maanantai 1. marraskuuta 2010

7. sessio - Kaatopaikka

Chiasm kuulee ilmoituksen jälkeen käytävältä ääntä, kun nopeat askeleet kulkevat poispäin asuinsiivestä.

Joku tai jotkut haluavat ilmeisesti mennä ohjaamoon seuraamaan lähestymistämme asemalle, kuten minäkin, joten nousen ylös ja lähden ohjaamoon.

Kaikki näyttävät olevan ohjaamolla, myös Sha-Tzuu, jonka takana seisoo Arpi tarkkaavaisena. Kuvaruudussa näkyy planeetta. Sen pinta on harmaa ja röpöläinen ja ilmakehää peittää paksu savu.
"Niin mikä tämä planeetta olikaan?" Kysyy Sarwen.
"Lähin," vastaa Sha-Tzuu.

"Onko sillä nimeä?"
Sha-Tzuu sanoo:
"Sillä oli joskus nimi, ennen kuin Imperiaalinen vartio valloitti sen. Sen nimeä ei ole saanut mainita tuhanteen vuoteen, ja se on unohtunut. Nykyään tuo planeetta tunnetaan nimeltä Kaatopaikka."

"Vai Kaatopaikka," toistan nimen ääneen, jotta muutkin ymmärtävät.
"Onko sinne turvallista mennä? Tuo paksu savu näyttää epäilyttävältä."

"Sinne on turvallista mennä. Ilmastoon tottumattomien on hyvä tosin ottaa käyttöön hengityssuojaimet. Niitä myydään joka avaruussatamassa. Imperiaalisen vartion joukkoja tuolla ei ole. He eivät jalallaan astu planeetalle." Gar katsoo planeettaa, kun he lähestyvät sitä. Se näyttää jättimäiseltä kaatopaikalta, eikä koko planeetalla ole yhtään paljasta pintaa, mikä ei olisi roskien peitossa. Jätemaalle on rakennettu hökkelikyliä ja suuria kaupunkeja roskista.
"Miksi me tuonne menimmekään?" Gar kysyy.

"Koska sieltä saattaisi selvitä paremmin missä olemme ja missä meidän pitäisi olla. Sha-Tzuu sanoi että ilmastoon tottumattomien on hyvä ottaa käyttöön hengityssuojaimet ja että Imperiaalisen vartion joukkoja ei tarvitse pelätä kohtaavansa, sillä he eivät astu planeetalle." Sanon ja käännän katseeni Sarweniin, jonka kautta edes pääsin tälle alukselle ja sanon hänelle:
"Niin, puhehan oli seuraavasta pysäkistä, mutta olisikohan minun mahdollista jatkaa matkaa sinne, missä tietäisin missä olen?"

"Ehkä tuolta löytyy kartta, että vähän tietää missä päin me olemme edes. Ja mikä olisikaan parempaa, kuin löytää koodit tuohon tähtiporttiin, mistä tulimme juuri. Toisaalta, en tiedä liekö tuolla sellaista teknologiaa," pohdiskelee Sarwen. Gar sanoo:
"Turhanpäiväiset hölinät sikseen, mene katsomaan, onko varastossa hengityssuojaimia." Sarwen katsoo Garia: "Miksei Chiasm voi mennä?" Gar vastaa:
"Koska minä käsken sinua. Mene nyt." Feala katsoo planeettaa:
"Miten täynnä kurjuutta ja kärsimystä tuo voi olla." Sha-Tzuu sanoo:
"Meidän pitää ostaa lisää Oplalan tulkkeja."

"Oplalan tulkkeja? Niitä toukkia joka on päässäni?" Varmistan.

Sha-Tzuu nyökkää.
"Juuri niitä. Kuinka monta teitä tällä aluksella oikein on? Mielestäni niitä kasvatetaan tuolla planeetalla."

"Viisi vailla tulkkia," vastaan.

"Viisi, hyvä on. Viisituhatta  blutokia riittänee."

"En ole koskaan kuullut sellaisesta valuutasta kuin blutok. Mitäköhän se mahtaa olla meidän valuutassa, tulilinnuissa?"

"Tulilinnuissa? Kuka haluaisi ottaa vaihdossa palavia lintuja? Missä te olette kaikki kasvaneet, kun ette ymmärrä mitään, ja ette osaa puhuakaan? Purkistako olette tulleet?" Ur-Ukar kysyy shinguzin takana:
"Mitä se sanoo? Mistä puhutte?" Gar sanoo:
"20 microtin kuluttua laskeutuminen. Lupaa ei ole pyydetty, yritän ottaa yhteyden itse laskeutumisenjohtoon."

Pudistelen päätäni lievästä turhautumisesta tätä olentoa kohtaan ja sanon muille:
"Sha-Tzuu ehdotti Oplalan tulkkien ostamista kaikille teille ja kertoi niiden hinnan olevan viisituhatta blutokia. En tiedä mitä se on, millaista se on. Kuulostaa minusta ihan joltain muulta kuin kiiltäviltä kolikoilta."

"Oplalan tulkki ja blutoki? Mitä tuo hörisee, yrittääkö se huijata?" Gar näyttää hieman ärtyneeltä jo koko tilanteeseen, vaikka hänellä onkin keskittyminen ohjaamiseen.
"Arpi, ota kommunikaattori ja yritä yhteyttä. Jos saat jonkun linjoille, niin rotta tuossa noin saa tulkata ja hankkia meille laskeutumisluvat." Ur-Ukar tökkää sormellaan Sha-Tzuuta niskaan ja menee tekemään työtään. Sarwen palaa myös paikalle ja hänellä on mukanaan laatikko, jossa hengityssuojaimia. Feala kysyy: "Miksi teidän kaikkien pitää olla niin ilkeitä hänelle?" Hän osoittaa shinguzia.
"Ainoa ystävällinen on Chiasm. Olen pettynyt teihin."

"Eikö se ole melko selvää miksi he ovat niin tympääntyneitä sitä kohtaan. Kukaan ei pidä sitä luotettavana. Ja ainakin joku luulee että sillä on liittolainen tällä aluksella. Vähemmästäkin voisi jo hermostua," sanon Fealalle, vilkaisten Arpea.

Arpi sanoo katsomatta Chiasmia:
"Sinuna en alkaisi nokkelaksi täällä." Sarwen sanoo:
"Ei nyt riidellä. Hommaamme kartan, koodit, ja painumme takaisin jonnekin, minkä paikan me tunnemme. Olemme yhtä mieltä siitä, että kukaan ei ole tästä kuullut koskaan. Feala, mene kysymään Jamimalta, ehkä hän on kuullut jotain tästä." Feala kumartaa hieman ja poistuu. Arpi sanoo:
"Sain yhteyden! En ymmärrä tosin sanaakaan siitä." Hän ottaa kuulokkeet pois päästään ja siirtää signaalin kaiuttimiin. Chiasm ymmärtää puhetta, missä annetaan laskeutumisalustan numeroa.

Kerron ääneen muille, mitä kuulen kaiuttimista.

Gar sanoo:
"Anna pikkukaverin puhua, jos hän osaa näitä juttuja yhtään. Sinä Chiasm kerrot minulle sitten ohjeet."

"Sha-Tzuu, puhu sinä ja minä tulkkaan," sanon olennolle.

Sha-Tzuu alkaa Chiasmin välityksellä antaa ohjeita Garille, joka alkaa luodata etsien oikeaa laskeutumisalustaa. Feala ja Jamimakin tulevat katsomaan laskeutumista. Mitä lähemmäksi alus planeetan pintaa saapuu, sitä saastaisemmalta planeetta näyttää. Se tosiaan on jätteiden peittämä. Tuhannen vuoden jätteet ovat varmasti kasvattaneet suuresti planeetan kokoa, ja ties miten monta eri kerrostumaa siellä on vanhoja aikoja piilossa aina kasautuvien jätteiden alla. Vihdoin aluksen laskutelineet koskettavat maan pintaa. Sarwen kättelee Garia:
"Jälleen hyvä laskeutuminen. Me emme varmasti jää tänne. Vapaaehtoisia mukaan?" Arpi kohottaa kätensä, kuten myös Jamima, mikä on Chiasmille yllätys.

Tuolla planeetalla tuskin on mitään mikä minua kiinnostaa, mutta nostan myös käteni.

Sarwen katsoo:
"Pikkukaveri saa tulla myös. Eikö tämä ollutkin hänen pysäkkinsä?"

"Kyllä. Täältä hän jatkaa omaa matkaansa."

"Hyvä, naamarit naamalle ja menoksi," sanoo Sarwen ja lähtee kävelemään ulos alukselta odottaen, että muut seuraavat. Yhdessä he poistuvat planeetan pinnalle. Sen pöly ja savu kirvelevät silmiä ja hengityssuojaimista huolimatta heidän sieraimiin tulee tunkkainen paha jätteiden haju. Vaikka avaruusalusten laskeutumisalue onkin, avaruussatamaa tai tukikohtaa se ei ole nähnytkään. Laaja tasaiseksi tampattu alue, minkä reunalla alkaa loputon hökkelikylä. Sha-Tzuu sanoo:
"Tänne on helppoa eksyä." Hän lähtee suhteellisen nopeasti kipittämään eteenpäin viittoen muita seuraamaan. Sarwen katsoo Ur-Ukaria ja sanoo:
"Vaikuttaa vaarattomalta," ja lähtee seuraamaan Sha-Tzuuta.
"Minne tuo on menossa, Chiasm?"

"En tiedä," sanon ja lähden seuraamaan olentoa.
"Hei, minne oikein olet menossa?" Kysyn siltä, katsoen toivottoman näköistä planeettaa. Miten täällä edes voi olla elämää.

"Hakemaan niitä Oplalan tulkkeja teille."

"Mutta ei meistä kukaan tiedä siitä valuutasta mitään."

"Sitten teillä on pieni ongelma. Maksaa Viisikymmentätuhatta blutokia lähteä pois täältä." Sha-Tzuu jatkaa matkaansa yhä sokkeloisemmaksi käyviä hökkelikylän kujia pitkin. Jokapuolella on liikkeitä, putiikkeja ja rääsyläisiä.

Ei kommentteja: