lauantai 1. lokakuuta 2011

Sessio 36 - Planeetan pinnalla


Nyökkään Garille ja Sha-Tzuun kanssa astumme ensimmäisinä ulos.

Gar seuraa heidän perässään. Taivas on pimeä, eikä vuorokauden aikaa voi arvata. Taivaalla palaa tummanpunainen kuoleva aurinko pahaa ja tuhoa enteilevästi. Rakennukset ovat rapistuneet, ja joka paikka on valaistu keinovalolla. Avaruussatama on korkeammalla kuin muut rakennukset, ja sieltä näkee hyvin, että mitä kauemmas talot satamalta yltävät, sitä vähemmän siellä on valoa, kunnes pimeys nielaisee kaupungin laitamat ja lopun planeetan.
"Lohduton näky," Gar tuumii.

"Todellakin," sanon ja jatkan Sha-Tzuun kanssa kulkua kohti kaupunkia, pois avaruussatamalta.

Gar kysyy Sha-Tzuulta:
"Mikä siis on suunnitelma?" Sha-Tzuu sanoo:
"Sinä olet kapteeni, tiedät siis tekniikasta. Ajattelin, että meidän ryhmä menee katsomaan osia, jos löytyisi jotain mielenkiintoista. Täällä myös avaruuskaapparit myyvät purkamiaan aluksia."

Minua eivät aluksen osat kiinnosta, mutta en edes aio ehdottaa että lähtisin kiertelemään yksin etsien jotain, mikä minua kiinnostaisi.
"Hyvä on, menemme siis katsomaan osia," sanon ja annan Sha-Tzuun johdattaa. Hänhän on ollut täällä aikaisemminkin.

Sha-Tzuu lähtee avaruussaseman viereiselle hissille, ja sitä kautta he kulkevat planeetan pinnalle kaupungin keskustaan. Avaruussatama ei varmasti alunperin ole ollut keskustassa, mutta siitä on tullut kuolevan planeetan keskus.

Kun saavumme hissillä perille, tutkailen tietenkin katseellani ympäristöä.

Kaikki on likaista, ja rakennusten pinnoista huomaa, miten porottava kuoleva aurinko on niitä rappeuttanut. Sha-Tzuu lähtee määrätietoisesti kulkemaan eteenpäin. Kaikki vastaantulijat näyttävät enemmän tai vähemmän roistoilta.

Seuraan Sha-Tzuuta kävelemällä hänen vierellään, yhä tarkkaillen ympäristöä. Mietin, mitäköhän Jamima mahtaa tästä paikasta ajatella ja koska hän pukeutuu aina niin silmiinpistävästi, mitäköhän nämä muut ajattelevat hänestä.

Gar katselee ympärilleen ja sanoo Chiasmille:
"Vaikka meidän aluksen pusseissa ei aina ole puhtaita jauhoja, niin tämä on silti aika jotain."

"Mm. Tunnette varmasti itsenne rehellisiksi näihin muihin verrattuna," sanon.

Gar nyökkää:
"Nimenomaan. Mietin vain omaa alustani ja sitä, että täällä myydään ryöstettyjä aluksia osina. Niin alas en minä edes vajoa, ja aluksen omistajana ajatuskin karmii."

"Tarkoitatko, ettet ryöstäisi alusta ja möisi sen osia?" Varmistan Garilta, vilkaisten häntä.

Gar pudistelee päätään:
"Se olisi vihoviimeinen asia, mitä itselleni haluan. Jos minulta lähtisi alus, siinä olisi elämäni. Kunnioitan siksi muiden aluksia."

"Eli sitä ei lasketa jos aluksella olijat tapetaan syystä tai toisesta ja vasta sitten myydään alus, kuten te teitte siellä yhdellä planeetalla?"

Gar katsoo Chiasmia.
"He hyökkäsivät meitä vastaan, olivat sekopäinen kultti yrittäessään tuhota koko planeetan kansan. Sitäpaitsi, eihän sitä alusta voinut sinne avaruuteenkaan jättää. Ja koska miehistö oli jo kuollut, niin ei sillä ollut enää omistajia."

Hymähdän ja virnistän hieman, vaikka tiedän kyllä mitä Gar tarkoitti enkä itsekään haluaisi ryhtyä sellaiseen.

Vihdoin he saapuvat suurelle aukealle, mikä näyttää kuin romuttamolta. Aluksen raatoja ja osia on ympäriinsä, ja niiden ympärillä parveilee ihmisiä sekä avaruusolentoja. Jotkut näyttävät selkeästi myyjiltä, toiset palkatuilta vartijoilta aseineen.

"Paikka on kurja ja kylmä, mutta tämä romukasa varmasti kuin paratiisi sinulle Gar," sanon ja lähden silmäilemään aluksien osia, en kuitenkaan irtaantuen kauas Garista ja Sha-Tzuusta.

Gar näyttää tutkivan valikoimaa tarkasti. Sha-Tzuu kävelee pitäen Chiasmin kädestä kiinni, ettei jää tungoksissa muiden jalkoihin, tai eksy heistä muista.

"Tässä saattaa mennä vaikka kuinka pitkään," sanon vilkaisten Garia, tarkoittaen että hän ei varmasti nopeasti aio valikoida tavaraa vaan tutkii rauhassa kaiken mitä on tarjolla.

Gar sanoo:
"Minulla on edelleen erinomainen kuulo."

"Hyvä. Ei tarvitse siis huutaa," sanon virnistäen ja jatkan rojujen tutkailua, vaikken tiedä niistä mitään.

Chiasmin silmään romupihalla on vain avaruusaluksen osia, jotka on revitty irti. Hän ei niissä juurikaan näe mitään muuta kuin rautaromua.

Kyllästyn nopeasti rojujen katseluun ja alan osoittaa merkkejä siitä huokailemalla tylsistyneesti.
"Entä jos kierrän ihan nopeasti lenkin ja tulen takaisin? Sinulla menee tässä tovi ja oikeasti, tässä seisominen on niin puuduttavaa," kysyn Garilta.

Gar pysähtyy:
"Tämä saattaa olla tylsää, mutta emme ole hyvimatkalla. Ja sääntö nimenomaan oli, että pysyttelemme yhdessä. Ettei tapahdu mitään." Sha-Tzuu sanoo heidän polviensa tasalta:
"Minä suojelen Chiasmia."

Katson Sha-Tzuuta hymyillen. Miten suloista.
"Sha-Tzuu tietää tämän paikan ja osaa pitää minut poissa hankaluuksista. Haluan vain kierrellä vähän," sanon.

Gar katsoo kumpaakin pohtien kulmat kurtussa.
"Hyvä on. Tapaamme tässä arnin kuluttua." Hän mulkaisee Sha-Tzuuta:
"Onko selvä. Arn."

"On on," sanon ja Sha-Tzuun kädestä kiinni pitäen lähden pois rojujen luota.
"No niin. Kiertelemme vain, kuten sanoin ja sinä sanot jos on joku paikka mihin ei kannata mennä tai jotain," sanon kulkiessani eteenpäin, ympärilleni katsellen.

Sha-Tzuu nyökkää.
"Mitä haluat kierrellä? Näitä romuja?"

"Ei, vaan jotain mielenkiintoisempaa. Kaikkea muuta kuin rojuja. Tiedäthän, jotain mistä naiset voisivat pitää tai ne, keitä eivät koneen osat kiinnosta."

"Koruja? Täällä on eläviä ihoon kiinnittyviä koruja. Pitäisit varmasti niistä!"

"Juuri sellaista," sanon innostuneena ja annan Sha-Tzuun johdattaa minut paikalle.
"Minulla on sitä paitsi edelleen se antamasi koru. En ole käyttänyt sitä vielä, koska en ole vielä ehtinyt miettiä kunnolla mihin sen laittaisin. Ovatko ne pysyviä?"

"Ne saa irrotettua kyllä." Sha-Tzuu lähtee johdattamaan Chiasmia pois romutorilta kohti sokkeloisia ja hämäriä rakennusten käytäviä. Suurin osa rakennuksista näyttää täysin hylätyiltä ja tyhjiltä, ja usea on romahtamispisteessä. Vaarallisiin kohtiin on maalattu loistavalla neonvärillä suuret ruksit varoittamaan kulkijoita romahdusvaarasta tai mahdollisesti putoavista rakenteista.

"Kysyessäni paikan turvallisuudesta en osannutkaan ajatella että täällä voisi olla vaarana myös rakenteiden romahtaminen," tokaisen katsoessani varoitusmerkkejä, kiertäen merkit turvallisen välimatkan päästä.

Sha-Tzuu sanoo:
"Ainoastaan planeetta ei ole kuoleva, yhteiskuntakin täällä on jo kuollut."

"Ei mikään ihme," sanon ja alan jo silmäillä näkyykö koruja missään.

Mitään ei näy vielä, mutta Sha-Tzuu pysähtyy hieman parempikuntoisen rakennuksen eteen. Sen oviaukon yllä loistaa vaaleanpunainen neonkyltti "Ladies".

"Tuollako on niitä koruja?" Kysyn osoittaen ovea.

Sha-Tzuu nyökkää:
"Ja muutakin. Hajusteita, vaatteita... Naisten juttuja."

"Loistavaa. Menemme siis sisään," sanon ja aukaisen oven, astuen sisään.

Sisältä rakennus on hämärä. Hissi ei ole toiminnassa, vaan ihmiset käyttävät portaita. Suurin osa myyjistä ja asiakkaista on naispuolisia. Chiasm näkee vaatteita, koruja, hajusteita, ja juurikin niitä eläviä koruja, joiden luokse Sha-Tzuu Chiasmin vie.

Meillä ei ole rahaa mukana, joten en voi tehdä varsinaisesti ostoksia. Se ei estä minua kuitenkaan katsomasta ja jos oikein tykästyn johonkin, ehkä se tartuu mukaani. Tutkailen näitä eläviä koruja ja ne vaikuttavat mielenkiintoisilta. Siinä sivussa kun tutkailen koruja, yritän vilkuilla ympärilleni myyjiä ja muita asiakkaita, ovatko heidän katseensa kohdistuneet minuun ja onko joku lähellä minua.

Väkeä on paljon, joten Chiasm ei varta vasten kiinnitä huomiota sen enempää kuin muutkaan paikalla olevat. Kuitenkin, Chiasm on nyt varas varkaiden keskellä. Sha-Tzuu näkee Chiasmin katseessa pilkkeen, ja aukaisee laukkunsa näyttäen sen olevan täynnä blutokeja.

"Vihjailetko nyt, että voisit ostaa minulle tuollaisen korun?" Kysyn Sha-Tzuulta.

Sha-Tzuu sanoo:
"Ehkä muutaman korun, pari vaatetta ja hajusteenkin." Hän hihittää:
"Et ole ainoa varas, eikä kukaan aluksella tiedä blutokien arvoa paitsi minä. Eivät he varmasti huomaa, jos vähän sieltä puuttuu."

"Sinä senkin," sanon virnistäen, mutta hänen varkautensa ei juurikaan haittaa minua nyt.
"Toivotaan etteivät he huomaa, tai sinä ja minä olemme pulassa," sanon vielä ja osoitan yhtä korua.
"Haluan tuon. Se muistuttaa sitä minkä annoit, joten ne sopivat yhteen." Menen sen jälkeen hajusteita tutkailemaan ja nuuhkin muutamaa.
"Kaikki nämä ovat varastettu jostain?" Varmistan Sha-Tzuulta.

Sha-Tzuu nyökkää:
"Kaikki on varastettu jostain." Hän on maksanut Chiasmin haluaman korun ja sanoo:
"Kumarru."

Katson hetken Sha-Tzuuta epäilevänä, mutta kumarrun sitten.

Sha-Tzuu asettaa korun Chiasmin rintojen yläpuolelle keskelle rintakehää. Koru kiinnittyy häneen pitäen pienen äänen. Chiasm tuntee lievää kutinaa, kun eläin asettuu hyvään asentoon, ja jää torkkumaan.

Katson sitä ja kosketan varovasti.
"Miten kauan se pysyy siinä? Sehän elää, joten kuoleeko se joskus ja saako se ravintonsa minusta nyt?"

"Se syö sinun kehostasi hilsettä, hikeä, bakteereja."

"Ai, se toimii siis minun parhaakseni," sanon tyytyväisenä.
"Kiitos, se on... mielenkiintoinen ja kaunis," sanon vielä ja jatkan hajusteiden nuuhkimista, haistattaen niitä myös Sha-Tzuulla. Siinä lomassa, etsiessäni sopivalta tuntuvaa tuoksua, sanon:
"Siksi varmistin että nämä ovat anastettuja, että tiedän etteivät nämä ole valmistettu täällä epäilyttävistä aineista. En halua kaulani sivuille parantumatonta ihottumaa." Löydän yhden tuoksun joka muistuttaa minua veden alla olevasta planeetasta ja sen hedelmistä.
"Eikö tämä ole hyvä?" Varmistan vielä Sha-Tzuun mielipiteen.

Sha-Tzuu nuuhkaisee tuoksua ja lipaisee kielellään pisaran Chiasmin ranteesta maiskuttaen.
"On hyvää."

Naurahdan Sha-Tzuun tavalle varmistaa hajusteen miellyttävyyttä ja sanon:
"Hyvä on, haluan sitten sen vielä."

Sha-Tzuu maksaa hajusteen. Hän kysyy:
"Onko sinulla muuten kelloa?"

"Ei. Emme ole vielä viipyneet kovin pitkään, mutta ehkä kannattaa palata takaisin. Mielummin ajoissa kuin myöhään, eikö?"

Sha-Tzuu nyökkää:
"Kyllä, mieluummin niin."

Lähdemme siis ulos liikkeestä ja suuntaamme takaisin rojukasalle.

Matkalla romutorille kaupungin valot sammuvat hetkeksi, ja syttyvät uudelleen. Sha-Tzuu selittää, että ennen kaikki on toiminut aurinkovoimalla, mutta ne on jouduttu korvaamaan vanhojen avaruusalusten ydinreaktoreilla. Kuitenkin johdotukset ovat vanhat, joten sähkökatkokset eivät ole mitenkään harvinaisia.

"Tämä paikka ei todellakaan ole turvallinen. Sen lisäksi mitä kaikkea voisi tapahtua katkoksen aikana, vanhat johdotukset ja sähköiskutkin ovat mahdollisia," sanon ja toisaalta näen kyllä katkokset positiivisina mahdollisuuksinakin saada taskuunsa jotain pientä ilmaiseksi. Mutta kuten Sha-Tzuu sanoi, varkaana varkaiden keskellä, joten muutkin varmasti ajattelevat niin ja sen toteuttaminen ei ehkä olekaan niin yksinkertaista kuin luulisi.

Sha-Tzuu sanoo:
"Varkaat, ihmiskauppa, huumeet, sähkökatkokset, sortuvat rakennukset ja aurinko, mikä voi jopa muuttua mustaksi aukoksi kuollessaan ja imaista koko planeetan tyhjyyteen..."

"Synkkä tulevaisuus," sanon vakavana.

Sha-Tzuu nyökkää.
"Uskon kuitenkin, että sitä ennen tämä planeetta on tyhjä." He saapuvat paikalle, jossa erosivat Garista. Garia ei vielä näy.
"Olemme ajoissa, emme siis saa satikutia."

"Hyvä," sanon ja vilkaisen rojuja, muistaen nopeasti kyllästymiseni niihin.
"Toivottavasti Garilla ei kestä enää pitkään. Vaikka tämä paikka on omalla tavallaan mielenkiintoinen, toisella tavalla tämän on hyvinkin luotaantyöntävä. Jos tietysti kokisin oloni täysin turvalliseksi ja ei olisi mitään rajoitteita, kuten aluksen muut jäsenet ja heidän säännöt, saattaisin viihtyä täällä kierrellen ja tutkien kauppatavaraa."

Gar palaa hetken kuluttua.
"Olette ajoissa. Olen positiivisesti yllättynyt. Ja te ette ole ongelmissa, ettehän?"

"Ei, ei edes pienissä," sanon.

Gar sanoo:
"Olen todella yllättynyt. Otin yhteyttä muihin, paras mitä täältä voi viedä meidän maailmaan ja saada voittoa tai edes vaihdossa tulilintuja, on kulta. Kuulemma Sarwen on löytänyt kultakauppiaan, joka tulee vierailemaan alukselle."

"Hienoa, kai. Palaamme siis alukselle nyt?"

Gar nyökkää:
"Palaamme. Sarwen, Arpi ja Jamimakin tekevät jo paluuta." Gar taputtaa Sha-Tzuuta päälaelle:
"Vie meidät takaisin. En löytänyt juurikaan mitään käypää. Nuo ovat kuitenkin varaosia, niitä tuskin kannattaa hamstrata."

"Sinä sen parhaiten tiedät," tokaisen Garille ja kävelen Sha-Tzuun vierellä hänen ohjatessa meitä takaisin.

Kun he ovat nousseet hissillä avaruusasemalle, paikka, joihin Gar laskeutui aluksen kanssa, on tyhjä. Hän katselee ympärilleen kummeksuen.

Katson itsekin kummissani ympärilleni.
"Tämähän on oikea paikka, eikö?" Varmistan.

Gar nyökkää ja vilkaisee Sha-Tzuuta, joka varmistaa paikan oikeaksi. Sarwenin porukka saapuu myös paikalle, ja Sarwen naureskelee:
"Mihin olet siirtänyt aluksen, Gar?"

"Ei kai kukaan sitä ole noin vain sitä voinut siirtää? Purkkihan se on, mutta silti oikea alus. Emme edes olleet poissa pitkään!" Sanon ällistyneenä.

Gar katsoo Sha-Tzuuta:
"En ole ainakaan kuullut, että niitä siirreltäisiin." Gar ottaa kommunikaattorinsa, ja yrittää ottaa yhteyttä Fealaan.
"Feala, vastaa ja kerro mitä on tekeillä. Feala? Feala... vastaa!" Ei edes kohinaa. Yhteys on kokonaan poikki. Sarwen katsoo Garia:
"Mitä tämä nyt tarkoittaa?"

"Onko alus kaapattu? Voiko se olla mahdollista?" Kysyn Sha-Tzuulta.

Sha-Tzuu kohauttaa olkapäitään.
"No, täällä on kaappareita... olihan romutori täynnä kaapattuja aluksia..." Gar tarttuu Sha-Tzuuta kärsästä: "Olet minulle velkaa yhden avaruusaluksen, ja yhden papittaren nimeltä Feala!"

"Ota rauhassa nyt Gar, tuo ei auta mitään," sanon yrittäen rauhoitella Garia edes hieman.
"Tämä satama, täällä on työntekijöitä, eikö? Joku heistä on varmasti nähnyt jotain."

Sha-Tzu osoittaa tornia avaruussataman laidalla.
"Tuolla." Gar nyökkää ja lähtee lampsimaan sinne irroitettuaan rajusti otteensa Sha-Tzuusta. Muut lähtevät seuraamaan häntä. Sha-Tzuu vikisee Chiasmille:
"Ei tämä ollut minun vikani. En minä tarkoittanut tällaista."

"Tiedän ettei se ollut sinun vikasi. Tule nyt," sanon ja tartun häntä kädestä, lähtien muiden perään.

Lennonjohtotorni näyttää olevan parempikuntoinen ja huolletumpi rakennus kuin muut. Se ei näytä siltä, että se olisi romahduspisteessä, tai edes lähelläkään. Kuitenkaan korjaukseen ei ole käytetty juurikaan vaivaa, vaan korjaukset sekä rakenteiden vahvistukset on tehty enemmän käytännöllisyyttä ja kestävyyttä kuin ulkonäköä katsoen.

Ei kommentteja: