maanantai 1. marraskuuta 2010

1. sessio - Äkkilähtö

Chiasm on avaruussatamassa. Koko suurkaupunki on yhtä avaruussatamaa, jossa on useita hangaareja ja lähtöalustoja. Kaupunki näyttää suurelta harmaan ruskealta teollisuuskeskukselta, jonka ilma on sakeaa ja epäterveellistä pölystä ja kadut täynnä jätteitä. Hazatin huoneen joukot ovat miehittäneet sataman, mutta siellä on alueita, joissa heillä ei ole sananvaltaa. Chiasm on tällaisella alueella.
Alue on vaarallinen, mutta Chiasm kulkee siellä tottuneesti. Kadut ovat likaisemmat, rakennukset huonokuntoisemmat ja ilma sakeampaa pölystä ja savusta kuin muualla osin avaruussatamaa. Chiasm on rahaton, hänellä ei ole päämäärää. Tännekin hän on ajelehtinut kohtalon ja omien oikkujensa johdattamana. Nyt hän on kuitenkin jumissa. Hän ei halua törmätä Hazatin huoneen joukkoihin, joten tämä vaarallinen alue on ironisesti hänen turvapaikkansa.

Tiedän että täällä on vaarallista yrittää kähveltää mitään, mutta silti katseeni pyyhkäisee ympäristössä etsien jotain, kulkiessani ilman päämäärää. Ei mitään viemisen arvoista edes, totean sekä onnekseni että harmikseni. Kapakka. Sieltä saattaisi irtoa edes muutama kolikko ja kylkiäisiksi ilmainen drinkki tai kaksi. Alan etsiä kapakkaa. Tiedän että sellainen on täällä, kuten joka paikassa.

Kapakka, joka ensin tulee vastaan on ulkopuolelta rähjäinen. Sen ikkunat on naulattu lankuilla umpeen ja seinässä roikkuu "avoinna"-kyltti, josta on kirjain "v" palanut. Muutenkin kyltin neonvalot vilkkuvat satunnaisesti. Ovi on vanhan avaruusaluksen ilmalukko, ja se pitää pahimmat pölyt ulkona. Kapakan oven vieressä sisäpuolella istuu jakkaralla tuiman näköinen Ur-Ukar, joka veistelee suurella puukolla laudanpalaa. Hän mulkaisee sisään astuvaa Chiasmia tiukasti. Kapakka, vaikka pitääkin ulkoilman saastan ulkona, on sisältä täynnä tupakan ja vesipiipun savua. Baaritiski on pitkähkö, ja sillä notkuu muutama henkilö. Taustalla soittaa bändi, jossa kuusiraajainen Vorox käyttää useita elektronisia soittimia ja sievä vähäpukeinen ihmisnainen laulaa ja tanssii aistikkaasti. Kapakassa on myös pöytiä, joista noin puolet on käytössä. Nurkkapöydässä pelataan uhkapelejä.

Juuri sopiva paikka, ajattelen ja kävelen tiskille luoden jokaiselle paikallaolijalle tasapuolisesti uteliaan tutkivan vilkaisun. Istuudun baarijakkaralle selkä tiskiä päin, nojaten kyynärpäilläni tiskiin ja tarkkailen asiakkaita paremmin. Ur-Ukaria en tohdi tuijottaa muutamaa sekuntia pidempään. En luota niihin.

Baarimikko, jonka kaljuun päähän on istutettu kulmiin ulokkeet kävelee Chiasmin luokse:
"Mitä saisi olla?"

Käännyn tuolilla ympäri katsoen baarimikkoa. Nojaan tiskiin ja virnistäen sanon:
"Sitä mitä sinä tarjoat ilmaiseksi."

Baarimikko sanoo:
"Täällä mikään ei ole ilmaista." Hän vilkaisee oven vierellä olevaa Ur-Ukaria.
"Hän ei pidä pummeista."

Vilkaisen itsekin Ur-Ukaria ja kohautan olkapäitäni sanoen:
"En minäkään, mutta luontaisiin etuihin kuuluu joskus saada jotain ilmaiseksi. Okei, ei ehkä täällä. Mutta jos täällä ei ole mikään ilmaista, taidan miettiä vielä hetken mitä otan." Virnistän ja pyörähdän ympäri uudelleen, nojaten käsivarsillani tiskiin selkä baarimikkoa päin ja annan katseeni vaeltaa uudelleen asiakkaissa. Ehkä joku yksinäisen oloinen mies voisi kaivata seuraa.

Baarimikko aloittaa:
"Hei, sanoinhan jo vihjeen..." mutta joku keskeyttää:
"Minä tarjoan."

Käännyn katsomaan äänen suuntaan, joka lupasi tarjota minulle juoman.

Baaritiskille hänen viereensä istuutuu mies. Hänellä on lyhyehköt siistit hiukset ja musta kireä t-paita, jossa kainalokotelossa laserpistooli. Reisitaskuhousujen taskut pullottavat tavaroista ja lahkeet on työnnetty maihinnoususaappaisiin. Hän kääntyy nojaamaan samaan suuntaan kuin Chiasm.
"Mitä otat?" Hän itse juo drinkkiä, joka loistaa himmeän vihreänä valaistuksessa.

Annan katseeni vaeltaa hetken miehessä ja totean, ettei hän ole lainkaan hullumman näköinen.
"Samanlainen kuin sinulla, mutta sinisenä. Jos se ei ole liikaa pyydetty," sanon tyytyväisenä, mutta myös hieman yllättyneenä. Yleensä en saa näin nopeasti seuraa, vaikka tunnenkin usean katseen niskassani useimmissa paikoissa.

Baarimikko tuhahtaa:
"Tarkkailen sinua." Mies sanoo lyöden kolikoita pöytään:
"Sinulla ei pitäisi olla valittamista, pomo, saat rahaa, neiti saa drinkin. Joten, suusi kiinni." Mies virnistää.
"Mitäs rahaton neiti tekee kapakassa? Etsii miesseuraa jolla on rahaa? Minä olen sitten väärä mies. Voin tarjota muutaman drinkin, mutta minua on turha iskeä ja tainnuttaa jollain myrkyllä kujalle. Myrkyt maksaa enemmän kuin minulla on taskuissa."

Kallistan päätäni ja virnistäen sanon:
"Ajattelin jotain yksinkertaisempaa keinoa kuin myrkyt, mutta koska olit rehellinen, en tuhlaa yritystäni sinuun." Otan drinkkini ja jatkan:
"Kiitos tästä. Ei ole helppoa matkata paikasta toiseen yrittäen selviytyä, tiedätkö. Muutama drinkki silloin tällöin rentouttaa mukavasti ja jaksaa taas yrittää selviytyä pitempään. Yksinkertaista." Maistan juomaa ja tietysti se maistuu hyvälle. Ja on kauniin värinen.
"Sanoit pomo. Onko hän pomosi?" Kysyn osoittaen pääni nyökkäyksellä baarimikkoa.

"Nah, ei ole." Mies siemaisee drinkkiään.
"Mistä olet tulossa ja minne menossa? Et ole paikallinen."

"Menossa suuntaan jonka nimeä en tiedä vielä. Sinne minne tuuli vie. Ei minulla ole päämäärää."

Mies kohauttaa olkapäitään.
"Vähän samaa itse teen, tavallaan."

"Tavallaan? Onko sinulla jokin päämäärä tai jotain minkä perässä mennä, vai ajelehditko paikasta toiseen ilman minkäänlaista suunnitelmaa?"

"No, menen sinne minne miehistön oikut johtavat, tai yleensäkin oikut. Tämäkin paikka, ei suunnitelmissa, mutta romun aluksemme ohjausydin sanoi itsensä irti joten piti lähteä hakemaan uutta."

"Sinulla on alus?"

"Kyllä, tai ei minulla. Kuulun miehistöön." Mies hörppäisee juomaansa ja katsoo Chiasmia kulmiensa alta.

Näen tässä mielessän itselleni mahdollisuuden päästä pois täältä, jonnekin paremmille apajille.
"Tämä paikka," aloitan ja vilkaisen ympärilleni jatkaen:
"Ei tarjoa minulle ihan sitä mitä hain. Asiat voisivat olla paremmin jossain muualla. Melkein missä tahansa muualla. Onko aluksenne kovin ahdattu täyteen väkeä vai liikenisikö sieltä tilaa yhdelle matkustajalle seuraavalle pysähdyspaikalle asti? Rahattomuuden lisäksi tai sen takia minulla on myös kyyti ongelmia." Katson miestä kysyvästi ja tiukasti silmiin. En juurikaan koskaan kysy mitään tällaista näin suoraan, mutta tämä mies on erilainen kuin yleensä tapaamani miehet. Hän vaikuttaa avoimmelta ja rehelliseltä, eikä vain tuijota kaulani alapuolelle ja puhu pikkutuhmia.

Mies miettii.
"Minä en tee niitä päätöksiä, ja pidämme käytännön syistä porukkamme pienenä." Hän katsoo Chiasmia pahoittelevasti.
"Valitan."

"Ymmärrän. Mutta älä unohda kokonaan ehdotustani. Kyse ei olisi kuin lyhyestä matkasta seuraavaan pysähdyspaikkaan asti ja voisin maksaa matkani työllä. Kyllä, minä osaan tehdä töitäkin."

Miehen rannekommunikaattori hälyttää.
"Suonet anteeksi," hän sanoo ja siirtyy hieman syrjään.

Heilautan kättäni hieman ja siemailen drinkkiäni, antaen katseeni jälleen vaeltaa asiakkaissa. Jopa ilkeännäköisessä Ur-Ukarissa. Pitänee ottaa suunnitelma B käyttöön, vaikken ole sellaista suunnitellutkaan. Se voisi sisällyttää salamatkustamisen riskeistä huolimatta, kunhan sopiva alus löytyy.

Mies, joka tarjosi Chiasmille drinkin palaa hänen luokseen:
"Mitä osaat, ja kuinka nopeasti olet valmis lähtemään?"

Menen hetkeksi hämilleni hänen nopeasta ehdotuksesta, mutta sanon:
"Osaan lentää alusta ja puolustautua tarpeen tullen. En korjaa enkä kokkaa, mutta olen valmis oppimaan. Ja olen valmis kunhan tämä drinkki on juotu." Virnistän hieman, katsoen miestä kysyvästi kelpaako hänelle lyhyt työkokemukseni.

"Jätä drinkki, nyt juostaan!"

"Mutta..." Aloitan ja otan nopean siemauksen, laskien juoman tiskille ja sanon:
"Osaan juosta nopeasti." Lähden seuraamaan miestä, tietämättä mihin hänelle tuli yhtäkkiä niin kova kiire. "Miksi juoksemme?" Kysyn pysyen hänen kannoillaan.

"Koska meillä on pirunmoinen kiire!" He juoksevat hetken, kunnes mies pysäyttää kiituritaksin ja he hyppäävät siihen.
"B-hangaari 4. portti. Ja nopeasti. Ei, ei sittenkään, en halua, että Hazatin poliisit pysäyttävät. Ripeästi!"

"Hei hei, hetkinen! En sano että pitäisi hidastaa tahtia, mutta mistä oikein on kyse?"

"Pieni ongelma. Tai, vähän suurempi ongelma. Kuulet perillä."

"Hienoa," tokaisen ja yritän vilkuilla näkyykö missään poliiseja. Ihan siltä varalta että matka saattaisi päättyä lyhyeen ja mikä ikinä hänen tai heidän ongelmansa onkaan, en halua että se estää minun pääsyä jollekin toiselle planeetalle mitenkään.

He saapuvat oikeaan hangaariin, missä Chiasm näkee avaruusaluksen, joka on surkeimmassa kunnossa, mitä hän koskaan on nähnyt romuttamon ulkopuolella. Koska paikka on 4. portti, sen on pakko olla oikea alus. Mies maksaa kuskille ja nousee kiiturista.

Seuraan miestä ja katson ällistyneenä alusta.
"Onko tämä muka toimintakunnossa?"

"Toivottavasti ainakin osa on löytynyt." Hän painaa kaukosäädintä aluksen alla ja sen pohjasta laskee hissi johon mies astuu. Hissi nousee aluksen uumeniin aulaan. Hän painaa rannekommunikaattoriaan ja kysyy: "Onko ohjausydin saapunut?" Chiasm kuulee kiroavaa ääntä:
"On saapunut, ja asennan sitä jo kun herra mekaanikko huinii jossain! Raahaa se perseesi tänne ja vähän nopeasti ja kytke loput kiinni. Minä en ole mikään rasvainen mekaanikko, vaan pilotti!"
"Hyvä on, relaa nyt vähän. Muista, ettet ole samanlainen kuin karvaiset sukulaisesi viidakossa. Olet sivistynyt." Vihainen vastaus kuuluu:
"Kyllä minä sinulle sivistyksen vielä näytän idiootti."

Virnistän.
"Niin kotoisaa." Katson hetken ympärilleni ja kysyn:
"Kuinka monta teitä on? Tämä ei ole kovinkaan iso."

"Minä, pilotti, hippi, friikki ja sotahullu. Ja sinä."

Ei kommentteja: