lauantai 1. lokakuuta 2011

Sessio 37 - Tieto maksaa


Onneksi edes se on hieman turvallisemman näköinen kuin muut rakennukset täällä, totean ajatuksissani. Pysyttelen Sha-Tzuun kanssa taka-alalla seuratessani muita tornille.

Tornin ulko-ovella on aseistetut vartijat. He katsovat tulijoita ja tarttuvat tiukemmin aseisiinsa. Lennonjohtotorni on se, mikä pitää avaruussataman liikenteen kurissa. Sen kaappaaminen olisi erittäin haitallista. Sha-Tzuu kertoo, että tämän varkaiden kaupungin nimeämätön kuvernööri pitää myös toimistoaan ja asuntoaan lennonjohtotornilla.

Kuvittelen mielessäni minkälainen rosvo-pohatta tämä kuvernööri oikein on, enkä pidä hänestä vaikken ole nähnyt häntä edes koskaan.

Vartijat kysyvät ovella, mitä asia koskee. Gar selvittää, että heidän aluksensa ja yksi aluksella ollut miehistön jäsen on kadonnut, mutta vartijat ilmoittavat, että se ei ole heidän ongelmansa, jos alus on jätetty ilman vartiota varsinkin kun varmasti tulijat ovat tienneet kuolevan planeetan luonteen.

"Ei sitä nyt noin vain ole kukaan voinut kaapata, vai?" Kysyn.
"Ja vaikkei se teidän ongelma olekaan, varmasti teillä tai jollain muulla on ollut silmät päässä sillä hetkellä kun mahdollinen kaappaus on tapahtunut ja osaisi ehkä kertoa jotain siitä, mitä näki."

Vartijat kohauttavat olkapäitään.
"Teitä ei tullattu kun tulitte tänne? Täällä ei ole lakeja." Sha-Tzuu astuu askeleen vartijoita kohti ja aukaisee laukkuaan, minkä Chiasm tietää olevan täynnä alukselta otettuja blutokeja. Vartijat katsovat toisiaan ja nyökkäävät:
"Pääsimme sopimukseen. Pääsette sisälle."

"Toimii näemmä aina," sanon hiljaa ajatukseni lahjonnasta ja seuraan muita sisälle.

Sisällä heidät johdatetaan hissiin, ja Sha-Tzuu jää hetkeksi vartijoiden kanssa syrjään. Hississä heille painetaan valmiiksi kerros. Vartijat poistuvat. Gar katsoo Sha-Tzuuta:
"Mitä sinulla siellä laukussa on, kun vartijat noin päästivät meidät yhtäkkiä sisään muuttaen mielensä kuin tyhjästä?"

Käännän katseeni Garista ja Sha-Tzuusta poispäin. Vaikka hänen anastamat blutokit auttoivatkin meitä nyt, Gar ei silti välttämättä pidä siitä että ne on otettu ilman lupaa.

Sha-Tzuu virnistää:
"Vakoojan laukku on salainen. Kysytkö neiti Chiasmilta tai prinsessa Jamimalta, mitä heidän käsilaukussaan on?" 

Hymähdän vilkaisten Garia. Sha-Tzuu taitaa päästä pälkähästä tuolla.

Gar sanoo:
"Hyvä on, mutta tarkkailen sinua, pikkukaveri." Sha-Tzuu nyökkää hyväksyvästi ja hissi saapuu oikeaan kerrokseen. Kirkkaasti valaistussa aulassa heidät ottaa vastaan kolme aseistettua vartijaa, joille on ilmoitettu heidän tulostaan. Kerros on kuin yökerho, syntien mekka.

Katson ympärilleni. Odotin näkeväni jotain muuta kuin yökerhomaisen tilan.

Yksi vartijoista osoittaa baaritiskille:
"Sanokaa, että haluatte tavata Macin."

Lähdemme baaritiskille, minä en enää viimeisenä vaan ensimmäisenä. Ehkä yökerhoissa on jotain mikä vetää puoleensa, oli se kuolevalla planeetalla tai ei. Istuudun alas baarijakkaralle ja silmäilen ympärilleni sekä baarin antimia.

Gar sanoo:
"Minä ja Sha-Tzuu menemme tervehtimään sitä Macia. Tehkää vain olonne mukavaksi." Hän katsoo Chiasmia.

Virnistän Garille, mutta minulle kelpaa hänen ehdotuksensa. Sääli vain, ettei ole valuuttaa millä tehdä oloa mukavaksi.

Sha-Tzuu jättää laukkunsa Chiasmille, kun lähtee Garin mukaan kyselemään tätä Mac nimistä henkilöä.

Hymähdän ja vinkkaan Jamimaa tulemaan viereeni.
"Haluatko drinkin?" Kysyn häneltä.

Jamima nyökkää.
"Mielelläni. Sievän, makean, välkkyvän," hän iskee silmäänsä:
"Ja suuren."

"Hyvä on," sanon hymyillen ja selostan baarimikolle minkälaisen juoman neiti vieressäni haluaa. Itse otan hieman väkevämmän juoman, senkin isossa koossa ja maksan Sha-Tzuun rahoilla. Tai oikeastaan ne ovat meidän kaikkien, eli minun ja Jamiman myös, joten en koe tekeväni varsinaisesti mitään väärin.

Jamima kiittää ja sanoo:
"Näin Sha-Tzuun laukun. En tiennytkään, että hänellä on noin paljon rahaa, vaikka tiesin, että hänellä sitä on."

Hymähdän ja jätän kertomatta kenen rahoja ne oikeasti ovat. Jamima saattaisi innostua tuhlaamaan niitä hieman liian avoimella kädellä.

Jamima siemaisee drinkkiään. Sarwen ja Arpi katselevat heitä heidän takaa. Sarwen huutaa musiikin yli: "Ettekö muistaneet meitä?"

"En minä ainakaan," tokaisen ja tilaan heille kuitenkin mitä he haluavat. Juodessa juomaani, silmäilen ympärilleni tarkemmin paikkaa, sekä ihmisiä ja vieraita olentoja.

Yökerho näyttää miltei luksukselta, mutta ehkä planeetan muuten masentava ympäristö ja kohtalo tekevät sen.

Jos tilanne olisi toinen, Feala ei olisi hukassa ja alus kadonnut, voisin jopa nauttia täällä olosta hieman. Nyt tyydyn kuitenkin vain istumaan aloillani juoden juomaani ja sen loppuessa tilaan toisen samanlaisen.

Muidenkin tunnelma on lattea yökerhon huumasta huolimatta. Kaikki odottavat hermostuneina Garia ja Sha-Tzuuta. Eiväthän he varsinaisesti edes tiedä, ketä he menivät tapaamaan ja mitä tämä Mac tekee asialle, tai kuka hän sen enempää edes on. Sha-Tzuultakaan ei voi kysyä, koska hän ei ole paikalla, onko tämä Mac paikan epävirallinen kuvernööri.

En tiedä kauanko olemme jo odottaneet, mtuta tuntuu kuin olisimme olleet täällä baarissa jo pitkään. Kumoan toisen juomani kurkusta alas ja nojaan tiskiin kyynärpäälläni, pääni nojaten kämmeneeni.

Kun he ovat juoneet drinkkinsä hitaasti, Gar ja Sha-Tzuu tulevat takaisin baaritiskille.
"Siirrytään johonkin hiljaisempaan paikkaan," Gar sanoo ja vinkkaa heitä seuraamaan hissille. Jamima hieman harmittelee sitä, että yökerhosta pitää lähteä, vaikkeivät he siitä osanneetkaan nauttia.

Seuraan muita hissille ja annan Sha-Tzuulle hänen laukkunsa takaisin.
"Mitä nyt?" Kysyn.

Gar sanoo:
"Sain tietooni, että täällä on pientä valvontaa. Tulot ja lähdöt rekisteröidään jotenkin. Sain osoitteeksi kerroksen 40, mistä voimme kysyä lisätietoja."

"Hyvä on," sanon nyökäten.

Gar sanoo:
"Asia ei ole ihan niin yksinkertaista, tieto maksaa."

"Ehkä Sha-Tzuun pystyy hoitamaan sen," sanon vilkaisten Sha-Tzuuta.

Sha-Tzuu nyökkää.
"Ehkä. Yritän ainakin." Hissi saapuu oikeaan kerrokseen, ja jälleen vastassa on vartijat aseineen. Kerros on pienempi pinta-alaltaan kuin alakerran aula tai yökerho, jossa he olivat ja sen kaikki seinät ovat lasia mistä on hyvä näkymä niin kaupunkiin kuin avaruussatamaankin. Työntekijöitä on muutamia. Suurin osa laitteista näyttää olevan pimeänä tai ei käytössä.

En tiedä ketä olemme menossa tapaamaan, joten annan Garin hoitaa puhumisen.

Gar sanoo vartijoille, että Mac lähetti heidät tapaamaan Strausseria. Vartija nyökkää miestä, joka seisoo katsellen avaruussatamaa. Hänen suussaan palaa sikari. Gar sanoo:
"Chiasm, Sha-Tzuu, tulkaa. Muut odotatte."

En tiedä miksi minut kutsuttiin mukaan, mutta nyökkään ja seuraan Garia osoitetun miehen luokse.

Mies kääntymättä sanoo:
"Te olette ne, joiden alus kaapattiin kun olitte asioilla?" Hän näki lasin heijastuksesta vieraansa. Chiasm näkee heijastuksesta sikarin hehkun ja silmälapun. Hänen päänsä on kalju ja takki pitkä ja kulunut harmaa.

"Se siis todella kaapattiin? Näitkö sinä sen?" Kysyn mieheltä.

Mies nyökkää.
"En minä, mutta joku täällä näki. Mac ilmoittikin, että teillä on murheita ja tarkistin tiedot. Alus tosiaan on lähtenyt ja te olette täällä. Kutsun sitä kaappaukseksi."

"Ja kuka on tämä joku? Meidän on saatava puhua hänen kanssaan," sanon hieman hermostuneena.

Mies kääntyy ja Chiasm huomaa, miten hänen silmälappupuoli kasvoista on pahasti palanut joskus, ja arpeutunut vahamaiseksi kauhunaamioksi. Hän katsoo ympärilleen:
"Kuka näki sen romun aluksen nousevan, minkä nimeksi ilmoitettiin Lohikäärme?" Gar murahtaa:
"Se ei ole romu."

"No sanotaan niin että se on parhaat päivänsä nähnyt," sanon hiljaa ja katson ympärilleni, vastaako kukaan miehen kysymykseen.

Joku kohottaa kätensä ja kävelee heidän luokseen. Hänellä on kulunut kansio mitä hän on selaillut. Sieltä hän ottaa paperilapun ja ojentaa miehelle, jonka nimi on Strausser. Strausser tutkii paperia.

"No, mitä tiedätte kaappauksesta?" Kysyn kun mies on tutkinut hetken paperia.

"Emme juurikaan mitään. Tiedämme ajan, koska alus on lähtenyt. Me emme kysele kenenkään menemisiä tai tulemisia täällä. Tiedämme tosin, että kaksi alusta on lähtenyt samaan aikaan, ehkä heillä on näköhavaintoja?"

"Kenellä heillä? Niillä jotka lähtivät samaan aikaan?"

"Voin antaa tiedot aluksiin, yhteydet. Mutta se tieto maksaa."

"Aivan, mikään ei ole ilmaista," sanon ja katson Sha-Tzuuta.

Sha-Tzuu katsoo Chiasmia takaisin ilmeellä, että mitä hän nyt on tehnyt. Gar murahtaa:
"Meillä ei ole rahaa. Ne ovat aluksella. Ja mitä tämä tieto maksaa?"

"Niin, aloitetaan tietysti siitä että kerrot mitä se maksaa," sanon itsekin miehelle.

"50.000 blutokia per aluksen yhteydet. Eli yhteensä 100.000 blutokia."

Katson miestä silmät suurina.
"Kallista."

Mies kohauttaa olkapäitään:
"Minkä arvoinen on aluksenne? Entä miehistönne jäsenen henki siellä? Entä minkä verran teillä on rahaa siellä?" Sha-Tzuu sanoo:
"Tuossa on järkeä."

Ei kommentteja: