maanantai 1. marraskuuta 2010

6. sessio - Kohti ensimmäistä planeettaa

"Jotain tärkeää se on jos perässäsi on joku. Senkö takia ystäväsi menehtyivät?"

Sha-Tzuu vastaa apeasti nyökkäämällä. Gar sanoo:
"Luotaus löysi planeetan. Noin 10 arnia saapumiseen."

Nyökkään.
"Saavumme perille noin 10 arnin kuluttua, aivan kuten sanoit. Ehkä nyt saat sen huoneen ja juotavaa lisää."

Ur-Ukar, jota kutsutaan Arveksi lähtee johdattamaan tätä outoa rotua, shinguzia hyttiinsä. Sarwen sanoo: "Chiasm, Chi, lähde etsimään kaikkea, missä on alkoholia. Pikkuveikko näyttää olevan janoinen. Ja selvitä, haluaako se ruokaa."

"Hyvä on," sanon ja poistun ohjaamosta, lähtien etsimään siivousvälinevarastoa. Sieltä Feala ainakin löysi yhden pullon mikä kelpasi juotavaksi. Minulla ei ole hajuakaan missä se voisi olla, mutta yritän olla hyödyksi ja etsiä sen itse.

Chiasm löytää sen hetken etsimisen jälkeen. Hän on ennenkin ollut avaruusaluksissa, mutta tämä kyseinen on erittäin vanhaa mallia ja hänen mielestään huonosti organisoitu. Feala oli jo käynyt siellä, eikä siellä näytä olevan enää pulloja jäljellä. Muutama vanha ja tyhjä, mistä Chiasm ihmettelee, miksi niitä ei ole heitetty pois.

En tullut tänne kuitenkaan siivoamaan, joten jätän ainakin toistaiseksi pullot paikoilleen ja jatkan matkaani. Ehkä Feala osaa antaa vinkkejä oikeanlaisen nesteen löytämiseksi. Ennen kuin menen hyttiosastolle, kierrän aluksen siltä varalta että löytäisin itse jotain sopivaa.

Feala tuleekin Chiasmia vastaan käytävillä.
"Mitä etsit, lapsi?"

"Feala, etsinkin juuri sinua. Tai oikeastaan etsin nestettä mikä sisältää alkoholia, mutta olin tulossa kysymään sinulta neuvoa sen löytämiseksi. Vanhoja ja tyhjiä pulloja löysin, mutta uusi vieras ei varmasti mene halpaan jos ne täyttää vedellä."

Feala sanoo:
"Sairasosastolla saattaa olla desinfiointiaineita, mutta ne ei ole tarkoitettu juotavaksi sen enempää kuin siivoukseen käytettävät liuottimet. Mahtaisivatko ne kelvata."

"Kokeilemisen arvoista. Missä päin osasto on? Vien hänelle vähän ja teen selväksi ettei tällä aluksella ole enempää."

"Seuraa minua," Feala kehoittaa ja vie Chiasmin sairasosastolle, joka on yksi pienehkö huone jossa vain välttämättömimmät tarvikkeet elämän pelastamiseen. Hän menee lasikaapille ja aukaisee sen tutkien.
"Täällä on jotain."

Seuraan häntä kaapille, katsoen huonetta ja kysyn:
"Sinä olet papitar, mutta hoidatko tällä aluksella sairastapaukset?"

"Kyllä, olen parantaja. Me Sanctuary Aeonin papit ja papittaret olemme omistaneet elämämme parantamiselle."

"Ai, hyvä tietää," sanon hymyillen. Mielelläni minä Fealan käsiin luotankin terveyteni, jos jotain sattuisi.
"Tämä ei ehkä ole oikea aika tai paikka kysyä, mutta uutena tulokkaana väkisinkin mietin teitä kaikkia. Mikä on saanut näinkin sekalaisen ryhmän kasaan ja mitä Sanctuary Aeonin papitar tekee tällä aluksella? Onko tämä jokin hengellinen kokemus sinulle?"

"Tämä on hengellinen kokemus. Henkilökohtainen sellainen. Voit kutsua sitä vaikka pyhiinvaellukseksi, jos se jotenkin selvittää motiiviani olla täällä."

Vaisusti, mutta ystävällisesti naurahtaen pudistelen päätäni.
"Ei se selvitä, mutta tuo riittää."

Feala nyökkää hymyillen hieman. Hän ottaa roskapussin ja laittaa siihen muutaman pullon.
"Tässä hänelle. En tiedä tosin, onko tuon juominen hyväksi hänelle. Tai kenellekään."

"Ehkä hän tietää sen itse. Kiitos," sanon ja otan pussin, lähtien viemään sitä Sha-Tzuulle. En tiedä onko hänellä jo oma hytti ja jos on, mikä se näistä kaikista on, joten joudun jälleen arvailun perusteella etsimään oikean.

Chiasmin ei tarvitse paljon arvailla, sillä yhden hytin oven ulkopuolella istuu Ur-Ukar jakkaralla puhdistaen veitsellään kynnenalusiaan nojaten seinään. Hän vilkaisee lähestyvää Chiasmia.

Kohotan pussia kädessäni ja sanon:
"Desinfiointiainetta vieraalle."

Ur-Ukar katsoo Chiasmia kulmiensa alta.
"Vieraalle, sanot. Mutta entä jos oletkin liittolainen hänen kanssaan?"

Lasken käteni alas ja katson Ur-Ukaria toinen kulma koholla.
"Liittolainen? Mistä ihmeestä sinä tuon sait päähäsi?"

Hän alkaa osoittaa Chiasmia veitsellään puhuessaan, muttei silti vieläkään ota kunnolla katsekontaktia häneen: "Kun sinä tulit tälle alukselle, jokin meni vikaan ja eksyimme, ja nyt törmäsimme tuohon olentoon. Sattumaa?"

Kuuntelen Ur-Ukaria ja mielestäni hänen epäilyksensä ovat järjettömiä. Toisaalta, kukaan ei tunne minua täällä eikä voi todistaa puolestani mitään ja ketään tuskin kiinnostaa jos tuo Arveksi kutsuttu Ur-Ukar päättääkin kynsiensä alusten veistelyn sijasta upottaa terän minuun. Se ajatus saa minut hieman hermostuneeksi.
"Hei, se ei ollut minun vikani että Sarwen valikoi väärän koodin. Ja enhän minä edes ymmärtänyt sen olennon kieltä ennen sitä toukkaa. Muistathan, se luikerteli aivoihini ja on edelleen siellä. Miten ihmeessä minä olisin voinut suunnitella tämän kaiken?"

Ur-Ukar sanoo hiljaa:
"Kaikkea voi suunnitella, niin imperiumitkin tuhoutuvat." Hän lyö nyrkillään ovipaneelia takanaan ja ovi aukeaa.

Kävelen hänen ohitseen ovesta sisään, päätäni pudistellen. Vien pussin Sha-Tzuulle ja sanon:
"Tässä on jotain litkua, jos kelpaa. Syötkö sinä muuten jotain?"

"Syön?" Sha-Tzuu tarttuu pussiin ja alkaa ahnaasti tutkia sen sisältöä.
"Tämä kelpaa. Enkä syö. Yök!" Hän istuutuu ja alkaa litkiä suoraan pullosta pitkällä toisesta sieraimestaan tulevalla kielellään desinfiointiainetta.
"Menettelee," hän toteaa.

"Tuo on ainoa mitä on. Saat luvan kestää sillä matkan loppuun asti," seison hetken hiljaa, katsoen olentoa sen juodessa desinfiointiainetta ja sanon sitten:
"Tiedätkö, tuo oven ulkopuolella oleva Ur-Ukar luulee että olemme liittolaisia."

"Hölmö olento. Näyttää vähän palkkionmetsästäjältä, mutta sillä on nenä ja korvat tuollaiset kuin teillä ihmisillä."

"Mm. Haluavatko he sinut elävänä vai kuolleena?"

"Sitä en jäänyt kyselemään. Toverini kuolivat jo. Nuo palkkionmetsästäjät ovat sen verran rahanahneita, että tuskin tappavat huvikseen uhrinsa. Toisaalta, he ovat tyhmiä."

"Luuletko että törmäämme niihin matkalla vai riittääkö niille tyhjän kapselisi näkeminen?"

"Toivottavasti tyhjä kapseli riittää. Miten he osaisivat tätä seurata? Vai osaisivatko?"

"Jos he ovat jo täälläpäin, mikä estäisi heitä löytämästä meitä. Täällä tuskin kovaa liikennettä käy ja ehkä heitä kiinnostaa yksinäinen purkki ja sen matkustajat, jos sattuvat näkemään. Ja kai heilläkin jonkinlaiset tutkat ovat?"

"Mutta he ovat pelkureita. Eivät hyökkää ylivoimaa vastaan. Et ole tainnut nähdä shimballilaisia palkkionmetsästäjiä koskaan?"

"En, miten olisin voinut kun en ole koskaan kuullut heistä tai sinun rodusta. Millaisia he sitten ovat ja kuinka monta heitä on?"

"Heitä on kaksi. Shlock ja Block. Mistä ihmeestä te olette? Ette tiedä mistään mitään."

"Sieltä täältä, en tiedä mistä muut ovat. Olen ehtinyt viettää muutaman arnin pidempään tällä aluksella kuin sinä, enkä tunne toisia. Nämä Shlock ja Block, tai yleisesti heidän rotunsa edustajat, ovatko he samaa kokoluokkaa kuin sinä? Ei pahalla. Yritän vain saada mielikuvaa heistä."

"He ovat sinun kokoisiasi, ihmisen kokoisia. Toisella on cyberkäsi, joka voi puristaa rautaakin ruttuun. Toisella cybersilmä ja hän näkee säkkipimeässäkin. Onneksi he ovat pelkureita, ja hieman yksinkertaisempia kuin te."

"En tiedä mikä sinun käsitys on yksinkertaisesta, mutta nuo cyber-jutut kuulostavat siltä, että niitä kannattaa vältellä. En ainakaan toivo törmääväni heihin, vaikka sanotkin heidän olevan pelkureita."

"Eivät he mitään mukavaa seuraa ole." Sha-Tzuu röyhtäisee ja tiputtaa tyhjän pullon takaisin roskapussiin.

"Tiedät kai että tuo ei voi olla hyväksi sinulle?" Kysyn osoittaen pussia.

"Kuinka niin? Tätä me juomme pikkuisesta lapsesta asti. Tai emme tätä, vaan jotain parempaa. Kotiplaneetallamme on luonnolliset lähteet ihanaa glingiä."

"Lapsesta asti vahvaa alkoholia? Millaista kasvatusta se oikein on," sanon naurahtaen.
"Missä päin kotiplaneettasi muuten on? Kaukana täältä?"

"Melko kaukana, kyllä. Tätä vauhtia kuin teidän purkkinne kulkee, usean syklin päässä. Jos teillä olisi kunnon alus, paljon vähemmän."

"Onneksi et ole siis pyytämässä kyytiä kotiplaneetallesi. Selviätkö koko matkan kauppaplaneetalle tuolla litkulla ja ilman ruokaa? Varmistan nyt vielä. Ur-Ukar taitaa hankaloittaa pääsyäni huoneeseesi, joten en viitsisi kovinkaan monta kertaa ravata ovesi takana selittämässä hänelle, ettemme ole liittolaisia, vain tuodakseni sinulle jotain syötävää."

"Pakko kai minun on tällä selvitä. Olen vain ollut jonkin aikaa ilman glingiä, toivottavasti ei tule vieroitusoireita," Sha-Tzuu värähtää kauhusta pelkästään ajatellessaankin vieroitusoireitaan.

"Sekin vielä. Minä jätän sinut rauhaan nyt. Ilmoita jos tulee jotain. Niin kauan kuin minä olen tällä aluksella ja pääni sisällä on se toukka, taidan olla se joka huolehtii hyvinvoinnistasi," sanon kävellen ovelle, odottaen vielä onko hänellä jotain sanottavaa.

Sha-Tzuulla ei ole sanottavaan, vaan hän alkaa itsekseen tutkia hyttiään. Ulkopuolella Arpi tarttuu Chiasmia käsivarresta ja sanoo hiljaa:
"Tarkkailen sinua." Sarwen kävelee käytävää pitkin ja sanoo:
"Irrota, älä ole aina niin... pingottunut. Olet kuin liian piukalle viritetty sitran kieli, valmiina katkeamaan ja tekemään ilkeän haavan sormeen."

"Ei hätää Sarwen. Jos Arpi haluaa tarkkailla minua epäillessään liittolaisuutta Sha-Tzuun kanssa, hän saa tarkkailla minua. Minulla ei ole mitään salattavaa," sanon katsoen Ur-Ukaria tiukasti. Turhat syytökset saavat pinnani kiristymään helposti. Käännän katseeni Sarweniin ja jatkan:
"Sha-Tzuu toivottavasti pärjää koko matkan desinfiointiaineella. Eikä hän tarvitse muuta."

Ur-Ukar irrottaa otteensa.
"Mitä tarkoitat, ettei tarvitse mitään muuta," kysyy Sarwen.
"Luulin, että pikkukaveri haluaa vain hermoryypyn."

"Hän ei tarvitse ruokaa, vaan ilmeisesti elää alkoholilla. Glingillä," sanon ja siirryn kauemmas Arvesta, luoden häneen vielä pienen tiukan ärtyneen katseen.

"Gling," sanoo Sarwen raapien ohimoaan.
"En ole koskaan kuullutkaan. Sinä, Arpi?" Ur-Ukar pudistelee päätään.
"Outoa juomaa. Kai joku täkäläinen drinkki, tai jotain. Minä menen nyt lepäämään, käyttäytykää, lapset."

"Niin miksi hän olikaan tällä aluksella?" Nyökkään Arpea kohti.
"Tai eihän se minun asiani ole, en minä kauaa häntä joudu katsomaan. Onneksi," sanon Sarwenille pienen osan mielipiteestäni.

"Olen palkannut hänet. Vartija, sotilas, tiedäthän."

"Ymmärrän. En kuitenkaan ole liittolainen Sha-Tzuun kanssa, niinkuin hän luulee. Uskothan?"

"Ei minulla ole syytä epäillä sellaista. Olemme kaikki samassa jamassa, eksyksissä, ja haluamme takaisin."

"Reilun 9 arnin kuluttua se ehkä helpottuu, kun pääsemme sille planeetalle. Onko jotain vielä mitä tahdot minun tekevän?"

"Ei minulla ainakaan ole mitään. Ellei sitten muilla. Garilta ei kannata kysyä, Feala ei pyydä apua. Arpi, hän pyytäisi sinut varastohangaarin pimeimpään nurkkaan etsimään rahtilaatikkoa, mitä ei ole olemassa ja puukottaisi sinut. Ei, ei taida olla mitään enää."

"Hyvä. Saan siis varmasti nyt oman hytin, jossa voin levätä?"

"Kyllä, vien sinut sinne." Sarwen johdattaa Chiasmin hytille.
"Täällä on vielä edellisen romuja, laatikoita löydät varastohangaarista, voit pakata ne siihen ja viedä varastohangaariin."

"Kiitos," sanon tuntien epämukavuutta saadessani sen entisen huoneen, joka koki ikävän kohtalon Hazatin aseesta. Katson hyttiä hetken ja siellä olevia tavaroita. Kaikki ylimääräinen saa lähteä. Lähden siis etsimään varastohangaaria ja sieltä laatikkoja.

Varastohangaarin katossa olevat loisteputket välkkyvät, ja koko tila haisee ummehtuneelle ja hieman oudolle. Siellä on sekaisin laatikoita, mistä Chiasm ei voi edes tietää, mitä ne sisältävät, tai sisältävätkö ne yhtään mitään. Hän löytää tyhjiä käsin kannettavia laatikoita suhteellisen helposti romun seasta.

Tietysti minua kiinnostaa mitä laatikot sisältävät, mutta en ota oman käden oikeutta ja ala tutkailla niiden sisältöä, vaan otan niin monta tyhjää lattikkoa kuin pystyn kantamaan ja palaan niiden kanssa hyttiin. Mielelläni en edes koskisi tämän edellisen tavaroihin, mutta pakko se on joten laitan kaiken ylimääräisen laatikoihin. Tietysti, väkisinkin alkaessani pakata tavaroita pois, kiinnostus herää ja jos löydän jotain mielenkiintoista, taidan pitää sen itselläni.

Chiasm saa melko pienellä vaivalla raivattua huoneesta ylimääräisen tavaran pois, mutta jättää muutamia mielenkiintoisempia esineitä itselleen joko myöhemmin tarkasteltavaksi, tai omakseen. Huone on tyhjä ylimääräisestä tavarasta. Kolkko, sillä hänellä ei juurikaan ole omaa omaisuutta, millä siitä tekisi edes jotenkin kodikkaan.

Se saa silti kelvata, sillä on vain väliaikainen. Alan jo tuntea oloni väsyneeksi kaikesta hässäkästä ja työnteosta, joten rojahdan pedille venytellen ja suljen silmäni. Vaikka ketään ei kiinnostaisikaan vaikka Ur-Ukar puukottaisi minut, luotan silti siihen että kukaan ei unohda että olen täällä ja varmasti pitävät huolen siitä etten lepää liikaa.

Chiasm nukkuu syvään ja rauhallisesti siihen asti, kunnes herää kaiuttimen ilmoitukseen:
"Planeetta näkyvissä. Yksi arn avaruussatamalle."

Ei kommentteja: