torstai 5. toukokuuta 2011

17. Sessio - Laskeutuminen vesiplaneetalle

He ovat odottaneet jo planeetan iltaan asti. Alus on alkanut hieman natista, ja he tuntevat sen heiluvan pienessä aallokossa. Sha-Tzuu selittää, että se on nousuveden aika.

"Onko se hyvä vai huono asia?" Kysyn Sha-Tzuulta.

Sha-Tzuu kohauttaa olkapäitään:
"Ei se oikeastaan mihinkään vaikuta. Saatamme ajelehtia hieman, ei muuta."

"Et vielä vastannut siihen, että onko tämä veden päälle rakennettu vai onko se vedenalainen? En tiedä onko sillä mitään merkitystä mihinkään, mutta haluaisin tietää. Ja miten pitkään odotus vielä kestää?"

Sha-Tzuu sanoo:
"Uskon, että meitä tarkkaillaan. On kokoajan tarkkailtu. Meidän pitää odottaa varhaiseen aamuun, jolloin laskuvesi on alimmillaan. Silloin saatamme saada kontaktin."

"Sanoit että he ovat ujoja, mutten ajatellut että ihan näin ujoja," sanon ja huokaisen. Onneksi aamuun ei ole pitkä aika odottaa.

Sha-Tzuu istuutuu ohjaamon lattialle ja tuijottaa ruutua ulos, mitä kamerat näyttävät. Arpi sanoo: "Järjestämme vartion kontaktin varalle." Sha-Tzuu sanoo:
"Minä olen mielelläni tässä."

"Aamuunko asti? Minä en ainakaan ilmottaudu vapaaehtoisesti vahtimaan."

Sarwen sanoo:
"Hyvä on, Sha-Tzuu on vahdissa, koska ilmottautui vapaaehtoiseksi." Feala istuutuu Sha-Tzuun viereen. "Minä haluan nähdä tämän ihmeellisen planeetan vuorovedet." Gar mutisee:
"Varmasti haluat. Minä painun pehkuihin."

"Kaksi vahtijaa. Jos se ei riitä, joku teistä jäljelle jääneistä saa osallistua vahtiin. Minäkin suunnittelin hyttiini menemistä. Vuorovedet eivät kiinnosta."

Feala hymyilee Chiasmille:
"Juuri tuota olen tarkoittanut. Se, mitä on ympärillä, yksinkertaiset asiat..."

"Niitä yksinkertaisempia asioita on muitakin kuin vuorovedet," sanon vaisusti hymyillen.

"Sano yksikin?" Gar, Jamima ja Sarwen lähtevät pois. Sha-Tzuu kuuntelee Fealaa myös.

"Jos pitää mainita jotain mitä voi katsoa, niin esimerkiksi tähdet."

"Kun katsot tähtiä, et näe mitään. Tähden valo, minkä näet on matkannut jopa tuhansia vuosia ennen kuin sen näet. Tähti on voinut jo sammua, vielä kun näet sen tuikkeen."

"Näyttävät ne silti kauniilta. Mielummin istuisin täällä katsomassa tähtiä, olivat ne sitten sammuneita tai ei, kuin vuorovesiä," sanon olkapäitäni kohauttaen.

"Etkö halua todellakaan nähdä kontaktia ensimmäisenä meistä, jotka olemme muualta tänne tulleet?"

"Jos menen hyttiini ja tulen paikalle sitten kun jotain alkaa tapahtua, eikö se tarkoita että näen heidät silti? Ei minulla ole tarvetta odottaa täällä vain sen takia että saan nähdä muutaman microtin ennen muita tämän planeetan asukit."

Feala hymyilee.
"Et taida olla kärsivällinen?" Sha-Tzuu ottaa laukustaan kanisterin.
"Tällä tavaralla odottaminenkin on mukavaa." Feala katsoo Sha-Tzuuta, joka imee polttoöljyä ja pudistelee hieman päätään.

"Enpä taida," vastaan ja hymyilen myös.

Feala nyökkää ja alkaa Sha-Tzuun kanssa tuijottaa kuvaruutua, missä näkyy vain veden liikehdintää ja tähtien tuiketta taivaalla.

Jätän heidät nauttimaan näkymistä ja menen hyttiini. Matkalla mietin Fealaa. Hänellä on hyvin vahvat mielipiteet joistain asioista ja hän tuo ne ilmi, mutta silti hän on ymmärtäväinen eikä pakota ketään näkemään asioita kuten hän. Siinä on taas yksi syy miksi pidän hänestä yhä enemmän. Hänen kanssaan on hyvä puhua välillä ja tietää, että hän ei paheksu minua vaikken halunnutkaan jäädä katsomaan heidän kanssaan kuvaruutua.

Chiasm pääsee jälleen lepäämään, tällä kertaa hieman kauemmin ennen keskeytyksiä. Hänen henkilökohtainen kommunikaattorinsa kuitenkin herättää hänet aikaisin.
"Tule katsomaan," Feala pyytää.

En tohdi kieltäytyä ja itseasiassa olen jopa utelias näkemään mitä tapahtuu, joten nousen ylös ja menen ohjaamoon.

Veden seasta on alkanut nousta pieniä hiekkasärkkiä. Feala sanoi:
"Näin yhden uivan ohi. Se varmasti kiersi alusta tutkien sitä!"

Istuudun heidän seuraansa ja katson näyttöä odottaen.

Chiasm näkee vedessä nopean vanan vilahtavan ohi. Hän ei näe mikä vanan aiheutti. Feala miltei taputtaa innostuksesta ja häkellyksestä:
"Ne ovat niin nopeita!" Hän kääntyy Sha-Tzuun puoleen:
"Oletko koskaan nähnyt heitä?" Sha-Tzuu pudistelee päätään.
"Ei, en ole." Chiasm näkee, miten taivaalla näyttää lentävän spiraalimainen vana kiertäen avaruusalusta.

"Mitä tuo oikein on?" Kysyn osoittaen kädelläni vanaa ja ollessani itsekin hieman innostunut tästä kaikesta.

Feala nousee seisomaan ja kävelee aivan näytön eteen.
"Haluan ulos," hän sanoo päättäväisen vaativasti.

"Ulos? Nytkö?" Kysyn nousten itsekin ylös.

Feala sanoo:
"Etkö halua nähdä, kun ne kerääntyvät? Tämä näyttö..." hän koputtaa sitä,
"se ei ole aitoa."

"En oikeastaan. Mutta oletko varma että se on viisasta mennä ulos nyt? Entä jos niitä alkaa ujostuttaa enemmän ja ne lähtevät pois?" Kysyn Fealalta epäillen itse ulosmenoa vielä tässä vaiheessa.

Feala katsoo Sha-Tzuuta. Sha-Tzuu pudistelee kärsäänsä.
"En oikeastaan tiedä." Feala sanoo:
"Sitten on aika tietää." Päättäväisesti hän lähtee marssimaan hangaariin. Sha-Tzuu sanoo:
"Eikö pitäisi herättää muita?" Feala kääntyy ovella:
"Ja antaa heidän metelöinnin pelottaa noita kauniita olentoja? En oikein usko." Hän poistuu.

"Sinä tunnet Fealaa yhtä hyvin kuin minä ja minä en tiedä onko häntä viisasta päästää ulos. Ei hän tyhmä ole eikä varmasti aiheuta ongelmia, mutta silti suhtaudun tähän epäluuloisesti. Pitäisikö meidän mennä hänen mukaansa?"

Sha-Tzuu nyökkää:
"Parasta seurata häntä, en usko, että Feala on vaaraksi muille kuin itselleen."

Nyökkään ja lähdemme seuraamaan Fealaa.

He saavat Fealan kiinni vasta hangaarissa, jossa hän katsoo portaikon päässä olevaa kattoluukkua. Hän hymyilee nähdessään Chiasmin ja Sha-Tzuun tullen perässä. Feala katsoo Chiasmia:
"Voitko mennä edellä ja aukaista luukun?"

"Hyvä on," vastaan vaikken mielelläni menisi edeltä. Teen kuitenkin kuten hän pyytää.

Luukun auetessa Chiasm haistaa raikkaan aamuisen meri-ilman. Hän näkee yläpuolellaan jonkin suuren lentävän nopeasti yli. Hän ei kuitenkaan sen muotoa pysty hahmottamaan.

Hätkähdän sitä ja yritän katsoa sen perään, mutten näe sitä enää. Katselen hetken ympärilleni ja haistelen raikasta ilmaa, kunnes pyydän Fealan ja Sha-Tzuun katsomaan.

Feala ja Sha-Tzuu nousevat myös aluksen katolle. Feala kohottaa kätensä ja haistelee ilmaa:
"Jumala on oikea ja tosi!" Hän naurahtaa hieman. Sha-Tzuu katsoo Chiasmia ja pyörittelee silmiään ottaen ryypyn.

Jos Sha-Tzuulla olisi toisenlaista juotavaa, jotain sellaista jota itsekin voisin juoda, ottaisin huikan myös. "En ole koskaan saanut haistaa näin raitista meri-ilmaa. Tekee hyvää ja täällä on kaunista, vaikken näe varsinaisesti mitään erikoista," sanon hymyillen.

Aluksen eteen laskuvedestä muodostuneelle luodolle nousee olento. Se on suuri, viisimetrinen. Sen pää on litteä ja huulet ovat suuret. Ilme on mietteliäs mutta ystävällinen. Sillä on viisi lonkeromaista raajaa, joista kolmella se seisoo ja kahta käyttää käsinään. Toisessa kädessään sillä on kaunis kukka. Se katsoo Chiasmia, Fealaa ja Sha-Tzuuta. Chiasmin mielen täyttää lempeät, rauhalliset ja ystävälliset ajatukset. Harmonia.

Katson olentoa haltioissani. En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa.
"Katsokaa sitä! Eikö se ole jotain ihmeellistä!" Huudahdan haltioissani.

Feala on sanaton. Sha-Tzuu myös. Olento katsoo heitä ja pian hänen seuraansa liittyy toinenkin tarkkailemaan muukalaisia.

En osaa itsekään sanoa enää mitään. Katson vain hiljaa näitä ihmeellisiä olentoja.

Hetken kuluttua he kuulevat takaataan kostean tömähdyksen. Heidän taakseen on laskeutunut lentävä olento. Feala kääntyy ja kumartaa hänelle.
"Tulemme rauhassa."

Käännyn myös katsomaan olentoa, joka on lähellä meitä. En kumarra kuten Feala, enkä vakuuta sitä sanoin. Katson sitä vain hiljaa ihmetellen ja ihastellen.

Chiasmin pään täyttää outo ajatusten, kuvien, muotojen ja tuoksujen tulva. Chiasm tuntee, miten ajatusten ja tuntemusten syöksy hänen päähänsä tuntuu kuin tunnekuohujen myrskyltä.

Kohotan käteni pääni sivuille ja siirrän katseeni pois olennoista. En pysty katsomaan niitä ja pääni on täynnä ajatuksia ja tuntemuksia joita en pysty käsittelemään. Oloni on tukala ja ahdistunut, vaikka se hetki sitten oli hyvin rauhallinen.
"En kestä tätä kaikkea. Liikaa!" Huudahdan puristaen päätäni.

Feala huomaa Chiasmin tuskan ja tarttuu häntä käsistä.
"Rauhoitu, hengitä syvään. Tyhjennä mielesi, vastaanota. Älä ajattele mitään." Feala sulkee Chiasmin syleilyyn ja Chiasmin ajatukset alkavat rauhoittua. Vellova valtameri hänen päässään tyyntyy.

Rauhoituttuani kysyn:
"Mitä, enkö kestä heidän ihmeellistä ja hyvää olemusta kerralla niin paljon vai mikä ihme sai minut voimaan huonosti?"

Feala hymyilee:
"Sinä olet liika hätäinen. Sanoinhan, ettet ymmärrä universumia. Elät tässä hetkessä, sisältä kuitenkin olet tyhjä."

"Ehkä se sopii minulle, olla tyhjä sisältä ja elää tässä hetkessä. Siitä olen pitänyt ainakin tähän asti," sanon virnistäen hieman toisesta suupielestäni.

Chiasm alkaa tuntea ja kuulla paremmin. Sekasorto hänen päänsä sisällä muuttuu harmoniaksi ja rauhaksi. Olento hymyilee ja luodolla oleva lentää heidän luokseen laskien kukan heidän eteensä.

"Mitä tämä on? Miksi ne ovat noin... ystävällisiä ja välittävät rauhan ja harmonian tunnetta?"

Feala pudistelee päätään.
"En tiedä. He ovat pelkkää hyvyyttä." Sha-Tzuu virnistää:
"Tarinat kertovat, että he voivat olla myös melkoisia jekkuilijoita."

"Sinäkin taidat olla melko jekkuilija kun toit meidät tälle planeetalle. Ei siinä että näissä olennoissa olisi jotain vikaa, ne ovat kauniita ja omituisia hyvällä tavalla mutta miten ihmeessä muka tällä planeetalla Gar voisi asennuttaa tykkinsä? Onko tällä planeetalla edes mitään muuta kuin vettä ja näitä olentoja jotka jakavat hyvää mieltä vierailijoille?" Kyselen Sha-Tzuulta.

Sha-Tzuu sanoo:
"Ei." Olento, joka ensin oli laskeutunut heidän aluksensa katolle astuu muutaman varovaisen askeleen eteenpäin ottaen kukasta yhden terälehden ja syöden sen.

"Ei? Tällä planeetalla ei ole muutakuin vettä ja toit meidät tänne silti? Sha-Tzuu, kun pääsemme tästä ihmeellisestä hyyvydestä pois, minä väännän kärsäsi solmuun," sanon hampaitteni välistä, teeskennellen hymyileväni.
"Miksi se söi kukan lehden?" Kysyn pian sen jälkeen.

Feala kumartuu ja katsoo hymyilevää olentoa. Hän taittaa terälehdestä palan ja asettaa sen kielelleen. Hän on hetken hiljaa.
"Herkullista. Ehkä se on lahja?"

"En tiedä enkä aio itse ainakaan maistaa tuota. Niin mukavaa ja ihmeellistä kuin tämä onkaan, niin minä kuvittelin että pääsemme planeetalle jossa on sivistystä ja se käsittää teknologiaa ainakin jossain määrin. Mutta täällä ei ole sitä," sanon ja pidän pienen tauon, jatkaen sitten:
"Pitäiskö muille ilmoittaa tästä? Ehkä hekin haluavat nähdä tämän kaiken."

Feala miettii hetken.
"Minä menen sanomaan muille." Sha-Tzuu ottaa kukasta myös terälehden ja maiskuttaa sitä. "Herkullistahan tämä on."

"Hienoa että te molemmat pidätte siitä," sanon teennäisesti hymyillen, vakavoituen kuitenkin pian koska alan jo kyllästyä tähän, vaikka tämä kaikki kaunista onkin.

Feala poistuu jättäen Chiasmin ja Sha-Tzuun yksin aluksen katolle noiden kahden olennon kanssa. Chiasm alkaa erottaa väreistä ja muodoista jotain, kuin kysymyksen, mitä matkalaiset etsivät.

Pudistelen päätäni kuin ravistaakseni itseni hereille, sillä ilman sanoja komunikointi on minulle outoa ja vierasta. En edes tiedä mitä oikeastaan etsimme. Tarkoituksena oli tulla planeetalle jossa Gar olisi voinut asennuttaa tykkinsä ja kuvittelin itse saavani jaloitella kauppojen ja kuppiloiden lomassa. Nostan katseeni takaisin kahteen olentoon mutta en osaa sanoa mitään.


"Sha-Tzuu, miksi olimmekaan täällä?" Kysyn pitäen katseeni olennoissa.

Toinen olennoista kävelee Chiasmia kohti, aivan hänen eteensä.

Joudun taivuttamaan niskaani aivan taaksepäin nähdäkseni olennon kasvot.
"En tiedä enää mitä etsimme," sanon vaisusti, sitä katsoen.

Olento katsoo Chiasmia tiukasti silmiin. Sen silmät ovat ystävällisillä hymyilevillä viiruilla.

Hieman teennäisesti hymyilen sille takaisin ja vilkaisen Sha-Tzuuta.
"Mitä minun pitäisi tehdä nyt?" Kysyn häneltä ja hetken mielijohteesta ja uteliaisuudesta kurotan kättäni sitä kohti. Osa mielestäni kuvittelee olennon vedestä tehdyksi ja kun sormeni koskettaisi sitä, se menisi sen lävitse kuten veteen. Ehkä haluan varmistaa ovatko ajatukseni väärät vai oikeat joten kosketan sitä varovasti.

Olento ojentaa hitaasti lonkeroaan Chiasmin kättä kohti. Sha-Tzuu sanoo:
"En tiedä, mutta sen tiedän, että galum'tilaiset ovat rauhaa rakastavia, eivätkä halua pahaa kenellekään."

"Kai se tietää ettemme mekään haluaa pahaa niille?" Kysyn ja kun sen konkero on tarpeeksi lähellä, kosketan sitä varovasti.

Heti, kun Chiasm koskettaa lonkeroa sen pää kiertyy hänen ranteeseensa ja Chiasmin pään täyttää koordinaatit, numerot, laskelmat, matemaattiset kaavat, geometriset muodot.

Hetkeen en pysty sanomaan mitään. Suuni on avoinna kuten silmänikin, mutten varsinaisesti näe mitään sen kaiken tiedon tulviessa päähäni. En tiedä mistä on kyse, mitä numeroita ja laskelmia ne ovat enkä pysty ajattelemaan sitä. Olen kuin lamaantunut, mutta haluan pois, irti siitä.

Galum'tilainen irroittaa otteensa, mutta kaikki numeraalinen tieto jää Chiasmin päähän, kuin tatuointi vartalolle.

Peräännyn sen mitä voin, etten tipahda veteen ja olen jopa järkyttynyt siitä mitä juuri tapahtui. Nostan katseeni olentoon kuin kysyen, mitä frelliä juuri tapahtui.
"N-n-nämä olennot," aloitan.
"Mitä ne o-oikein ovat?" Saan kysyttyä Sha-Tzuulta epävarmalla äänellä.

Sha-Tzuu sanoo:
"He ovat rauhallisia, älykkäitä. Hyvin älykkäitä." Olento, joka Chiasmia oli koskenut hymyilee ja hyppää sukeltaen veteen. Toinen jää vielä kannelle hetkeksi kunnes lähtee lentoon.

"Numeroita, laskelmia, kaavoja," sanon nopeasti Sha-Tzuulle.
"Mitä ne tietävät? Mitä varten ne kaikki numerot ja laskelmat ovat?" Kysyn vaativasti katsoen Sha-Tzuuta sen omituisiin silmiin, jotka näyttävät muuttuvan sitä mukaa miten humalassa hän on.

Sha-Tzuu pudistelee päätään ja ottaa ryypyn. Hän naurahtaa:
"Kysy heiltä. En tiedä. Ehkä he antoivat sinulle sen, mitä kaipaamme. Koordinaatit."

Katson hetken Sha-Tzuuta ja hymähdän, mennen sitten takaisin sisälle alukseen. Sisällä aluksessa alan miettiä koordinaatteja. Antoiko se todellakin minulle koordinaatit? Antoi kyllä, mutta minne? Ja miksi?

Sha-Tzuu tulee Chiasmin perässä. Hän tarttuu Chiasmia kädestä.
"Olenko pulassa nyt?"

"Koska toit meidät tänne? Et minun mielestäni. En tiedä miksi toit meidät tänne, mutta Feala ainakin on niin innoissaan tästä että sinun on turha pelätä olevasi pulassa," sanon ja suon Sha-Tzuulle hymyn.

"Mutta minä olin vartiovuorossa, että kun jotain tapahtuu niin minun olisi siitä pitänyt ilmoittaa. Nyt kontakti on ohi, enkä ilmoittanut kenellekään mitään."

"Feala meni ilmoittamaan muille. Muita ei näy vielä mutta heille on ilmoitettu ja jos se yhtään lohduttaa, olette Fealan kanssa samassa veneessä koska ette ilmoittaneet heti muille. Älähän nyt, en varsinaisesti vitsaillut mutta älä ota sitä niin vakavasti." Lohdutan häntä.

Ei kommentteja: