perjantai 25. toukokuuta 2012

Sessio 43/44 - Vuohenimijä Sha-Tzuu


Valitettavasti 43. sessio on hukkunut välistä, eli 42. jälkeen jatkuu sessiolla 44. En myöskään kuolemaksenikaan muista mitä sessiossa 43 on tapahtunut, mutta toivottavasti jotain voi päätellä tästä.
Kuitenkin Cadayalle on laskeuduttu.. Garrath on paikallinen ja puhetta on aavikolla vaanivista "El Chupacabrasta"... Palatsiinkin on jo keretty pääsemään.

"Sen kiinni saaminen tulee olemaan hieman vaikeaa jos kerran tuo on ainoa kerta kun olet edes nähnyt sen." Sanon.

Metsästäjä Garrath nyökkää. "Kyllä. Olen tähän asti ainoa, joka sen on nähnyt. Tai ei kerrota, että kukaan sitä olisi tarkempaa nähnyt. Joitain kuvailuja siitä on, mutta ne ovat hyvin vaihtelevia eivätkä mene yksiin niin, että se olisi luotettavaa tietoa." Garrath juo kahviaan. "Otatko korppua? Tai kuivalihaa?" Hän osoittaa seinää missä on puinen laatikko jossa korppuja ja seinään viritetty naru josta roikkuu lihanpaloja. "Luotan kuitenkin omiin silmiini ja kokemukseeni."

Kieltäydyn kohteliaasti korpuista ja lihasta. "Onko sinulla mahdollisuutta saada eläimiä yöksi sisälle talliin ja jättää yksi niinsanotusti syötiksi?"

Mies miettii hetken. "Onhan se mahdollista... Jonkinlainen ansa on pakko tehdä, jos sen saisi kiinni. Se on erittäin viekas. Kuten sanottu, ainoat havainnot sukupolvien ajalta ovat lähinnä verestä tyhjiin imetty karja."

Mietin itsekin hetken ja sanon: "Se imee kuiviin karjaa, mutta mitäköhän se mahtaisi sanoa lajitoverista? Houkuttelisikohan se sitä paremmin esiin jotta sen voisi saada kiinni?"

"Lajitoveri? Koskaan ei ole ollut puhetta kuin yhdestä. En ole ajatellutkaan, tuskin kukaan on, että niitä olisi useampi."

"En tarkoittanut että tietäisin toisen sellaisen olevan täällä, mutta mukanani on eräs joka muistuttaa hyvinkin paljon kuvailemaasi olentoa. Hän voisi toimia syöttinä."

Metsästäjä Garrath kurtistaa kulmiaan: "Vai niin. Haluan nähdä sen olennon." Hän on hyvin epäileväisen näköinen.

"Minä voin tuoda hänet tänne." Sanon ja juon oudon makuisen kahvini loppuun. Lähden mekaanisella hevosellani takaisin palatsille ja etsin Sha-Tzuun. En kerro hänelle vielä olennosta, vaan pyydän häntä vain mukaani ja vien Garrathin mökille.

Sha-Tzuu nyökkää, mutta kysyy, minne he ovat menossa. Hän ei kauheasti pidä matkustelusta ja mekaaninen hevonen hieman hirvittää häntä. Hänellä on niin lyhyet raajat, että hän epäilee pystyvänsä pitämään kiinni eikä tipu vauhdista.

Kerron vieväni hänet eräälle mökille ja lupaan ettei hän putoa kyydistä.

Sha-Tzuu on edelleen epäileväinen, mutta suostuu pitkin kärsin kyytiin. Heidän lähtiessä palatsilta kaupungin läpi, torilla on suuri väkijoukko ilmoitustaululla, ja Chiasm joutuu hidastamaan vauhtinsa mateluun. Väkijoukko tuntuu hälisevän ja monella on jonkinlainen ase. Talikko, lapio, kirves, joillain jopa kiväärit.

Ihmettelen hälinää, sillä sitä ei ollut vielä silloin kun itse katsoin ilmoitusta. Ovatko uutiset kulkeneet nopeasti mukanani olevasta olennosta joka muistuttaa kovasti tätä verenimijää vai mistä oikein mahtaa olla kyse? Yritän kuunnella mitä kyläläiset puhuvat ja madella heidän ohitse.

Chiasm kuulee joitain irrallisia sanoja kiihtyneestä puheensorinasta. Vihaa ja metsästysraivoa. Kyläläiset haluavat vihdoin vuohia imevän olennon tilille piinastaan. Yksi kyläläisistä huomaa Chiasmin ja Sha-Tzuun ja huutaa: "Vuohennimijä on täällä!" Kaikki kääntyvät katsomaan mekaanisen hevosen kyytiläisiä ja alkavat piirittää heitä.


"Sha-Tzuu," Sanon hiljaa vakavana. "Pidä kiinni lujasti." Painan kaasua ja yritän pujotella pois väkijoukon piirityksestä satuttamatta ketään.

Chiasm ei pääse väkijoukossa eteenpäin, sillä ihmiset ovat ympäröineet heidät. Ainoa vaihtoehto olisi rynniä läpi ja ajaa ihmisiä kumoon. Sha-Tzuu huutaa väkijoukon vihaisen melun yli Chiasmille: "Mitä tämä on?"

"Väärinkäsitys. He luulevat sinua erääksi toiseksi." Sanon ja punnitsen vaihtoehtojani. Puhumalla tuskin selviän, joten läpi ajaminen tuntuu hyvin houkuttelevalta. En halua jäädä ottamaan selvää miten minulle ja Sha-Tzuulle käy jos jään vain odottamaan, vaan painan kaasua, oli joku edessä tai ei.

Chiasm ajaa muutaman kumoon ja alkaa kuulla huutoa joka johtuu kaaoksesta. Siihen sekoittuu vihaa, pelkoa ja tuskaa. Chiasm pääse miltei jo pälkähästä, mutta hän saa osuman talikosta ja lentää mekaanisen hevosen selästä maahan Sha-Tzuu rutistautuneena kiinni häneen. Hän ja Sha-Tzuu jäävät makaamaan maahan, kun kyläläiset osoittelevat heitä aseillaan.

Toisella kädellä pidän kiinni Sha-Tzuusta ja toisen pidän näkyvillä selvästi. He näkevät että minullakin on ase, mutta näytän etten aio ottaa sitä esille. Tässä vaiheessa puhuminen kuulostaa erittäin hyvältä idealta. "Olette ymmärtäneet aivan väärin! Tämä ei ole vuohenimijä, vaan Shinguz. Tämä ei juo verta, vaan alkoholia. Tämä otus ei ole se mitä etsitte!

"Vuohenimijän rotu on Shinguz!" Huutaa yksi kyläläinen. He uhkailevat aseillaan osoitellen Sha-Tzuuta ja Chiasmia. Yksi huutaa: "Nainen, väistä ellet halua lapiosta!"

"Hetkinen! Mistä sinä olet sen kuullut?" Kysyn ihmeissäni. Sha-Tzuu ei ainakaan ole vielä koskaan osoittanut merkkejä verenhimosta.

"Juurihan sanoit, että tuo olento on Shinguz, vihdoin vuohenimijällä on nimi!"

"Ei ei, ette ymmärrä! Tämä ei ole mikään verenimijä-rotu, vaan alkoholisoitunut. Minä aioin auttaa Garrathia ottamaan sen olennon kiinni tämän Shinguzin avulla, mutta tämä teidän piiritys hieman hidastaa sitä."

"Väisty nainen," kyläläiset huutavat ja alkavat käydä agressiivisemmiksi.

Mietin jälleen nopeasti vaihtoehtojani. Voisin yrittää hämätä heitä pelottelemalla, mutta osalla heistä on kivääri. Luoteja on hankalampi paeta kuin lapiota tai talikkoa. Heidän päätään en taida saada käännettyä ja Sha-Tzuun puhetta he eivät ymmärrä.

Kyläläiset alkavat jo kyllästyä tähän viivyttelyyn, onhan saalis jo tullut esiin. Yksi heistä tähtää Chiasmia kiväärillä ja käskee häntä väistyä. Sha-Tzuu rutistaa yhä kovemmin Chiasmia.

"En aio väistää koska tiedän ettei Sha-Tzuu tai muut Shinguzit joisi verta," sanon.

Chiasm kuulee miten mies virittää kiväärinsä iskurin. Muut alkavat yllyttää: "Nainen on vuohennimijän suojelija! Ammu se, ammu se!"

Vedän nopeasti aseeni esiin, koska nyt on kyse omasta hengestänikin. Osoitan sillä miestä joka tähtää minua kiväärillä ja sanon: "Frellin maalaisjuntit, me emme tulleet tänne satuttamaan ketään mutta en pelkää tehdä sitä jos joku teistä yrittääkään koskea minuun tai Sha-Tzuuhun."

Chiasm kuulee laukauksen jyrähtävän ilmassa. Harvoin Chiasm kuulee ruutiaseiden ääntä, mutta tuo kuulosti erittäin järeältä. Ihmisjoukko jähmettyy ja Chiasm kuulee auktoriteettiä uhkuvan äänen komentavan: "Päästäkää minut läpi!" Väkijoukko jakautuu ja Chiasmin ja Sha-Tzuun luokse kävelee mies, jolla on pitkä kulunut ruskea nahkatakki. Päässään hänellä on rennosti takaraivolla stetsoni, jonka nauhan päällä peilaavat aurinkolasit. Hänen harmaat pulisonkinsa ovat yhdistyneet viiksiin. Kasvot ovat vastuun kurtistamat ja sään ahavoittamat, mutta komeat. Olkapäällään hänellä on järeä kivääri, minkä piipusta nousee vielä savua laukauksen jäljiltä. "Olen kuunnellut teidän meteliänne jo aikani," hän sanoo kyläläisille ja osoittaa Chiasmia nyökäten: "Nyt sinä kerrot tarinasi."

Katson hetken hämilläni miestä joka pelasti minut ikävältä tilanteelta. Lasken asettani ja sanon: "Kuulin siis siitä vuohenimijästä Garrathilta. Hän näytti piirtämänsä kuvan siitä ja kerroin että mukanani on olento joka muistuttaa hänen piirtämäänsä olentoa. Ongelma kyläläisillä on siinä, etteivät he usko tämän pikku Shinguzini olevan ihan jotain muuta kuin verenimijä. Tarkoituksenani oli auttaa Garrathia pyydystämään se olento Sha-Tzuun avulla."

Yksi kyläläinen tuo miehelle Garrathin nahkaan piirtämän kuvan. Mies tutkii sitä tarkkaan verraten Sha-Tzuuhun. "Yhdennäköisyys on ilmeinen. Ihanko tuurilla metsästäjämme on piirtänyt samanlaisen olennon kuin... tuo?" Sha-Tzuu sanoo hiljaa piipittävällä äänellä: "Minä olen hän. Siis, persoona. Kuten te. Mutta ei minua kukaan koskaan kuuntele."

"Katso nyt Sha-Tzuuta ja sano onko hän muka sellainen joka pystyisi edes hyökkäämään vuohen kimppuun." Sanon ja varovasti nousen ylös, antaen kaikkien katsoa Sha-Tzuuta. Pidän asetta yhä kädessäni varmuuden vuoksi, jos joku yrittää seivästää Sha-Tzuun. "En usko että etsimänne olento on samaa rotua, mutta tuon yhdennäköisyyden vuoksi juuri halusin auttaa Garrathia ottamaan sen olennon kiinni. Tiedäthän, jos toisen samankaltaisen olennon läsnäolo olisi houkutellut sen paikalle ja sen olisi saanut helpommin kiinni."

Mies tarkkailee tilannetta. "Laske aseesi ja te seuraatte minua." Kyläläiset ovat huutamassa vastalauseita, mutta mies taputtaa kiväärinsä perää: "He seuraavat minua," hän katsoo kysyvästi Chiasmia.

Katson miestä hetken ja sitten kyläläisiä, laskien sitten aseeni ja nyökkään. "Hyvä on. Me seuraamme sinua." Sanon ja pyydän Sha-Tzuuta pysyttelemään lähelläni varmuuden vuoksi.

Mies mulkaisee kyläläisiä: "Hajaantukaa, illalla on neuvonpito. Ja joku viekää tuo mekaaninen hevonen takaisin palatsiin." Mies lähtee kävelemään pois odottaen Chiasmin ja Sha-Tzuun seuraavan häntä. Kyläläiset eivät vastusta teoillaan miehen auktoriteettiä, mutta Chiasm ja Sha-Tzuu saavat murhaavia katseita osakseen.

En välitä heidän murhaavista katseistaan vaan seuraan miestä. "Minne viet meidät?" Kysyn.

Mies ei vastaa mitään, vaan kulkee lähelle kaupungin keskustaa olevaan puiseen kaksikerroksiseen rakennukseen, jossa on kuisti. Kuistilla on vanha keinutuoli jonka edessä puinen rahi. Keinutuolin vieressä on tarjoilupöytä jossa kannussa sitruunavettä jäillä. Jäät eivät ole vielä sulaneet, eli mies on vastikään tullut ulos istumaan. Hän vie heidät sisälle. Huone on yksinkertainen ja suuri. Pieni toimisto ja perällä kolme häkkiä. Portaat johtavat yläkertaan. Oven vieressä on hylly, jossa muutama ase. Mies heittää hattunsa ja takkinsa naulakkoon ja viittaa Chiasmia istuutumaan. "Tämä... olento. Sinut pistän häkkiin ainakin toistaiseksi."

"Ei, älä tee sitä. Sha-Tzuu ei ole vaarallinen, takaan sen." Sanon miehelle, katsoen häntä silmiin.

Mies kohauttaa olkapäitään. "En ole koskaan luottanut muukalaisen sanaan ensinäkemältä." Sha-Tzuu näyttää surulliselta, mutta sanoo: "Kyllä se käy, Chiasm," mennen alistuneena häkkiin. Mies sulkee ja lukitsee häkinoven ja Sha-Tzuu istuutuu sen perälle polvet koukistettuna rintakehää vasten. Mies istuutuu työpöytänsä taakse nostaen jalat pöydälle ja ottaen sivulaatikosta pullon viskiä kaataen siitä itselleen ja näyttäen kysyvästi pulloa Chiasmille: "Istuudu, ole hyvä."

Nyökkään tarjoukselle viskistä ja istuudun alas.

Mies kaataa emalikuppeihin drinkit. "Nimeni on Earl Warden, olen tämän kaupungin sheriffi. Kerro nyt kaikki." Hän ottaa taskustaan taittelemansa nahanpalan ja vertaa vielä kuvaa Sha-Tzuuhun.

Siemaisen viskiä ja huokaisten alan kertoa tulostamme tälle planeetalle. "Ja kuten kerroin jo, näin siis ilmoituksen ja ajattelin olla avuksi. En ole nähnyt muita Shinguzeja kuin tuon, mutta en voi mitenkään uskoa että he olisivat sellaisia verenimijöitä. He juovat alkoholia. Paljon."

Mies nyökkää. "Sinäkään et tiedä mikä olento on? Olen nähnyt teidän ryhmänne. Teillä on outoja olentoja matkassa. Keitä oikeasti olette?"

"Tietysti olemme outoja teidän mielestänne. Mutta sieltä mistä me tulemme, olemme jokapäiväinen näky. Eksyimme alunperin omalta tähtijärjestelmästämme tänne hyppyportin kautta ja siitä asti olemme etsineet pääsyä takaisin kotiin. Yksi asia on johtanut toiseen ja olemme kierrelleet hieman paikasta toiseen ja kuulimme että täällä kaivataan avaruusalusta. Meillä sattuu olemaan ylimääräinen ja tulimme myymään sitä." Kerron miehelle.

Mies pudistelee päätään ja siemaisee viskiä. "En ymmärrä mitään mitä puhut."

Samael Nerub: "Aivan, te ette ole vielä niin kehittyneitä teknologiassa että pääsisitte matkaamaan avaruudessa paikasta toiseen. Meille sekin on jokapäiväistä. Tuolla on paljon nähtävää." Sanon osoittaen ylöspäin. "Omalta osaltamme autamme teitä, tai lähinnä vain hallitsijaanne pääsemään tähtiin."

Mies nyökkää. "Avaruus, en usko, että sinne on tarkoitettu mennä. Tähän asti ilman sitä on pärjätty hyvin."

"Se on asia minkä päätätte itse. Me tulimme vain tekemään kauppaa ja siinä sivussa halusin auttaa sen olennon kiinnisaamisessa. Ei muuta." Sanon ja juon mukin tyhjäksi.

Earl nyökkää Sha-Tzuuta päin: "Edelleen uskon, että olette, tai olen saanut olennon kiinni. Ja jotenkin tuntuu, että te olette, teidän kaltaiset vastuussa olennon tekemistä tuhoista. Olen kuullut viisailta teorian, että olennot, vuohenimijät ovat avaruusolentojen lemmikkejä, joita he päästävät tänne ruokailemaan. Sopiiko kuvaus mielestäsi sinuun, tai teihin?"

"Mitä? Ei todellakaan sovi." Sanon ja naurahdan hieman turhautuneena. "Miksi se on niin vaikea ymmärtää, että ainakaan Sha-Tzuu ei ole se mitä etsitte? Ja miksen saa yrittää auttaa Sha-Tzuun avulla Garrathia sen olennon pyydystämisessä? Voin tietysti antaa teidän pitää ongelmanne ja kauppojen jälkeen häipyä, sekin käy kyllä. Ajattelin vain olla avuksi."

"Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, neitiseni, että kauppoja ei tule. Olette niin kauan pidätettyinä, että asia selviää. Myös sinä." Mies juo viskinsä loppuun. "Te olette tulleet avaruudesta ja puhut outoja asioita, mukananne on lyhyt kärsällinen ja siivellinen olento. Samaa kertoo yksi teoria vuohenimijästä. Todisteet ovat pahasti teitä vastaan, kultaseni."

"Tämä on naurettavaa!" Sanon tuohtuneena. "Ja miten tämä asia sitten oikein selviää teidän mielestänne? Olemme pidätettyinä ja Sha-Tzuu on lukittuna häkkiin, yhtäkään kuollutta vuohta ei pitäisi löytyä yön jälkeen ja teidän mielestä asia on sillä ratkaistu, olemme syyllisiä?"

Earl nyökkää: "Tuo voisi toimia. Mutta kun sana kulkee, että vuohenimijä on kiinni, luulen, että tutkijat haluavat päästä siihen käsiksi." Chiasm kuulee Sha-Tzuun äänen: "Vaikka viski onkin epäpuhdasta ja maistuu viljalle, saisinko sitä kanssa?"

"Sha-Tzuu haluaa viskiä. Jos aiot pitää häntä lukittuna tuolla, voisi olla reilua antaa hänelle sitä millä hän elää. Alkoholia." Sanon ja ristin jalkani, miettien tilannettamme. "Yksikään tutkija, ainakaan tämän planeetan tutkija ei koske Sha-Tzuuhun. Ei pahalla, mutta en luota menetelmiinne. Entä jos olemme kaikki yön lukitussa tilassa ja uusia raatoja löytyy silti? Todistaako se sitten syyttömyytemme?"

Earl ojentaa Chiasmille viskipullon, jossa on puolet jäljellä ja aukaisee itselleen uuden. "En tiedä mitä tutkijat tekevät, eikä minua niinkään kiinnosta se asia. Se olisi tietysti todiste, että niin kauan kuin tuo," hän nyökkää Sha-Tzuuta, "on häkissä ei tapahdu karjan kuolemaa. Toisaalta, niitä ei muutenkaan tapahdu päivittäin. Eli ainakin kuukausi pitäisi kulua ilman onnettomuuksia, että todisteet pitäisivät." Hän pitää tauon: "Sha-Tzuu, luulin, että rotu on Shinguz."

Nousen ylös ja kumarrun ojentamaan pullon Sha-Tzuulle kaltereiden välistä. "Aivan. Rotu on Shinguz, mutta hänen nimensä on Sha-Tzuu. Meillä ei ole aikaa olla täällä kuukautta suljetuissa tiloissa."

"Tilanne on ongelmallinen," Earl tokaisee. "Jos sinulla on todiste, todiste mikä kelpaa minulle, tutkijoille sekä Ludvig XIIta niin esitä se."

"Hyvänen aika, millä minä voin sen todistaa ettei tuo suloinen otus ole se mitä etsitte? Laittakaa vuohi hänen kanssa samaan tilaan ja katsokaa alkaako kuola valua." Olen hetken hiljaa ja kysyn: "Millaisessa kunnossa vuohet on löydetty? Verettöminä kyllä, mutta onko niissä ollut puremajälkiä tai muuta?"

"Muuten koskemattomia, mutta kaulassa on ollut pieni reikä, kuin pillillä imetty." Earl nyökkää Sha-Tzuuta joka lipittää pitkällä kielellään joka tulee toisesta sieraimesta viskiä. Hän jähmettyy hetkeksi kieli viskipullossa ja sanoo: "Näyttää pahalta, vai...?"

Nyökkään Sha-Tzuulle ja sanon: "En valitettavasti ainakaan heti osaa keksiä mitään millä todistaa Sha-Tzuun syyttömyys. Tiedän vain ettei se ainakaan ollut hän ja epäilen hyvin vahvasti koko rotua."

Earl nyökkää. "Joudun pitämään hänet lukittuna. Väkijoukko kävisi muuten häneen käsiksi." Sheriffi pudistelee päätään: "Kutsun olentoa jo "häneksi"." Sheriffi miettii hetken: "Joka tapauksessa, sinä et ole tehnyt mitään, eikä sinua epäillä mistään. Olet vapaa lähtemään."

"Minä keksin keinon todistaa sinulle ja kyläläisille, että tuo olento ei ole se mitä etsitte. Sha-Tzuu, koita kestää." Sanon ja nousen ylös. Kiitän viskistä ja kävelen ulos.

Ulkona kyläläiset odottavat sheriffin toimistolla. He katsovat Chiasmia puristaen aseita käsissään. Sheriffi astuu ulos Chiasmin perässä ja sanoo: "Menkää koteihinne tai töihin. Asia on hoidossa. Tämä nainen on vapaa kulkemaan." Ihmiset mutisevat vastalauseita, mutta kun sheriffi Earl komentaa toisen kerran, väkijoukko alkaa hajaantua pikkuhiljaa.

Vilkaisen vielä sheriffiä ja lähden kävellen takaisin palatsiin, etsien Garin.

Gar löytyy takapihalta kävelemästä pienessä puutarhassa. Hän näyttää jotenkin oudolta sellaisessa kauniissa luonnon ympäristössä.

"Miksi sinä kävelet täällä? Tai antaa olla, kai sinullakin saa olla herkkiä hetkiä." Sanon hieman virnistäen ja jatkan: "Meillä on, kuten tavallista, pieni ongelma."

Gar kääntyy: "Hienoa, pilasit juuri herkän hetkeni. Mikä nyt taas on ongelma?"

Kerron hänelle kyläläisten ongelmasta ja Sha-Tzuusta, sekä sheriffistä ja siitä missä Sha-Tzuu nyt on. "Millä todistamme hänen syyttömyytensä?" Kysyn.

Gar murahtaa ja raapii ohimoaan. "Kun pääsemme kotiin, ostan syrjäiseltä planeetalta syrjäisen saaren jossa on syrjäinen luola ja vietän loppuelämäni siellä."

"Hienoa, kuulostaa todella hyvältä. Mutta mitä teemme nyt?"

"Meidän pitää kokoontua miettimään tätä. Eikö palatsin keisari itse voi tehdä asialle mitään?"

"En tiedä. En haluaisi kertoa hänelle lainkaan tästä. Hän on ihan erilainen kuin muut kyläläiset ja saattaa olla että hänen halu kurkottaa tähtiin ei ole hyvästä. Nuo yksinkertaiset kyläläiset nauttivat elämästään sellaisena kuin se on." Sanon mietteitäni kyläläisistä. "Kutsu kaikki koolle niin voimme alkaa miettiä asiaa. En aio todellakaan jättää Sha-Tzuuta tänne."

"Hae Feala."

Nyökkään ja lähden hakemaan Fealaa.

Feala istuu aluksen katolla. Hän on levittänyt maton ja rukoilee. Jamima kävelee aluksen ympäristössä tylsistyneenä.

"Feala," Sanon aluksen luokse päästyäni. "Voitko hetkeksi jättää tuon ja tulla mukaani?"

Feala nyökkää ja lopettaa rukoilunsa. Jamima on tullut aivan aluksen alle ja huutaa katolle: "Mukaan minne! Minäkin haluan, kuolen tylsyyteen!"

"Älä valita aina. Kyllä sinulle ilmoitetaan sitten kun voit tulla ja se hetki ei ole ihan vielä," sanon ja lähden kävelemään takaisin kohti palatsia.

Feala seuraa Chiasmia ja Jamima heidän jäljessään muutaman kymmenen metrin päässä.

Vilkaisen taakseni Jamimaa mutta annan hänen seurata. Palatsille päästyämme johdatan Fealan Garin luokse.

Kaikki kokoontuvat takapihan puutarhaan. Gar katsoo murahtaen: "Mitä Jamima täällä tekee?" Jamima vastaa nenäkkäästi: "Mielestäni olen vapaa ihminen, en orja tai vanki."

"No niin, aloitetaan," sanon ja kerron muille tilanteesta.

Gar sanoo: "Ongelma siis on, että Sha-Tzuuta epäillään vuohenimijäksi ja meitä pidetään avaruusolentoina ja ehkä epäsuorasti vastuullisina."

"Paikalliset ovat kuulleet että avaruusolennot tuovat lemmikkejään tänne ruokailemaan, joten tietysti he epäilevät meitä nyt tästä. En voi laittaa päätäni pantiksi Sha-Tzuun luotettavuudesta, mutta sormeni ainakin. Ei se raukka pystyisi juomaan kuiviin yhtä vuohta, pelkäisi kuitenkin sitä enemmän kuin vuohi sitä. Mutta miten me siis voimme todistaa hänen syyttömyytensä?"

Feala näyttää järkyttyneeltä: "Eihän Sha-Tzuu millään voisi. Sitäpaitsi vastahan me tänne tulimme emmekä ole koko planeetasta edes ennen kuullutkaan!"

"Aivan, mutta näiden yksinkertaisten asukkaiden päähän ei mene se. He näkevät asiat varmasti paljon mustavalkoisemmin kuin me. Sheriffi vaikuttaa sentään järkevältä."

Gar nyökkää. "Mitä todisteita meillä on, että emme ole tämän takana sen enempää kuin pikkukaverikaan? Siis sellaisia todisteita, mitkä menisivät näiden maalaisjunttien jakeluun?"

"Aluksella varmasti olisi näyttöä ajoista koska olemme laskeutuneet ja muuta, mutta koska sellainen teknologia on vierasta heille, he eivät luottaisi näkemäänsä. Vankkurit ja se keisari olivat ensimmäiset jotka näkivät meidät, mutta kuten sanoin, en haluaisi kertoa asiasta hänelle lainkaan. Ehkä sitä kannattaa kuitenkin harkita jos muuta ei keksi."

Feala kysyy tästä keisarista, minkälainen hän on. Arpi muistuttaa, ettei hän ollut keisari, vaan joku jaarli tai vastaava.

"Aivan sama mikä hänen tittelinsä on, iso ja lihava mies joka on kaiken yläpuolella," sanon ja kerron Fealalle miehestä sen mitä tiedän, eli vähän.

Feala nyökkää: "Voin keskustella hänen kanssaan, jos hän ottaa minut vastaan." Sarwen kysyy tästä Sheriffistä ja metsästäjästä, voisiko heidän kanssa päästä mihinkään järkevään sopimukseen tai yhteistyöhön."

"Varmasti hän ottaa sinut vastaan Feala," Sanon ja jatkan: "Sheriffin kanssa pystyy puhumaan järkevästi, Garrath on toinen juttu. Luulin häntä järkeväksi mutta kai hänkin on sokea sille mitä ulkopuolella tapahtuu."

Sarwen nyökkää: "Jos Feala menee palatsiin, minä sheriffin juttusille, saisitko sinä Chiasm karismalla ja reidellä metsästäjään jotain tolkkua?"

Katson silmät suurina Sarwenia ja sanon: "Se metsästäjä on ehkä villeissä kuvitelmissaan ollut ihmisen näköinen. En todellakaan aio näyttää sille kyttyräselälle edes vilaustakaan reidestäni. Mutta voin kyllä yrittää puhua hänen kanssaan."

Sarwen sanoo: "Tiedät mitä tarkoitin, karismaasi, tai no... olet ihan hyvä puhumaan järkeä."

"Minä menen siis tapaamaan sitä metsästäjää, Feala menee lihavan rikkaan miehen luo ja sinä sheriffin puheille. Selvä. Jokainen raportoi tilanteesta kun aika tulee. Oliko jotain muuta?"

Jamima nostaa kätensä: "Entä minä, minä voin mennä puhumaan sheriffille, jos hän on komea."

"Hän on komea." Sanon ihan vain kiusatakseni Jamimaa. "Jos ei siis ollut mitään muuta tähdellistä, minä lähden puhumaan sen hyypiön kanssa."

Jamima lähtee seuraamaan Chiasmia puutarhassa: "Entä se metsästäjä?"

"Sanoin jo, hän ei ole komea eikä edes siedettävän näköinen jos sen halusit tietää. Voit silti tulla mukaan jos välttämättä haluat."

Jamima nyökkää: "Tulen mielelläni mukaan. Mainitsinko jo, että kuolen tylsyyteen?"

"Mainitsit," sanon ja haen mekaanisen hevosen. "Ota oma tai hyppää kyytiin." Jamiman valinnan jälkeen vien meidät metsästäjän mökille.

Jamima otti oman kulkuvälineen. Mökin pihalla metsästäjä tekee jotain. Hän on riisunut paitansa ja hänen arpien peittämä ylävartalonsa on hikinen. Chiasm ei ole varma mitä mies tekee, sillä hän on selkäpäin.

Hikinen ja arpinen paljas ylävartalo kuulostaa hyvältä, muttei tässä tapauksessa näytä. Rykäisen miehen takana saadakseni hänen huomionsa.

Mies kääntyy ja hänen etupuolensa kasvoja myöten on yltä päätä veressä. Hän roikottaa jonkin eläimen päätä käsissään, missä on vielä selkäranka kiinni. Jamima kääntyy selin kakomaan.

"Mitä frelliä oikein teet? Ruokaa?" kysyn ihmeissäni ja inhosta virnistäen.

Mies virnistää: "Nyljen. Lihat ruuaksi, jänteet, luut ja nahka käyttöesineisiin. Pään ajattelin laittaa seinälleni."

"Kuulostaa hyvältä," sanon vilkaisten toisaalle. "Tässä on Jamima. Hän on yksi meistä, prinsessa." Esittelen Jamiman miehelle. "Tulimme puhumaan siitä olennosta."

Mies laskee pään maahan ja kumartaa prinsessalle. "Menkää vain sisään, minä siistiydyn lähteellä ensin hieman." Mies pyyhkäisee rintaansa ja sotkee verta enemmän, vaikka tarkoitus oli siistiä.

Nyökkään ja vinkkaan Jamimaa seuraamaan sisälle rakennukseen, jossa odotan miehen tuloa.

Mies astuu hetken päästä sisään kuivaten itseään pyyhkeeseen. Hän kysyy kahvista.

Kieltäydyn tällä kertaa kohteliaasti ja aloitan kertomalla pienestä välikohtauksesta kylällä. "Asia on niin, että tiedän pikkuisen Sha-Tzuun olevan syytön. Hän on ollut kokoajan meidän mukana ja saavuimmehan tänne vasta tänään. Haluan todistaa Sha-Tzuun syyttömyyden ja ajattelin jos sinä voisit olla siinä jotenkin avuksi. En tiedä vielä miten, mutta jotenkin."

"Haluan nähdä sen," sanoo metsästäjä. "Uskon, että kokemukseni osaa erottaa petoeläimen lauhkeasta. Ennen minun on vaikeaa muodostaa mielipidettä. Lähden heti sheriffin luokse kun olen syönyt lounaan. Otatteko te?"

"Ei kiitos." Sanon vaisusti hymyillen. "Kiitos kun edes suostut tapaamaan Sha-Tzuun. Näet varmasti hänestä ettei hän ole villiintynyt verta juova peto." Sanon nyökäten ja nousen ylös. "Tapaamme siis sheriffin luona jonkin ajan kuluttua?"

Mies nyökkää, "ellette halua aterioida." Jamima katsoo ympärillään ja huomaa puuliedellä muhivan padan." Emme taida olla nälkäisiä," hän vastaa.

Nyökkään ja lähden ulos mökistä. "En söisi tuolla vaikka olisin kuolemaisillani nälkään," sanon Jamimalle ja lähdemme sheriffin luokse. Sitä Jamima varmasti jo odottaakin koska kerroin miehen olevan komea.

Sheriffi istuu kuistilla juoden jääteetä. Hän tarttuu hattunsa lippaan tervehtien Chiasmia. Jamima kuiskaa: "Aika karskin näköinen, mutta ah niin miehekäs."

Nyökkään hymyillen ja tervehin sheriffiä. "Kävimme Garrathin luona ja hän lupasi tulla katsomaan Sha-Tzuuta. Kai se sopii? Ja anteeksi, en missään vaiheessa esitellyt itseäni. Olen Chiasm ja tässä on Jamima."

Sheriffi nyökkää: "Se käy, olemme ystäviä ja hän on kuitenkin asiantuntija. Mukava tavata, leidit."

"Kävikö eräs seuralaisemme täällä jo? Nuori mies?" Kysyn.

Sheriffi pudistelee päätään. "En ole nähnyt."

"No, ehkä hän ilmestyy pian." Sanon ja katselen ympärilleni odotellen metästäjän saapumista.

Earl näytää jääteekannuaan. "Maistuisiko leideille?"

"Mikä ettei," sanon hymyillen.

"Tietysti," vastaa Jamima. Sheriffi nousee ylös ja hakee kaksi mukia lisää. "Valitettavasti ei ole kuin tuo penkki, toivottavasti se kelpaa.

"Tietysti se kelpaa," sanon ja istuudun penkille, maistaen sheriffin tarjoamaa jääteetä.

Jäätee on raikasta, mutta sitruunan takia hieman kirpeää. Jamima kysyy: "Niin, miten sinusta tuli sheriffi?" Hän räpyttelee silmiään ja hymyilee.

Vilkaisen Jamimaa ja pudistelen hieman päätäni, mutta annan hänen rauhassa lirkutella miehelle.

Sheriffi kohauttaa olkapäitään: "Isäni oli sheriffi, joten minustakin tuli." Hän katsoo Jamimaa virnistäen: "Miten sinusta tuli prinsessa?"

Käännän katseeni Jamimaan ja odotan häneltä vastausta.

Jamima virnistää: "Isäni on kuningas, joten minusta tuli prinsessa."

"Helppoa kun kaikki tulee valmiina," tokaisen hiljaa.

Jamima nyökkää: "Eikö olekin, ei tarvitse tehdä itse mitään ja on prinsessa!" Sheriffi kurtistaa hieman kulmiaan.

"Tuosta voi olla eri mieltä. Itse en ainakaan vaihtaisi rooleja kanssasi."

Jamima kohauttaa olkapäitään: "Niin," sheriffi kohottaa kätensä: "Leidit leidit, älkää riidelkö, tai aloittako riitaa. Ettehän halua putkaan?" Jamima hymyilee: "Minut voit pidättää, jos haluat, Sheriffi."

Jamima kuulostaa ällöttävältä mielestäni nyt ja mulkaisen häntä päätäni pudistellen. Ehkä siksi että tavallaan kilpailemme hieman sheriffin huomiosta, joskin vielä hyvin lievästi. "Voisit joutua pieneen häkkiin Jamima, sellaiseen mihin Sha-Tzuukin joutui. Se ei ole romanttista."

"Sha-Tzuu," Jamima huudahtaa. "Voinko nähdä hänet?" Sheriffi nyökkää: "Sisällä häkissä."

Huokaisen ja juon jääteeni loppuun, mennen itsekin sisälle katsomaan Sha-Tzuuta. En ole vielä koskaan nähnyt Jamimaa innostuneena hänen näkemisestä, tai ehkä hän halusikin vain nähdä hänet häkissä lukittuna kuin eläin.

Sha-Tzuu katsoo Jamimaa, joka on ottanut sheriffin pöydän vierestä naulakosta avainlenkin ja yrittää sovittaa oikeaa häkkiin.

"Jamima, älä ole typerä!" Sanon, mutten toistaiseksi tee mitään estääkseni häntä.

"Voimme ottaa Sha-Tzuun ja karata!"

"Sinulla on periaatteessa ihan hyvä idea, mutta sitä ei toteuteta miettimättä ja mehän yritämme selvittää asiaa muuten. Mistä ajattelit karata? Ovesta sheriffin ohi, kantaisit Sha-Tzuun ja ajaisit kiiturilla alukselle?"

Jamima sanoo: "Älä häiritse, yritän etsiä oikeaa avainta! Mieti sinä pakoreitti." Ulko-ovi narahtaa, kun sheriffi astuu sisään.

Nappaan avainnipun Jamiman kädestä väkisin ja vilkaisen sheriffiä, huomasiko hän jo mitä Jamima yritti tehdä.

Sheriffi ottaa kiväärin hyllystään roikottaen sitä rennosti kädessään. "Neiti Chiasm, avain jossa on numero 3 menee viereiseen häkkiin. Lukitsetko neiti Jamiman sinne?"

"Tuota, etkö voisi katsoa tätä läpi sormien? Hän ei tiennyt mitä teki muttei varmasti yritä sitä toiste," sanon sheriffille, vaisusti hymyillen.

Sheriffi kohauttaa olkapäitään: "Vangin vapauttaminen, sheriffin avainnipun käpälöiminen, lukitse hänet vain sisään." Jamima protestoi äänekkäästi vedoten siihen, että on prinsessa ja lain yläpuolella.

En millään haluaisi tehdä sitä Jamimalle, mutta aukaisen häkin oven ja osoitan sitä. "Jamima, sinä itse kerjäsit tätä. Mene."

Jamima katsoo Chiasmia: "Et voi tehdä tätä!" Sheriffi Earl sanoo: "Ei hän teekään, vain minä. Häkkiin kiitos."

"Älä tee tästä vaikeampaa, vaan tottele."

Jamima menee häkkiin ja katsoo sheriffiä: "Sinä vielä maksat tästä!"

"Olet uskomaton," sanon Jamimalle ja lukitsen häkin oven, laittaen avaimet takaisin omille paikoilleen. "Mitä nyt? Mitä aiot tehdä Jamimalle?"

Sheriffi kohauttaa olkapäitään ja lähtee ulos nyökäten Chiasmia seuraamaan.

Vilkaisen vielä Jamimaa ja lähden seuraamaan sheriffiä.

Ulkona sheriffi sanoo: "Prinsessa Jamima saa hetken jäähtyä kopissa. Mitä ystävästäsi? Sanoit, että ystäväsi olisi tulossa tänne."

"Niin, hänen piti tulla tapaamaan sinua kun me menimme tapaamaan metsästäjää. Ihmettelen miksei hän ole jo käynyt, meillä sentään matkakin oli niin paljon pidempi."

Chiasm näkee miten metsästäjä Garrat ratsastaa kohti sheriffin toimistoa.

"Katsotaan mitä Garrath sanoo Sha-Tzuusta ja sitten alan tiedustella mihin ihmeeseen tämä ystäväni oikein on jäänyt kuhnailemaan," sanon.

Metsästäjä ratsastaa sheriffin toimiston eteen ja sitoo hevosensa kuistin paaluun. "Jääteetä," sheriffi kysyy mutta metsästäjä pudistelee päätään. "Entä viskiä? Tiedät missä sitä on sisällä. Siellä on myös vankina pahansisuinen prinsessa, mutta erottanet kohteet toisistaan."

Naurahdan hieman vaikka tilanne sinänsä ei ole yhtään huvittava.

Metsästäjä menee sisälle. Sheriffi katsoo Chiasmia: "Pahoittelen tätä, jos kaikki epäilykset osoittautuvat vääriksi. Mutta täällä ei ole kuin kaksi kertaa teitä ennen käynyt muukalaisia."

"Keitä ne toiset olivat?"

Tuhat vuotta sitten vieras rotu, joka antoi meille valon. Sähkön. Rotu ei sanonut, että heidän nimeään saisi mainita. Uskon, että nimellisesti kuulumme heidän territorioonsa. Mitä olen kuullut ammoisista ajoista, niin monet ovat tähdissä käyneet, mutta harvat täällä."

"Ehkä se on hyväkin niin, ettei tämä ole mikään ulkopuolisten kauppapaikka tai vierailukohde. Te näytätte tulevan toimeen omillanne ja jos totta puhutaan, uskon ettei kyläläisten henkinen puoli kestäisi kaikkien vieraiden rotujen näkemistä. Entä palatsin hallitsija, onko hänen yrityksensä päästä tähtiin suotavaa teidän mielestänne?"

Sheriffi kohauttaa olkapäitään. "Tehkööt mitä haluaa, täällä ei ole teknologiaa siihen, tietoa, taitoa, pilotteja, varaosia... en usko, että hän koskaan tulee tähtiä saavuttamaan."

Nyökkään ja vilkaisen ovelle. Toivottavasti kaikki sujuu sisällä hyvin.

Metsästäjä tulee ulos hetken kuluttua. Sheriffi katsoo häntä kysyvästi: "No?" Metsästäjä istuutuu penkille: "Ei se vaikuta mitenkään vaaralliselta, mutta se on älykäs. Eritavoin kuin eläin. Se ajattelee. Ehkä se vain huijaa vangittuna?"

"Älä viitsi! Sha-Tzuu on älykäs olento kyllä, muttei hän esitä mitään tai yritä huijata." Sanon turhautuneena ja katson sheriffiä kysyvästi. "Garrath on ystäväsi ja luotat häneen, me emme ole toisaalta aiheuttaneet muuta kuin harmia tänne tullessamme mutta silti Shinguzit eivät ole Garrathin alaa ja minä takaan sen ettei Sha-Tzuu kykenisi siihen mitä te epäilette."

Sheriffi kohauttaa olkapäitään ja katsoo metsästäjää, joka sanoo: "En epäile, etteikö neiti tässä puhuisi totta."

"Kiitos! Kerrankin jokin järkevä lause," sanon ja melkein huokaisen jo helpotuksesta.

Sheriffi nyökkää: "Jos sinä sanot niin. Mutta kylän 2000 asukasta voi olla eri mieltä."

"Sille en voi mitään. Entä jos unohdamme kaupanteon ja lähdemme vain frelliin täältä? Jos sen jälkeen tapahtuu vuohille jotain, ehkä uskotte ettemme ole siihen syypäitä."

Sheriffi sanoo: "Rauhoituhan kultaseni, ei mitään hätää. En usko, että te olette syypäät nyt Garrathin asiantuntijan sanan jälkeen. Mutta kylä on uskoteltavana. Teette kauppaa, me mietimme mitä tehdä." Sheriffi lisää vielä: "Lupaan, että otuksella on hyvät oltavat."

"Hyvä on. Ja miten ajattelit vakuuttaa kyläläiset?"

Sheriffi sanoo, että keksii jotain kyllä, heidän ei pidä olla siitä huolissaan. Ja prinsessan saa noutaa auringonlaskun jälkeen, kunhan hän on kunnolla.

Ei kommentteja: