sen, alan taas miettiä niitä kaavoja päässäni.

Sarwen kysyy Chiasmilta:
"Tarvitsetko apua, niihin kaavoihin?"

"Jos luulet että osaat auttaa niiden kanssa, niin hyvä. Minun pitää piirtää ne johonkin, sillä en tiedä niiden oikeaa järjestystä."

Sarwen nyökkää:
"Osaatko sanoa, paljonko tarvitset tilaa? Meillä ei ole paperia, ainoa on tuo ajatuskone."

"En tiedä, enkä osaa käyttää ajatuskonetta. Mutta näytä sinä miten se toimii niin yritän."

"Se ei ole niin yksinkertainen käyttää, että vain näyttää miten se toimii. Minun pitää opettaa sinulle sen toiminta. Se osaa tehdä laskelmia, jos siihen syöttää tiedot. Haluatko alkaa opetella? Meillähän ei ole määränpäätä enää, ja ainoa oppaamme, Sha-Tzuu on jäänyt laivasta pois." Sarwen katsoo Garia:
"Minne menemme?" Arpi laittaa hologrammikartan päälle.
"Tässä on planeetat."

"Haluan opetella sen käytön, mutta miten pitkään siinä menee? Miten pitkään menee ennenkuin saan siihen sen mitä päässäni on ja minne me sillä välin menemme?"

Sarwen vastaa: "En tiedä. Miten nopea olet oppimaan sen käyttöä, miten paljon tietoa on. En tiedä. Gar, kun saat aluksen automaattiohjaukselle, aloitan Chiasmin opettamisen." Gar nyökkää. Arpi alkaa selata planeettoja:
"Mitä haemme?"

"Voi kun Sha-Tzuu olisi vielä mukana. Ehkä hän osaisi sanoa noista planeetoista edes jotain. Ja muutenkin kaipaan häntä jo nyt," sanon hieman alakuloisena ja jatkan:
"Tiedämmekö planeetoista mitään muutakuin... mitä edes tiedämme niistä kartan perusteella? Ulkonäön? Etsimme jotain missä on sivistystä ja teknologiaa, mutta se on hakuammuntaa jos emme tiedä muutakuin sen miltä kukin planeetta näyttää. Ellei sitten saa kuvaa lähempää."

Arpi sanoo:
"Näissä on perustiedot. Eniten tietoa on planeetoista, jotka ovat Imperiaalin Vartion valtapiirissä. Valitsemmeko sellaisen? En tosin luota Imperiaaliin Vartioon." Sarwen sanoo:
"Et luota mihinkään auktoriteettiin."

"Minäkään en täysin luota niihin, mutta ehkä sellainen voisi olla toisaalta turvallisempi vaihtoehto kuin joku toinen. Tai sitten emme ole enää missään tekemisissä sen vartion kanssa ja valitsemme mieleisen. Kumpikin käy minulle."

Gar kysyy:
"Jos menemme johonkin Imperiaalin Vartion hallitsemaan planeettaan, niin eihän se välttämättä tarkoita mitään. Ja meillä on 10.000 blutokia. Mihin se mahtaa riittää? Minullakin alkaa olla ikävä pikkukaveria."

"Kolmeen laserpistooliin. Muuta en osaa sanoa," sanon vaiteliaasti ja yritän miettiä vaihtoehtojamme. "Imperiaalin Vartion hallitsemalla planeetalla olisi jonkinlainen turva taattu, sillä siellä pätisivät säännöt ja lait joita olisi luultavasti helppo noudattaa. Vieras planeetta sen asukkaiden omilla lailla voisi koitua huonoksi vaihtoehdoksi Garin ja Arven temperamentilla. Mutta kuten sanoin, kumpikin käy minulle."

Sarwen sanoo:
"Pitänee äänestää." Hän katsoo Chiasmia.
"Sinun äänesi? Imperiaalin Vartion planeetta, vai joku toinen?"

"En osaa sanoa. Kumpikin käy."

Äänestys päätyy Imperiaalin Vartion planeettaan. Arpi valikoi lähimmän mikä kuitenkaan ei ole kaatopaikkaplaneetta ja lukitsee koordinaatit. Gar laittaa aluksen automaattiohjaukselle.
"Kontakti 48 arnin päästä," ilmoittaa kone.

"Ainakin on aikaa opetella sen ajatuskoneen käyttöä."

Sarwen nyökkää ja odottaa, että hän ja Chiasm jäävät kahden.
"Hyvä on, ole tarkkaavainen."

"Yritän olla," sanon nyökäten.

Sarwen aloittaa selittämisen. Chiasm huomaa, että Sarwenin persoona ei ole paras opettaja. Hän selittää paljon, harhailee aiheesta, mutta Chiasm alkaa hieman ymmärtää, miten ajatuskone toimii perusperiaatteeltaan. Hän kuitenkin tajuaa, että sen käyttämiseen on vielä pitkä matka.

"Tämä ei todellakaan näytä onnistuvan ihan hetkessä," totean.
"Toivottavasti ne kaavat eivät katoa päästäni mihinkään ennenkuin olen oppinut käyttämään tätä."

"Toivottavasti. Kyllä sinä tämän opit. Arpikin sitä osaa käyttää."

"Tuo ei kuulostanut hyvältä ja luulen ettei hänkään olisi pitänyt kuulemastaan," sanon virnistäen. "Luotan kyllä täysin siihen että opin käyttämään tätä, mutta se aika mikä siihen menee, tuntuu turhauttavan pitkältä. Ei siksi että minulla olisi lyhyt keskittymiskyky, vaan siksi että siihen menee vielä pitä aika ennenkuin saan päästäni ulos ne kaavat ja numerot."

"Tällä hetkellä minua enemmän huolettaa, mistä saamme rahaa."

"Rahaa mihin? Tykin asentamiseen?"

"Kaikkeen. Tarvitsemme lisää ruokaa. Vettä. Ehkä varmuuden vuoksi ytimen alukseen."

"Tehkää sitä mitä olette tähänkin asti tehneet saadaksenne rahaa. Ja minä autan sen mitä pystyn."

Sarwen nyökkää.
"Sano heti kun väsyt tähän opiskeluun, niin voimme mennä lepäämään." Hän iskee silmäänsä ja hymyilee.

"Tuo ilme ei varmasti tarkoita että lepäisimme yhdessä, eihän?" Kysyn toinen kulma koholla, virnistäen.

"Rentoutuisimme, voisi olla parempi sana."

Hymähdän. Sarwen on niin harmiton, huoleton ja ystävällinen persoona. En hingu hänen kanssaan rentoutumaan, mutta toisaalta tuntuu julmalta sanoa ei hänen kaltaiselle kiltille persoonalle.
"Sarwen, en oikein tiedä siitä rentoutumisesta," sanon kuitenkin hänelle.

Sarwen kohauttaa olkapäitään.
"No, ehkä myöhemmin sitten. Vaikka sen jälkeen kun olet iloinen kun osaat käyttää ajatuskonetta." Sarwen heilauttaa kättään hyvästeiksi ja lähtee pois ohjaamosta. Chiasm jää yksin katsomaan tähtiä.

Ei kommentteja: