torstai 14. heinäkuuta 2011

30. Sessio - Salamatkustajan metsästys

Varmistuttuani ettei hangaarissa vieläkään näy tai kuulu mitään, poistun sieltä kulkien käytävillä kuten normaalisti, mutta tarkkaavaisemmin. Yritän miettiä missä itse olisin jos olisin salamatkustaja. Minun ei ole koskaan tarvinnut salamatkustaa, joten on vaikea arvailla paikkoja, mutta poissa miehistön silmiltä, mahdollisesti jossain seinien tai katon sisällä edellyttäen tietysti että sinne olisi pääsy. Kulkiessani käytävillä, yritän kuunnella jos kuulisin jotain.

Arpi on kulkenut hieman Chiasmin jäljessä suojaten hänen selustaansa. He pysähtyvät aluksen yksinkertaiseen aulaan, mitä Gar kutsuu jointiksi siksi, että se yhdistää aluksen eri osat toisiinsa.
"On parasta, että menet kertomaan Garille ja Sarwenille tästä. Kommunikaattoreita ei kannata käyttää tämän asian tiimoilta, jos niitä vaikka salakuunneltaisiin. En halua, että meidän liikkeistä tiedetään. Käytä siis kommunikaattoria, mutta sen kautta et puhu sanaakaan salamatkustajasta." Arpi on jatkamassa etsintäänsä, mutta pysähtyy. Kääntymättä Chiasmia kohti hän sanoo selin häneen:
"Ole varovainen," ennen kuin jatkaa matkaa.

Hymähdän myöntyväksi vastaukseksi ja lähden ohjaamoon.
"Gar, vierastamme ei vielä löytynyt, mutta metsästämme hänet. Ei puhettakaan kommunikaattoreilla asiasta ja pitäkää kaikki silmänne auki," sanon Garille.

Gar katsoo Chiasmia pitkään.
"Haluan hänet elävänä. Tee se Arvelle selväksi. Käske Fealaa olemaan varuillaan. Jamiman pitää myös olla varuillaan, mutta en tiedä miten hänelle asiasta kertoisi. Tiedät hänet..."

"Sen Arpi itsekin teki minulle selväksi, että vierasta ei ammuta tappaakseen. Minä lähden ilmoittamaan muille ja yritän keksiä keinon mainita asiasta Jamimalle," sanon ja lähden hyttiosastoille. Feala todennäköisesti, kuten Jamimakin on hytissään. Aloitan Fealasta ja astun hänen huoneeseensa.

Feala istuu lattiallaan. Hän on sytyttänyt kynttilöitä ympärilleen ja pitää käsissään pyhää symbolia rukoillen hiljaa. Ääntä ei kuulu, mutta hänen huulensa liikkuvat. Vaikka hän on silmät euforisesti kiinni, hän viittaa Chiasmia istuutumaan vierelleen.

Istuudun hänen viereensä ja kuuntelen hetken hiljaa hänen rukoiluaan, katsoen symbolia hänen kädessään. "Mitä rukoilet?" Kysyn hiljaa.

"Viisautta, rauhaa, rakkautta." Feala aukaisee silmänsä ja katsoo Chiasmia.
"Voit osallistua rukoukseeni, tai olla hiljaa vierelläni. Rukoilen sinunkin puolesta."

"En osaa rukoilla," sanon vaivautuneena.
"Ja itse asiassa minulla on asiaa. Odotanko että olet valmis vai kerronko sen nyt?"

Feala ei ole kuulevinaankaan Chiasmin asiaa.
"Rukoilen puolestasi. Voit olla silmät auki, tai vaikka tanssia, ruokoukseni ei siitä muutu huonommaksi. Teet miten parhaaksesi näet."

Hengitän hiljaa syvään ja olen hiljaa. Tanssiminen ei juuri tällä hetkellä kuulosta hyvältä ajatukselta, vaikka Feala siihen luvan antoikin.

Chiasmasta tuntuu, kuin rukous kestäisi ikuisuuden, sillä hänellä on tärkeämpääkin asiaa, eikä hän täysin ymmärrä Fealan papittariutta. Vihdoin rukous, jonka Feala puhui hiljaisella äänellä vieraalla kielellä, on loppu. Hän puhaltaa kynttilät sammuksiin ja nousee ylös alkaen korjata tavaroita lattialta arkkuun.
"Sinulla oli asiaa, lapsi?"

Nousen itsekin ylös ja sanon:
"Niin, jos et vielä tiennyt, niin meillä on täällä salamatkustaja. Se tuli kontissa joka piti myydä eteenpäin ja emme tiedä vielä missä hän on, mutta löydämme hänet. Pidä silmäsi auki ja sinulle ei varmasti tarvitse sanoa, että älä tapa jos törmäät häneen. Eikä puhettakaan asiasta kommunikaattorin välityksellä."

Feala nyökkää.
"Ymmärrän. Väkivalta ei ole ratkaisu. Tämä salamatkustaja, onko hänestä enemmän tietoa?"

"Ei mitään tietoa."

Feala nyökkää.
"Olen varuillani ja pidän silmäni auki. Pitäisikö minun pysytellä hytissäni?"

"En tiedä miten vaarallisesta matkustajasta on kyse ja koska sinä et pidä väkivaltaa ratkaisuna, saattaa olla parempi jos et turhia kuljeksi," sanon ja menen ovelle.
"Mitä luulet, osaako Jamima noudattaa näitä yksinkertaisia ohjeita?"

Feala nauraa:
"Jamima ja säännöt eivät kulje käsi kädessä."

"Taidat olla oikeassa. Pakko asiasta on kuitenkin hänelle mainita," sanon ja heilautan kättäni Fealalle, poistuen hänen huoneestaan ja siirryn Jamiman huoneen oven taakse, painaen summeria.

Hetken kuluttua Jamima aukaisee oven. Hän katsoo Chiasmia kysyvästi, muttei enää niin halveksuvasti kuin aluksi.

"Pari sanaa," sanon ja kohteliaasti tunkeudun hänen huoneeseensa.
"Osaatko pitää suusi kiinni silloin kun sitä pyydetään?" Kysyn.

Jamima kurtistaa kulmiaan.
"Jatka, ole hyvä."

"Meillä on täällä vieras, mutta hän haluaa pysytellä piilossa. Me taas yritämme etsiä häntä muttemme halua että hän saa tietää siitä. Ymmärrätkö mihin pyrin tällä? Emme puhu hänestä kommunikaattorien välityksellä ja olemme kaikki varuillamme, emmekä tapa häntä," sanon.

Jamima on hetken hiljaa.
"Miksi kukaan ei minulle kertonut vieraasta? Ja miksi vieraasta pitää erikseen sanoa, ettei häntä saa tappaa? Kun sinä tulit tänne, niin ei kukaan tullut minulle sanomaan, ettei sinua saa sitten tappaa. Tai, Arvelle ehkä on niin voitu sanoa, mutta Arpi on vähän... Arpi."

"Minä olin eri asia, tulinhan Sarwenin mukana. Tämä vieraamme matkustaa salaa. Mutta ymmärrätkö mitä sanoin ja voinko luottaa että teet niinkuin sanoin? En epäile sinua, olet fiksu ja tiedän että osaat toimia ohjeiden mukaan, mutta haluan varmistuksen kaikilta," sanon hymyillen, tarkoituksella yrittäen miellyttää Jamimaa. "Sarwenista puheen ollen, tiedätkö missä hän on?"

"Meillä on siis salamatkustaja, ja kommunikaattoreita ei saa käyttää?" Jamima hymyilee leveästi ja hypähtää ilmaan taputtaen:
"Kuinka jännittävää! Saanko nähdä kontin, missä hän on tullut? Eikö hän siinä kontissa tullutkin?"

"Ei mielellään. Emme halua tehdä mitään mikä saisi vieraamme epäilemään etsintöjämme. Haluamme että hän luulee olevansa turvassa. Eikä siinä kontissa ole mitään ihmeellistä, se on nyt tyhjä."

Jamima kurtistaa kulmiaan:
"Vihjailetko, että minun pitäisi olla täällä kun kerrankin tapahtuu jotain jännittävää?"

"Ei, vaan vihjailen ettei sinun kannata haahuilla missään turhaan oman turvallisuutesi vuoksi."

Jamima virnistää:
"Siis saan kulkea täällä ilman, että kukaan alkaa valittaa ja ruikuttaa siitä?"

"Ei kukaan voi sitä varsinaisesti kieltääkkään. Kunhan pidät ohjeistani kiinni. Ja nyt, tiedätkö missä Sarwen on?"

"En tiedä missä Sarwen on. Eikö Gar tiedä? Ellei hän ole hytissään, hangaarissa, ohjaamossa tai kantiinissa, en osaa sanoa."

"No, etsin hänet. Muista mitä sanoin," sanon ja katson hetken Jamimaa, lähtien pois hänen hytistään. Kokeilen onneani löytääkseni Sarwenin hänen omasta hytistään.

Sarwen ei vastaa hyttinsä summeriin.

Ehkä hän on kanttiinissa, ajattelen ja suuntaan kulkuni sinne.

Kanttiinikin on tyhjä. Ainoa ääni on suriseva synteettisen ruuan kone ja ilmastointi.

Missäköhän hän voi olla, mietin. Ehkä nopein tapa on kysyä kommunikaattorin avulla.
"Sarwen, missä oikein olet? Haluan tavata sinut," sanon.

Sarwen ei vastaa. Kommunikaattorin toisesta päästä kuuluu vain vaimeaa kohinaa.

Frell, kerrankin kun etsin häntä, en löydä enkä tavoita edes kommunikaattorin avulla. Entä jos hänelle on sattunut jotain? Ehkä hän on törmännyt salamatkustajaan? Lähden hangaaria kohti, ilmoittaen Arvelle että haluan tavata hänet. En uskalla juurikaan mitään puhua kommunikaattorin välityksellä, ihan vain varmuuden vuoksi.

Arpi saapuu hangaariin hetken kuluttua.
"En ole löytänyt jälkeäkään."

"En minäkään. Oletko nähnyt Sarwenia? Hän ei vastaa edes tähän," sanon osoittaen kommia.

Arpi pudistelee päätään. Hän ottaa oman kommunikaattorin:
"Sarwen, käytkö hangaarissa, pitäisi tämä yksi frellin osa nostaa. Sinä tiedät varmasti mikä se on." Arpi odottaa. Vastauksena vain kohinaa.

"Kaikki ei ole kunnossa," sanon hiljaa.
"Tai sitten hän nukkuu hyvin sikeästi."

Arpi nyökkää. Hän aukaisee jälleen linjan kohinalle ja sulkee sen.
"Chiasm, nyt sinun pitää päteä." Hän lähtee kohti ohjaamoa.

"Mitä tarkoitat?" Kysyn lähtiessä seuraamaan häntä.

"Ajatuskone, kuinka hyvin oikeastaan osaat sitä jo käyttää?"

"En tiedä. Opetus on ollut vähän sitä ja tätä, mutta voin tietysti yrittää."

Arpi nyökkää.
"Gar, onko sinusta apua?" Gar nyökkää:
"Jos se liittyy kunnon tekniikkaan, eikä tuohon leluun. Mitä on mielessäsi?" Arpi ottaa yhteyden Sarwenin kommunikaattoriin ja sen kohinaan.
"Tämä on jossain. Voiko tuosta kohinasta erottaa tuon metelin pois ja jotenkin saada vihiä, missä päin se on?"

Siirryn ajatuskoneen luokse Arven ja Garin keskustellessa ja tutkailen sitä hetken. Osaan joitain perusjuttuja sen käytöstä jo, mutta yritän päättelykyvyllä ja tuurilla saada laitteesta enemmän irti.

Arpi sanoo:
"Pitäisi nauhoittaa tästä tätä kohinaa." Hän katsoo sekä Garia ja Chiasmia. Gar vastaa:
"Saan singaalin kaapattua, mutta kohinan poistoon tarvitaan tuota lelua."

"Hyvä on, kaappaa sitten se signaali ja minä yritän jatkaa siitä," sanon itsevarmana.

Gar sanoo hetken kuluttua.
"Yhdistin singaalin nyt siihen ajatuskoneeseen."

Nyökkään ja seuraan ajatuskonetta. Kun signaali on yhdistetty, yritän jälleen käyttämällä puhtaasti pelkkää päättelykykyä saada edes jonkinlaista kontrollia äänen hallintaan, sekä sitä kautta kohinan poistoon.

Chiasm löytää äänen ja se nousee hologrammina hänen eteensä käyränä. Käyrä reagoi kohinaan, eli on miltei kokoajan huipussaan. Arpi astelee Chiasmin viereen.
"Siitä pitäisi nyt filtteröidä häiriöt pois."

"Yritän," sanon keskittyneenä ja kokeilen muutamaa ratkaisua, löytääkseni edes jonkinlaisen säädön joka vaikuttaa äänen laatuun.

Chiasm huomaa, että hänen tekemisensä vaikuttavat ääneen, mutta hän ei suoraan osaa muokata ääntä sellaiseksi, että poistaa kohinaa. Välillä kaikki äänet hiljenevät, välillä nousevat piippaukseksi niin, että kaikki peittävät korvansa ja Gar kiroaa herkemmän kuulonsa takia.

Huokaisen syvään ja yritän rauhoittua. Epäonnistumisien myötä paineet ovat kasvaneet ja en halua tuottaa pettymystä. Yritän siis uudelleen, kokeillen tällä kertaa jotain muuta mitä en ole vielä kokeillut. Etsin kovasti myös melko tuntemattomasta konesanastosta sanaa 'filter' tai vastaavaa.

Chiasm alkaa löytää eri toimintoja, millä pystyy karsimaan ääniä ja vahvistamaan toisia. Helppoa se hänelle ei ole, mutta hän pystyy siihen.

"Taisin löytää jotain," sanon helpottuneena ja innoissani, etsien nyt oikeaa toimintoa joka vaimentaisi kohinan.

Gar nyökkää:
"Tarvitsetko apua?"

"Enköhän selviä tästä," sanon haluten hoitaa asian ilman Garin apua. Ehkä se nostaa arvoani hänen ja Arven silmissä.

Pitkän ajan kuluttua, miltei kahden arnin jälkeen Chiasm on saanut häiriöäänet poistettua ja ääni on sykäyksikkäistä huminaa.

Kuuntelen ääntä hetken ja kysyn:
"Huminaa. Missä täällä humisee noin? Tuuletinko?"

Gar nyökkää.
"Kuulostaa tuuletuskanavien keskustuulettimilta. Chiasm, saatko tuon äänen uudesta äänitteestä nopeasti esiin? Ilman, että meidän pitää taas odottaa kyllästymiseen asti."

"Nopeammin ainakin," tokaisen mulkaisten Garia.

Gar nyökkää.
"Suljen tuulettimen. Arpi, kaappaa sen jälkeen Sarwenin kommunikaattorista uusi ääninäyte."

Seuraan sivusta kun Gar sammuttaa tuulettimen ja Arpi ottaa uuden ääninäytteen. Garin yhdistettyä ääni koneeseen, teen samoin kuin viimeksi, huomattavasti nopeammin kuin ensimmäisellä kerralla mutten vieläkään kuin vanhasta muistista.

Taustahumina on poissa. Gar nyökkää:
"Paikansimme kommunikaattorin. Arpi, Chiasm..." Arpi nyökkää ja viittaa Chiasmia seuraamaan häntä.

Lähden seuraamaan Arpea.

Arpi menee hangaariin ja sitä kautta konehuoneeseen, jossa näyttää luukkua.
"Tuolla on ilmastoinnin pääkeskus. Mene edeltä, tulen perässä." Keskellä seinää on luukku, johon johtavat tikkaat.

Nyökkään ja nousen tikkaat ylös, mennen luukkuun. Varmuuden vuoksi otan aseeni esille, sillä en tiedä mitä voi tulla vastaan.

Ilmastointikanava pääkeskukseen ei ole yhtä ahdas kuin muut ilmastointikanavat, vaan siellä mahtuu kävelemään kyyryssä. Käytävä vie suoraan suureen tilaan, minkä pohjalla on nyt sammunut ilmastointipropelli. Käytävän päässä ennen propellia on Sarwenin kommunikaattori ja irtileikattu pikkusormi.

Tökkään aseeni kärjellä irtileikattua sormea ja pudistelen päätäni. Noukin Sarwenin kommunikaattorin ja tutkailen tilaa, kuinka monta reittiä sieltä on ja näyttääkö mikään reiteistä selvästi epäilyttävältä. Kuten esimerksi veripisaroiden tahrimalta.

Arpi ottaa Sarwenin pikkurillin ja laittaa sen taskuunsa. Veripisaroita ei ole. Arpi mutisee:
"Missä ikinä Sarwen onkaan, on myös salamatkustaja. Ja hän ei ole vain matkustamassa enää ilmaiseksi."

Nyökkään Arvelle.
"Ainoat mahdollisuudet tällä hetkellä ovat nämä kanavat, eikö?" Varmistan Arvelta osoittaen kanavia. "Tarkoitan, olettaisin hänen piileskelevän jossain noista."

Arpi nyökkää.
"Hyvin mahdollista. Emme mahdu järkevästi kulkemaan samaa kanavaa pitkin. Hyvä jos yksin mahdumme niihin ryömimään. Kanavien liitoskohdissa on kuitenkin tilaa enemmän, mutta niihin on matkaa. Ehdotan, että hajaannumme."

"Olen samaa mieltä. Minä aloitan tästä," sanon ja osoitan lähimpänä olevaa kanavaa.

Arpi nyökkää ja lähtee seuraavaan kanavaan.

Minäkin lähden ryömimään valitsemaani kanavaan, pitäen yhä toisessa kädessä asettani kaiken varalta.

Kanava on ahdas, ja ryömiminen onnistuu parhaiten kyynärpäitä käyttäen. Chiasm ei siis pysty nopeasti tähtäämään aseellaan eteensä, eikä taaksensa ollenkaan.

Siitä huolimatta jatkan matkaa eteenpäin, yrittäen samalla kuunnella jos kuulisin jotain outoa.

Chiasm saapuu ensimmäiseen liitoskohtaan, missä on tilaa olla kyyryssä. Ilmastointikanava haarautuu kolmeen haaraan. Kaksi sivuille ja yksi ylös.

Jälleen mietin mitä itse tekisin jos olisin salamatkustaja ja kurkistan ylös menevään haaraan, onko sitä mahdollista kulkea. Samalla kurkistan kahteen muuhun, miettien mikä niistä vaikuttaisi todennäköisemmältä vaihtoehdolta.

Ylösmenevää haaraa on mahdollista kulkea, mutta se on vaikeaa. Jos salamatkustajalla on edelleen Sarwen, hän tuskin olisi saanut Sarwenia ylös siitä. Ellei Sarwen olisi itse suostunut kiipeämään. Kuitenkin, kiipeämisestä olisi todennäköisesti jäänyt verijälkiä ilmastointikanavan seinämiin.

Valikoin siis toisen sivuille menevistä reiteistä ja jatkan ryömimistä.

Hetken ryömittyään, Chiasm kuulee edestään vaimeaa muminaa.

Jatkan kulkuani, yrittäen nyt edetä hiljemmin mutta reippaasti.

Jälleen tulee leveämpi liitoskohta, ja Chiasm näkee Sarwenin sidottuna siinä.

Kiirehdin hänen luokseen ja alan irroittaa häntä, kysyen:
"Oletko kunnossa?"

Sarwen nyökkää:
"Täällä on joku!" Hänen vasen kätensä on sidottu hutiloiden verisellä kankaan palalla, mikä on revitty hänen hihattomasta paidastaan.

"Minne hän meni?" Yritän saada hänestä irti, vilkaisten hänen kättään.

"En tiedä. Heräsin tässä. Hän tainnutti minut tazerilla." Sarwen kokeilee holsteriaan.
"Hän vei aseeni." Hän parahtaa hieman ja katsoo tuppoa kädessään:
"Mitä frelliä!"

"Älä murehdi kädestäsi nyt," sanon ja otan yhteyden Arpeen:
"Löysin Sarwenin. Hänen aseensa on viety, mutta hän on kutakuinkin kunnossa."

Arpi käskee Chiasmia kuljettamaan Sarwenin välittömästi pois ilmastointikanavista.

"Tule," sanon Sarwenille ja lähden johdattamaan häntä takaisin samaa reittiä takaisin mistä tulin.

He saapuvat takaisin konehuoneeseen. Sarwen pitelee kättään vatsaansa vasten.
"Mikä frell minun kädessäni on? Särkee ihan vietävästi." Hän alkaa purkaa sidostuppoa.

"Älä Sarwen, ei nyt. Sinut pitää saada Fealan luokse heti," sanon ja kävelen ovelle, katsoen tuleeko hän perääni vai haluaako hän katsoa kättänsä ensin.

Sarwen alkaa seurata Chiasmia, mutta tarttuu häntä käsivarresta vetäen miltei kiinni itseensä ja katsoen häntä silmiin:
"Sinä tiedät, mitä?"

Olen hetken hiljaa ja sanon sitten:
"Olet nyt yhtä sormea köyhempi."

Sarwen katsoo Chiasmia:
"Mitä?" Hän alkaa raivokkaammin repiä auki tuppoa.

"Sarwen, tuo ei auta nyt," yritän sanoa, mutta käsitän kyllä hänen tuohtumuksensa.

Sarwen saa riisuttua tupon ja hän katsoo kättään, mistä on pikkurilli leikattu irti.
"Eeeeeiiiiii!" Hän huutaa.

"Rauhoitu!" Sanon ja tartun häntä käsivarsiin, hakien katsekontaktia hänen silmiinsä.
"Sormesi on tallessa ja on kai mahdollista että se saadaan vielä kiinni käteesi. Nyt prioriteetti sinulle on mennä Fealan luokse, hän hoitaa kätesi." Pidän pienen tauon ja jatkan:
"Näitkö salamatkustajaa lainkaan?"

"Missä sormeni on?" Hän huutaa paniikissa.

"Se on Arvella ja hän tuo sen heti kun ehtii. Nyt Sarwen, sinun pitää koota itsesi ja tulla mukaani," sanon ja katson häntä varmistaen, onko hän sen verran tolkuissaan että ymmärtää mitä sanon.

Sarwen lähtee seuraamaan Chiasmia.
"Hän vei myös aseeni, minä tapan sen drenin."

En vastaa Sarwenille. Hän on nyt vihainen eikä kuuntele järkeä. Vien hänet Fealan luokse ja selitän nopeasti tilanteen Fealalle.
"Minä aion mennä takaisin etsimään sitä frellin sekopäätä, te pärjäätte varmasti täällä?"

Feala sanoo tiukasti katsoen Sarwenia:
"Sinä olet nyt täällä, sopiiko?" Sarwen näyttää vihassaan, ettei kuuntele järkipuheita. Feala sanoo vielä rauhallisella äänellä, mutta tiukan käskevästi:
"Sopiiko?" Sarwen laskee päänsä ja astuu sisään Fealan hyttiin.

Nyökkään Fealalle ja lähden juosten takaisin kohti ilmastointiluukkuja. Nyt kun Sarwen ei ole matkustajan mukana, hän voi olla missä tahansa niissä käytävissä. Lähden ryömimään kohti ensimmäistä aukeaa jossa tuuletin on ja jostain syystä se reitti mikä johtaa ylöspäin, tuntuu vetävän puoleensa ja suuntaan kulkuni sinne.

Chiasm kohtaa paljon ongelmia kiipeämisessä, sillä hän joutuu painautumaan sekä selällään että raajoillaan ilmastointikanavien seinämiin hivuttaakseen itseään ylöspäin. Eteneminen on hidasta, kymmenen senttiä kerralla.

Matkan vaikeuden vuoksi alan epäillä reittivalintaani, mutten luovuta ainakaan vielä.

Edessäpäin alkaa näkyä kanavan seuraava liitoskohta, mutta sinne on vielä matkaa.

En jätä vieläkään matkaa kesken, ainakaan nyt kun näen liitoskohdan.

Vihdoin Chiasm pääsee vääntäytymään ylös liitoskohtaan. Hän on aivan hikinen, sillä ilmastointikanavat ovat alkaneet olla todella kuumat.

Pyyhkäisen hikeä otsaltani ja aukaisen nahkaisen asuni yläosan vetoketjua hieman. Se ei auta tähän kuumuuteen mitenkään. Tutkailen liitoskohtaa ja reittejä, mihin suuntaan niitä menee ja montako niitä on.

Liitoskohdassa on vain kolme reittiä. Vasemmalle, oikealle ja alas.

Valikoin oikean.

Chiasm jatkaa ryömimistään, ja hänelle alkaa tulla todella kuuma. Hän saa viestin Garilta, että avaruusalus alkaa kuumeta huomattavasti, ja hänellä on puoli arnia aikaa päästä ulos ennen kuin hän käynnistää ilmastoinnin jäähdyttämään alusta, tai ydin voi palaa.

Sehän tarkoittaa kaiketi sitä, että vierallammekin on tukalat oltavat jos hän siis vielä on kanavissa.
"Voitko pitkittää kuumenemista mahdollisimman pitkään? Se saattaisi ajaa loiset ulos," kysyn Garilta.

Gar lupaa tekevänsä parhaansa, mutta tähdentää, että alus kärsii siitä, mitä kauemmin se kuumenee.

Kuumuudesta huolimatta jatkan ryömimistä eteenpäin kiireesti,  yrittäen etsiä edes jotain johtolankaa tai lisää reittejä minne mennä, mutta pitäen huolen siitä että aikaa on tarpeeksi palata takaisin ajoissa.

Ilmastointikanavat risteilevät, mutta Chiasm ei löydä mitään, ei edes vinkkiä, että joku olisi kulkenut. Hän huomaa omista jäljistään, että välillä joissain kohdissa polven kohdalle on tullut pieni klommo ja sitä kautta osaa etsiä mahdollista kulkureittiä. Mitään ei näy kuitenkaan. Gar viestittää Chiasmille:
"Tule pois sieltä."

En voi muutakuin noudattaa Garin käskyä ja lähteä ulos kanavista. Päästyäni ulos kanavista, lähden ohjaamoon.

Matkalla ohjaamoon Chiasm alkaa kuulla vaimeaa huminaa. Yleensä huminaa ei edes huomaa, sillä se on osa alusta, mutta hiljaisuuden jälkeen kun ilmastointilaite on ollut pois päältä humina erottuu selkeästi.

Hymähdän ajatellessani, miten tottuneita olemmekaan kaikkiin ääniin. Matkalla ohjaamoon yritän kuunnella huminan lisäksi myös ääniä vieraastamme.

Ohjaamossa Gar sanoo:
"Ilmastointi on päällä, kuten huomaatte." Chiasm huomaa, miten hänen turkkinsa on kostea ja siksi hieman paakkuuntunut. Chiasm haistaa eläimen jo ohjaamon ovelle asti.

"Hitto, löyhkäät kuin koira," sanon mennen ajatuskoneen luokse.
"Missä Arpi on ja ovatko muut kunnossa?"

"Arpi on edelleen metsästämässä," vastaa Gar.
"Feala ja Jamima todennäköisesti missä pitääkin, hyteissään."

"Ei kai Arpi ole edelleen niissä kanavissa?" Kysyn jopa huolestuneena.

Gar pudistelee päätään:
"Ei. Sarwen on saatu ulos sieltä. Jos joku vielä kanavissa on, hänellä on tukalat paikat."

"Missä kaikkialla on ulospääsy kanavista?" Kysyn nopeasti Garilta.

"Ilmastointikanavilla on pienempiä jaostoja ympäri alusta, mutta ne ovat vain kolmenkymmenen sentin paksuisia. Pääväylät kulkevat koko aluksen läpi. Ainoa, mistä ihminen mahtuu sisälle ja ulos on konehuoneessa huoltoluukku."

"Eli jos ystävällemme tulee tukalat olot, ainoa ulospääsy ihmisenkokoiselle on huoltoluukku. Taidan mennä vartioimaan sitä," sanon ja lähden takaisin luukulle, tällä kertaa jääden sen ulkopuolelle tarkkailemaan ja odottamaan.

Chiasm odottaa ja odottaa, mutta mitään ei tapahdu. Arpi viestittää hänelle, ettei itsekään ole löytänyt mitään.

"Mitä frelliä, missä ihmeessä hän voi olla? Tai pitääkö tässä ruveta ajattelemaan jo sitä, että mikä ihme hän on jos kerran lämpö ei vaikuta niin pahasti kuin meihin?" Kysyn Arvelta ja alan turhautuneena tutkimaan jälleen hangaaria, josta vieras lähti karkuun.

Chiasm huomaa, että hangaarissa heidän kuljettamansa kontin kansi on eri tavalla kuin viimeksi.

Menen takaisin hangaarin ovelle ja suljen sen perässäni, lähtien kulkemaan hiljaa eteenpäin ja tarkkaillen ympäristöäni ase kädessäni.

Hangaari vaikuttaa hiljaiselta taustahuminaa lukuunottamatta.

En siltikään halua luovuttaa vielä, vaan kapuan yhden laatikon päälle ja tarkkailen ympäristöä sieltä. Katselen myös ylös kattoon ja nurkkiin.

Hangaarissa näyttää kaikki olevan kunnossa, mutta rahtikontin, mitä heidän on määrä kuljettaa, kansi on enemmän kiinni kuin he sen jättivät.

Laskeudun alas laatikon katolta mahdollisimman hiljaa ja hiivin kontin luokse, josta vieraamme on karannut. Ase toisessa kädessäni, sitä eteenpäin osoittaen, toisella kädelläni työnnän kontin kantta syrjään.

Kontin kansi näyttää olevan jumissa, vaikka sen lukko onkin auki.

Alan jo epäillä, että henkilö on kontin sisällä ja jotenkin saanut kannen sisältäpäin kiinni siten etten saa sitä ainakaan helposti auki ulkoapäin. Konttia silmälläpitäen etsin järjestelemistäni työkaluista rautakankea ja yritän tunkea sitä kontin kannen ja reunan väliin, alkaen yrittää vääntää sitä auki.

Chiasm ei edes saa rautakankea kontin ja sen kannen väliin. Se on aivan liian tiivis ja kovaa tekoa, että taipuisi.

Silmäilen hangaaria ja sen työkaluja, miettien onko mikään niistä sellainen minkä avulla voisin saada kannen auki ilman muiden apua.

Ainoastaan voimatyökalut vaikuttavat sopivilta siihen tarkoitukseen. Mutta ne rikkovat kontin, ovat raskaat käyttää ja pitävät meteliä.

Ilmeisesti joudun siis turvautumaan muiden apuun, joten siirryn ovelle, pitäen yhä konttia silmällä ja ilmoitan Arvelle tilanteesta.

Arpi saapuu hetken kuluttua hangaariin. Hän katsoo Chiasmia ja konttia ja kohottaa sormensa huulilleen hiljaisuuden merkiksi.

Nyökkään ja osoitan kontin kantta.

Arpi nyökkää ja näyttää Chiasmille, että odottaa. Hetken kuluttua hän tulee takaisin Garin kanssa ja osoittaa Garillekin konttia. Gar nyökkää. Gar osoitta Chiasmin ja Arven aseita ja konttia hakien suuren rälläkän.

Alan tähdätä aseellani konttia.

Arpi asettuu toisen kontin päälle ja tähtää myös konttia. Gar käynnistää suuren rälläkän, ja vaikka se on erittäin raskasta kalustoa hänen voimakkaat kätensä kannattelevat sitä kuin se ei painaisi mitään. Hän alkaa leikata kontin kantta auki kipinöiden lentäessä.

Kipinöistä välittämättä pidän tähtäykseni kontissa, enkä oikeastaan tiedä mitä odottaa löytävän sieltä.

Gar leikkaa koko kontin sivun auki ja vääntää kontin kannen irti. Arpi huutaa:
"Kädet ylös, tai ammun heti!" Gar alkaa leikata konttia niin, että suuri osa kipinäsuihkusta suuntautuu kontin sisälle häiriten mahdollisesti sen sisällä olevaa.

"Frell, jos olet yhtään järkevä, nostat kätesi ylös nyt!" Huudan rälläkän äänen läpi.

Mitään ei tapahdu ja Gar tunkee rälläkkänsä laikan kontin sisälle alkaen viiltää sen sisäpuolta, kunnes käsipari nousee ylös.

"Riitää Gar!" Huudahdan ja astun kontin viereen, siirtäen tähtäyksen nyt kontin sisälle, samalla katsoen mikä tai kuka meitä on vastassa.

Gar siirtää rälläkkänsä sivuun, mutta pitää sen edelleen päällä. Kontissa on kyykyssä mies asussa, mistä tulee lähinnä mieleen palkkionmetsästäjä. Sekalainen asukokoelma eri sotilaallisia osia. Hänellä on kipinöistä palovammoja kasvoissaan. Chiasm näkee Arven aseen lasertähtäimen hänen otsassaan.

"Kuka olet ja mitä frelliä teet aluksellamme? Sinuna käyttätyisin nyt kiltisi, sillä emme ole unohtaneet sitä mitä teit yhdelle aluksen jäsenelle," sanon miehelle tähdäten häntä Arven lisäksi yhä aseellani.

Gar kysyy:
"Onko hän aseistettu?" Chiasm ei ainakaan näe aseita, ja Arpikin pudistelee päätään. Gar sammuttaa rälläkän ja tiputtaa sen astuen kontille ja tarttuu miestä käsistä repien hänet kontista maahan jalkoihinsa. Miehen rintakehään repeytyy haava kontin terävistä rälläköidyistä reunoista.

"Puhu!" Huudan miehelle.

Arpi katsoo, että tilanne on hallinnassa.
"Haen Sarwenin," hän sanoo ja poistuu hangaarista. Mies on hiljaa. Gar sanoo:
"Hae liina, niin sidotaan tämä dren."

Nyökkään ja haen liinan. Tälläkertaa tiedän missä se on, koska olen itse järjestänyt hangaarin. Tuon liinan ja kiedon sen miehen ympärille niin, että hänen kätensä ovat selän takana eikä hän ole vaaraksi enää.

Arpi saapuu takaisin Sarwen mukanaan. Sarwenin käsi on sidottu nyt paremmin. Hän pitää irtileikattua pikkusormeaan kädessään astuen hajareisin miehen ylle ja kumartuu näyttäen sormeaan:
"Sinä, saat kärsiä vielä." Sarwen astuu syrjään ja nyökkää Arvelle joka virnistäen ottaa veitsensä nuolaisten sen terän lappea.

"Sinulla on nyt kaksi vaihtoehtoa. Joko puhut ja katsomme mitä teemme sinulle tai olet puhumatta ja Arpi alkaa leikkiä kanssasi. Tulevaisuutesi riippuu siis ihan siitä, mitä itse valitset tehdä. Kymmenen microtia aikaa päättää," sanon ja alan laskea.

Sarwen sanoo:
"Leikki alkaa nyt, puhe sen jälkeen." Hän katsoo Arpea ja Gar kääntää miehen vatsalleen. Arpi tarttuu miehen pikkusormeen ja leikkaa sen irti yhdellä nopealla ranneliikkeellä. Mies parkaisee tuskasta ja Gar potkaisee hänet takaisin selälleen. Arpi kyykistyy miehen viereen ja näyttää juuri leikkaamaansa sormea hänelle.

Hymähdän ja sanon:
"Kuten huomaat, muut eivät ole yhtä suopeita kuin minä. Miten on, alatko puhua vai jatkuuko leikki?"

Mies irvistää, mutta pitää päänsä. Arpi sanoo:
"Sitokaa kiinni konttiin. Niin, ettei hän karkaa. Tiedä miten liukas tämä mato on. Ja ainoa ruoka mitä hän tulee saamaan, on hänen sormensa."

Nyökkään ja tartun miestä takin harteista, nostaen hänet istumaan konttia vasten. Haen toisen liinan ja kiedon sen kontin sekä miehen ympärille niin, että hän on kiinni kontissa kaulastaan ja ylävartalostaan. Yhdistän vielä miehen kaulan ympäri menevän liinan köyteen, jonka kiinnitän hänen selän takana oleviin käsiinsä ja niiden kautta jalkoihin.
"Jos hän tuosta pääsee irti, minä liityn partioon ja opettelen tekemään solmuja," sanon katsoessa luomustani ja miestä.

Gar katsoo Chiasmin luomusta.
"Aika omintakeinen," hän kommentoi ja lähtee pois.

"Pitäisikö minun jäädä vahtimaan häntä kaiken varalta?" Kysyn Arvelta.

Arpi katsoo sidottua miestä.
"Uskon, että hän pysyy tuossa. Ainakin hetken tämän jälkeen." Hän lyö miestä ohimolle veitsensä tupella, ja mies menettää tajuntansa.

Ei kommentteja: